Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 08.08.02.08 Λεναλιδομίδη (Lenalidomide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.08 Λεναλιδομίδη (Lenalidomide)Ενδείξεις: Θεραπευτική αγωγή του πολλαπλού μυελώματος σε συνδυασμό με δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπευτική αγωγή.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία. Γυναίκες με δυνατότητα τεκνοποίησης, εκτός εάν ικανοποιούνται όλες οι προϋποθέσεις του Προγράμματος Πρόληψης Κύησης (βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες ουδετεροπενία, κόπωση, εξασθένηση, δυσκοιλιότητα, μυϊκές κράμπες, θρομβοπενία, αναιμία, διάρροια, εξανθήματα. Λιγότερο συχνά φλεβική θρομβοεμβολή, κολπική μαρμαρυγή, συγκοπτικές κρίσεις, νευρίτιδες, κεφαλαλγία, τρόμος, παραισθησίες, υπνηλία, διαταραχή μνήμης, θαμπή όραση, καταρράκτης, δακρύρροια, ίλιγγος, κοιλιακά άλγη, έμετοι, στοματίτιδα, ξηροστομία, μετεωρισμός, νεφρική ανεπάρκεια, οιδήματα, κνησμός, αυξημένη εφίδρωση, αλωπεκία, μυοπάθεια, μυαλγίες, αρθραλγίες, λοιμώξεις διαφόρων οργάνων από βακτήρια, ιούς και μύκητες, υπέρταση ή υπόταση, στυτική δυσλειτουργία, γυναικομαστία, μητρορραγία, συγχυτική κατάσταση, κατάθλιψη ή επιθετικότητα, αύξηση σακχάρου, πτώση ασβεστίου και μαγνησίου, σύνδρομο προσομοιάζον με σύνδρομο Cushing.

Αλληλεπιδράσεις: Αυξάνει τη στάθμη της διγοξίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Η λεναλιδομίδη σχετίζεται δομικά με τη γνωστή τερατογόνο ουσία θαλιδομίδη. Ως εκ τούτου πριν από την έναρξη της αγωγής θα πρέπει να αποκλεισθεί η περίπτωση εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες με δυνατότητα τεκννοποίησης θα πρέπει να εφαρμόζουν αποτελεσματική αντισύλληψη, 4 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας, κατά τη διάρκειά της και 4 εβδομάδες μετά. Οι άνδρες ασθενείς να λαμβάνουν επίσης προφυλακτικά μέτρα εάν έρχονται σε επαφή με γυναίκες με δυνατότητα τεκνοποίησης. Δεν συνιστώνται τα από του στόματος αντισυλληπτικά λόγω του κινδύνου θρομβοεμβολής. Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για την αναγνώριση σημείων θρομβοεμβολής. Η χρήση ερυθροποιητικών παραγόντων αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο και συνιστάται διακοπή της χορήγησής τους εάν η αιμοσφαιρίνη υπερβεί τα 13g/dl. Εάν υπάρχουν και άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες θρόμβωσης συνιστάται η χρήση αντιθρομβωτικών φαρμάκων (ηπαρίνης χαμηλού μ.β., βαρφαρίνης). Τακτική παρακολούθηση των εμμόρφων στοιχείων του αίματος και μείωση της δόσης σε εμφάνιση ουδετεροπενίας και θρομβοπενίας. Παρακολούθηση της λειτουργίας των νεφρών και του θυρεοειδούς. Να μη χορηγείται σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Δοσολογία: Άτομα >18 ετών 25mg ημερησίως επί 21 ημέρες σε κύκλους των 28 ημερών. Η δεξαμεθαζόνη χορηγείται σε δόση 40mg ημερησίως τις ημέρες 1-4, 9-12 και 17-20 του κύκλου των 27 ημερών. Προσαρμογή των δόσεων σε περιπτώσεις νεφρικής δυσλειτουργίας (το φάρμακο αποβάλλεται από τους νεφρούς).

Φαρμακευτικά προϊόντα

REVLIMID/Celgene U.K: caps 5mg x 21, 10mg x 21, 15mg x 21, 25mg x 21

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Λεναλιδοµίδη

Η λεναλιδομίδη (lenalidomide) είναι ένα ανοσορρυθμιστικό φάρμακο και δρα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο πολλαπλό μυέλωμα. Αναστέλλει την ανάπτυξη των κυττάρων όγκου, προλαμβάνει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων εντός των όγκων και παράλληλα διεγείρει ορισμένα από τα ειδικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να επιτεθούν κατά των καρκινικών κυττάρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
REVLIMID Λεναλιδοµίδη Celgene Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.