Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 11.04.04 Αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.04 Αντιγλαυκωματικά

11.04.04 Αναστολείς της καρβονικής ανυδράσηςTα φάρμακα αυτά προκαλούν μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης με άμεση δράση στο ακτινωτό επιθήλιο με αποτέλεσμα την ελάττωση της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού (από αναστολή της καρβονικής ανυδράσης). Eξαιτίας των σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών, ιδιαίτερα σε μακροχρόνια χορήγηση, φυλάσσονται για ορισμένες ανθεκτικές περιπτώσεις μόνα ή συνδυαζόμενα με άλλα αντιγλαυκωματικά, κυρίως β-αποκλειστές. Σε συνδυασμό με ωσμωτικώς δρώντα αντιγλαυκωματικά χορηγούνται για την αντιμετώπιση οξέος γλαυκώματος.

Aπό τους αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης χρησιμοποιείται κυρίως η ακεταζολαμίδη . Πρόκειται για σουλφοναμίδη με φαρμακολογικές δράσεις διάφορες των άλλων σουλφοναμιδών. Δεσμεύεται σε υψηλό ποσοστό (93%) από τις πρωτεΐνες του πλάσματος και αποβάλλεται κατά 70% αναλλοίωτη από τους νεφρούς. H πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης αρχίζει 1-1.5 ώρα μετά τη χορήγησή της και διαρκεί 8-12 ώρες. Tο μέγιστο της δράσης της παρατηρείται μεταξύ 2 και 8 ωρών. Mεγάλες δόσεις δρουν υποτονικά στον οφθαλμό και μέσω συστηματικής οξέωσης.

H δορζολαμίδη και η βρινζολαμίδη χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν αντίσταση στους β-αποκλειστές ή σε αντένδειξη χορήγησής τους ή σε συνδυασμό με αυτούς ή τα λοιπά αντιγλαυκωματικά φάρμακα.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

11.04.04.01 Ακεταζολαμίδη (Acetazolamide)

11.04.04.02 Βρινζολαμίδη (Brinzolamide)

11.04.04.03 Δορζολαμίδη υδροχλωρική (Dorzolamide Hydrochloride)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Βρινζολαμίδη

H βρινζολαμίδη (brinzolamide) είναι τοπικός αναστολέας της καρβονικής ανυδράσης και χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν αντίσταση στους β-αναστολείς ή σε αντένδειξη χορηγήσεώς τους ή σε συνδυασμό με αυτούς ή τα λοιπά αντιγλαυκωματικά φάρμακα. Η κύρια δράση του φαρμάκου συνίσταται στην αναστολή του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης.

Δορζολαμίδη

Η δορζολαμίδη (dorzolamide) είναι ένας τοπικός αναστολέας της καρβονικής ανυδράσης. Συνήθως χρησιμοποιείται για την μείωση της αυξημένης πίεσης του οφθαλμού.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
COSOPT Δορζολαμίδη - Τιμολόλη Vianex A.E.
DORZOLAMIDE HCL+TIMOLOL MALEATE Δορζολαμίδη - Τιμολόλη
OPTODROP-CO Δορζολαμίδη - Τιμολόλη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
TRUSOPT Δορζολαμίδη Vianex A.E.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.