Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.08.03.02.03 Φιλγραστίμη (Filgrastim)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.03 Κυτοκίνες και ανοσοτροποποιητικοί παράγοντες

08.08.03.02 Aιμοποιητικοί αυξητικοί παράγοντες

08.08.03.02.03 Φιλγραστίμη (Filgrastim)Eνδείξεις: Mείωση της διάρκειας της ουδετεροπενίας και της συχνότητας των εμπύρετων επιπλοκών της σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για κακοήθη νόσο (εκτός της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας και της μυελοδυσπλασίας) ή που υφίστανται αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σοβαρή συγγενής κυκλική ή ιδιοπαθής χρόνια ουδετεροπενία. Mείωση της διάρκειας της ουδετεροπενίας μετά από πλήρη καταστολή του μυελού των οστών που ακολουθείται από μεταμόσχευση μυελού των οστών. Κινητοποίηση προγονικών κυττάρων του περιφερικού αίματος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε αυτόλογη ή αλλογενή μεταμόσχευση μυελού που θα ακολουθήσει.

Aντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία στα πρωτεϊνικά συστατικά του φαρμάκου. Συγχορήγηση με κυτταροτοξική χημειοθεραπεία. Ασθενείς με κακοήθεια του αιμοποιητικού.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την αύξηση της δόσης της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας πέρα από την καθιερωμένη δόση, διότι το φάρμακο μπορεί να μειώσει τη μυελοτοξικότητα, αλλά όχι την καθολική τοξικότητα των κυτταροτοξικών φαρμάκων.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Συχνότερη παρενέργεια ο οστικός πόνος, ιδιαίτερα με την υψηλή δοσολογία. Σπανιότερα ναυτία ή έμετος, αλωπεκία, διάρροια, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, στοματίτιδα, δερματικά εξανθήματα. Παροδική αύξηση ηπατικών ενζύμων, ουρικού οξέος και γαλακτικής αφυδρογονάσης. Διόγκωση σπληνός στο 30% των ασθενών.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο να χρησιμοποιείται από ειδικούς ιατρούς. Nα μη χρησιμοποιείται μαζί με τη χημειοθεραπεία, αλλά 24 ώρες πριν ή μετά. Δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλειά του σε νεοπλασίες της μυελικής σειράς (μυελοδυσπλασίες, λευχαιμίες) όπου δεν συνιστάται η χορήγησή του. O αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων να μετριέται δύο φορές την εβδομάδα, λόγω του κινδύνου υπερβολικής λευκοκυττάρωσης (> 80 χιλ./ mm 2). Nα μη διακόπτεται η χορήγησή του παρά μόνο όταν ο απόλυτος αριθμός των ουδετεροφίλων φθάσει τα 10.000/mm 3 μετά το αναμενόμενο ναδίρ από τη χημειοθεραπεία. H ασφάλεια της χορήγησης της ουσίας ταυτόχρονα με χημειοθεραπευτικά με αθροιζόμενη μυελοτοξικότητα έναντι των αιμοπεταλίων (νιτροζουρία, μιτομυκίνη) δεν έχει αποδειχθεί, είναι μάλιστα ενδεχόμενο να την ενισχύσει. Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος. Nα μη χορηγείται σε γαλουχία. έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά ρήξης σπληνός σε υγιείς δότες κατόπιν χορήγησης των αυξητικών παραγόντων των κοκκιοκυττάρων (G-CSFs). Για τον λόγο αυτό, το μέγεθος του σπληνός θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά (κλινική εξέταση, υπέρηχοι). Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάγνωση ρήξης σπληνός σε δότες που αναφέρουν άλγος της αριστερής άνω κοιλιακής χώρας ή ώμου.

Δοσολογία: Συνιστώμενη δόση 5 μg/kg/24ωρο σε εφάπαξ υποδόρια ή ενδοφλέβια χορήγηση. Συνήθης διάρκεια θεραπείας 14 ημέρες και μέγιστη 28. Για τις λοιπές ενδείξεις συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος.

Φαρμακευτικά προϊόντα

GRANULOKINE/Amgen Holland: inj.sol 30mu (300mcg)/1ml-vial x 5, 30mu/0.5ml-pf.syr x 5, 48mu (480mcg)/1.6ml-vial x 5, 48mu/0.5ml-pf.syr x 5

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
FILGRASTIM Φιλγραστίμη Hexal AG
GRANULOKINE Φιλγραστίμη Amgen Europe B.V.
GRASTOFIL Φιλγραστίμη Apotex Europe B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.