Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 07.06.03.01 Αλπροσταδίλη (Alprostadil)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

07 Φάρμακα χρησιμοποιούμενα στη γυναικολογία, μαιευτική και επί διαταραχών της ούρησης

07.06 Φάρμακα διαταραχών του ουροποιογεννητικού συστήματος

07.06.03 Φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας

07.06.03.01 Αλπροσταδίλη (Alprostadil)Eνδείξεις: Στυτική δυσλειτουργία (και για διαγνωστικούς σκοπούς). Λοιπές βλ. κεφ. 02.14 .

Aντενδείξεις: Παθήσεις που προδιαθέτουν σε παρατεταμένη στύση (πριαπισμό) όπως δρεπανοκυτταρική αναιμία, πολλαπλό μυέλωμα, λευχαιμία. Aφροδίσια νοσήματα, λοίμωξη με τον ιό HIV. Kύηση, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Παρατεταμένη στύση. Tοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης (καύσος, αιματώματα, κνησμός, ερυθρότητα, οίδημα, λοίμωξη σηραγγωδών σωμάτων, βαλανοποσθίτις, αιμορραγία από την ουρήθρα). Oι συστηματικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ορθοστατική υπόταση ή υπέρταση, αγγειοδιαστολή, αρρυθμίες, ζάλη, κεφαλαλγία, άλγη στον θώρακα, την πύελο, τα γεννητικά όργανα, σοκ από διέγερση του παρασυμπαθητικού.

Aλληλεπιδράσεις: Επίταση της δράσης φαρμάκων που χαλαρώνουν τις λείες μυϊκές ίνες ή με υποτασική δράση.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε στύση διάρκειας > 4 ωρών να ειδοποιείται ο θεράπων ιατρός. Αν διαρκέσει > 6 ώρες, μπορεί να γίνουν αναρρόφηση αίματος από σηραγγώδη σώματα, ενδοσηραγγώδης ένεση α-αδρενεργικού διεγέρτη (λ.χ. φαινυλεφρίνης) ή αδρεναλίνης (η παρατεταμένη στύση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον στυτικό ιστό του πέους). Σε ασθενείς που παρουσιάζουν ανατομικές ανωμαλίες του πέους ή με ίνωση ή οζίδια των σηραγγωδών σωμάτων ή νόσο του Peyronie.

Δοσολογία: Aρχική δόση 2.5 μg σε ενδοσηραγγώδη ένεση, η οποία μπορεί να αυξηθεί σε 5.0 μg ή 7.5 μg ή και περισσότερο. Mέγιστη επιτρεπόμενη δόση ανά έγχυση 40 μg.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CAVERJECT/Pfizer: ps.inj.sol 20mcg/vial x1+ 1amp x 1ml-solv

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλπροσταδίλη

Η αλπροσταδίλη (alprostadil) είναι η φυσική μορφή της προσταγλανδίνης Ε1(PGE1). Η αλπροσταδίλη έχει ποικίλες φαρμακολογικές δράσεις. Οι πιο σημαντικές είναι η αγγειοδιαστολή και η αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Η αλπροσταδίλη προκαλεί στύση μέσω της χάλασης των λείων μυϊκών ινών και της διαστολής των σηραγγωδών αρτηριών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MUSE Αλπροσταδίλη Meda Pharmaceuticals S.A.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.