Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63109 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.09.02.01 Δεξραζοξάνη (Dexrazoxane) - Προϊόν CARDIOXANE

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.09 Φάρμακα επικουρικά της χημειοθεραπείας

08.09.02 Δεξραζοξάνη (Dexrazoxane)

08.09.02.01 Δεξραζοξάνη (Dexrazoxane) - Προϊόν CARDIOXANEΕνδείξεις: Πρόληψη της αθροιστικής καρδιοτοξικότητας των ανθρακυκλινών.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακά άλγη, στοματίτιδα, ανορεξία, παραισθησίες, αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια, λοιμώξεις αναπνευστικού, μείωση του κλάσματος εξώθησης, επιπεφυκίτιδα, αλωπεκία, διαταραχές ονύχων, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, θρομβοεμβολικά επεισόδια, διαταραχές πηκτικότητας, αύξηση ηπατικών ενζύμων, πυρεξία, τοπικές αντιδράσεις στο σημείο εγχύσεως, περιλαμβανομένης και φλεβίτιδας.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Τακτική αιματολογική παρακολούθηση ιδιαίτερα εάν συγχορηγείται με χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία (κίνδυνος αθροιστικής τοξικότητας). Επίσης παρακολούθηση της ηπατικής, νεφρικής και καρδιακής λειτουργίας. Δεν υπάρχει εμπειρία από τη χορήγησή της σε ασθενείς με σχετικά πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή ανεπάρκεια. Οι άνδρες να χρησιμοποιούν αντισύλληψη για τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη διακοπή της.

Δοσολογία: Άτομα > 18 ετών: Βραδεία ενδοφλέβια έγχυση (15 λεπτών) σε δόση ισοδύναμη του 20πλασίου της δόσης της δοξορουβικίνης ή του 10πλασίου της επιρουβικίνης, 30 λεπτά πριν από τη χορήγηση της χημειοθεραπευτικής ουσίας. Σε μέτρια ή σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια μείωση της δόσης στο 50%. Σε ηπατική ανεπάρκεια μείωση της δόσης ανάλογη με τη μείωση της χημειοθεραπευτικής ουσίας. Δεν χορηγείται σε παιδιά λόγω έλλειψης σχετικής εμπειρίας.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Dexrazoxane Hydrochloride:

CARDIOXANE/Novartis: pd.sol.inf 500mg/vial x 1

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δεξραζοξάνη

Η δεξραζοξάνη, ένα ανάλογο του EDTA (αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ), υδρολύεται στα καρδιακά κύτταρα σε προϊόν ανοιχτού δακτυλίου ICRF-198. Τόσο η δεξραζοξάνη (ICRF-187) όσο και η ICRF-198 είναι σε θέση να έχουν χηλική δράση σε ιόντα μετάλλων. Γενικώς, πιστεύεται ότι μπορούν να παρέχουν καρδιοπροστασία αποσπώντας ιόντα μετάλλων από τα δυνητικώς επιβλαβή σύμπλοκα με ανθρακυκλίνες, και επομένως εμποδίζοντας το σύμπλοκο τρισθενούς σιδήρου-ανθρακυκλίνης από οξειδοαναγωγική κύκλωση και δημιουργία αντιδραστικών ριζών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CARDIOXANE Δεξραζοξάνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.