Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 11.07 Υποκατάστατα δακρύων και παρεμφερή προϊόντα

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.07 Υποκατάστατα δακρύων και παρεμφερή προϊόνταTα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν βλάβες του κερατοειδή σε πάσχοντες από μειωμένη ή μη φυσιολογική έκκριση δακρύων (ξηροφθαλμία όπως σε ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα, σύνδρομο Sjogren), νευροπαραλυτική κερατίτιδα και άλλα παρόμοια σύνδρομα. Eπίσης χρησιμοποιούνται σε φυσιολογικούς οφθαλμούς για ανακούφιση από ξηρότητα, λόγω έκθεσης σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες (βλ. και 11.06 ). Δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις για τη χρήση τους, εκτός από τυχόν υπερευαισθησία στη δραστική ουσία.

Tα φάρμακα αυτά είναι υδατοδιαλυτά πολυμερή (συνήθως εστέρες κυτταρίνης ή πολυβινυλική αλκοόλη) που συμπεριφέρονται ως υποκατάστατα των δακρύων αυξάνοντας το πάχος της προκεράτιας στιβάδας τους. Tα διαλύματα αυτά πρέπει να είναι ισότονα προς τα δάκρυα με σταθερό pH, για να μην προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Xορηγούνται γενικώς ανά 1-2 ώρες τα κολλύρια και ανά 6-12 ώρες οι γέλες και αλοιφές ή όπως καθοριστεί από τον Οφθαλμίατρο κατά περίπτωση.

Για την ξηροφθαλμία χρησιμοποιείται επίσης αλοιφή υγρής παραφίνης, η οποία επειδή προκαλεί παροδικό θάμβος όρασης είναι προτιμώτερο να εφαρμόζεται πριν από την κατάκλιση.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

11.07.01 Καρβομέρη (Carbomer)

11.07.02 Καρμελλόζη (Carmellose)

11.07.03 Ποβιδόνη (Povidone)

11.07.04 Πολυβινυλική αλκοόλη (Polyvinyl Alcohol)

11.07.05 Υπρομελλόζη (Hypromellose)

11.07.06 Παραφίνη υγρή (Liquid Paraffin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Καρβομέρη

Η καρβομέρη (carbomer) είναι μια πολύ ιξώδης διαφανής γέλη που μπορεί να χορηγηθεί με μορφή σταγόνων. Μετά την τοπική χορήγηση, εξαπλούται ταχέως επί του επιπεφυκότος και του κερατοειδούς και δεν αφήνει ραβδώσεις στο μάτι. Σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα με μακρύ χρόνο επαφής με τον κερατοειδή.

Υπρομελλόζη

Η υπρομελλόζη (hypromellose) παρατείνει την επαφή της προκεράτιας δακρυϊκής στιβάδας με τον κερατοειδή αυξάνοντας έτσι την εφύγρανση τόσο του κερατοειδή όσο και του επιπεφυκότα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ομαλότερη κίνηση του ταρσικού επιπεφυκότα επάνω στον κερατοειδή.

Πολυβιδόνη

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DURATEARS Ορυκτέλαιο - Λανολίνη - Βαζελίνη Alcon Laboratories Α.E.B.E.
LIPOSIC Καρβομέρη
PROTAGENT Πολυβιδόνη Pharmex S.A.
REFRESH PLUS Carmellose sodium Allergan Pharmaceuticals Ltd
THILOGEL Καρβομέρη Alcon Laboratories Α.E.B.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.