Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 06.01.02.03.03 Εξενατίδη (Exenatide)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.01 Φάρμακα θεραπείας του διαβήτη

06.01.02 Αντιδιαβητικά από το στόμα

06.01.02.03 Άλλα αντιδιαβητικά

06.01.02.03.03 Εξενατίδη (Exenatide)Ενδείξεις: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 σε συνδυασμό με μετφορμίνη ή με μία σουλφονυλουρία ή και με τις δύο ουσίες, εάν με αυτές δεν επιτυγχάνεται ικανοποιητικός έλεγχος της υπεργλυκαιμίας.

Αντενδείξεις: Διαβητική κετοοξέωση, σοβαρές παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μετεωρισμός, επιβράδυνση εντερικής κινητικότητας, ζάλη, εξασθένηση, εκνευρισμός, υπερίδρωση, υπογλυκαιμία, κεφαλαλγία, αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, ανάπτυξη αντισωμάτων έναντι του φαρμάκου, σπανιότερα αναφυλακτική αντίδραση (εξανθήματα, κνησμός, αγγειοοίδημα), αφυδάτωση, διαταραχές της γεύσης, οξεία παγκρεατίτιδα, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.

Αλληλεπιδράσεις: Η επιβράδυνση της κινητικότητας του εντέρου, την οποία προκαλεί, επιφέρει επιβράδυνση του ρυθμού απορρόφησης φαρμάκων που λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης επιφέρει μείωση της στάθμης της λοβαστατίνης και αύξηση της βαρφαρίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε διαβήτη τύπου 1. Να μη χορηγείται ενδομυϊκώς ή ενδοφλεβίως. Διακοπή της θεραπείας εάν εμφανισθούν σημεία παγκρεατίτιδας. Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας να μειώνεται η δόση της σουλφονυλουρίας. Δεν συνιστάται συγχορήγηση με ινσουλίνη, παράγωγα της D-φαινυλαλανίνης, μεγλιτινίδες και αναστολείς των α-γλυκοσιδασών (διότι δεν υπάρχει σχετική εμπειρία). Παρακολούθηση του INR εάν χορηγείται βαρφαρίνη.

Δοσολογία: Σε ενηλίκους > 18 ετών υποδορίως έναρξη με 5 μg δις ημερησίως. Χορηγείται στο χρονικό διάστημα 60 λεπτών πριν από τα δύο κύρια γεύματα της ημέρας (μεταξύ των γευμάτων να μεσολαβούν τουλάχιστον 6 ώρες). Μετά ένα μήνα, εάν κριθεί απαραίτητο, η δόση θα αυξηθεί σε 10μg δις ημερησίως. Δεν συνιστώνται μεγαλύτερες δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BYETTA/Eli-Lilly The Netherlands: inj.sol 5μg/20μl (0.25mg/ml) 1pf.pen, 10μg/40μl (0.25mg/ml) 1pf.pen

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Εξενατίδη

Η εξενατίδη (exenatide) είναι αγωνιστής του υποδοχέα του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1(GLP-1) που παρουσιάζει αρκετές αντιυπεργλυκαιμικές δράσεις του παρόμοιου με τη γλυκαγόνη πεπτιδίου-1 (GLP-1). Η αλληλουχία αμινοξέων της εξενατίδης επικαλύπτει μερικώς την αλληλουχία του ανθρώπινου GLP-1. Έχει αποδειχθεί ότι η εξενατίδη συνδέεται στον υποδοχέα του γνωστού ανθρώπινου GLP-1 και τον ενεργοποιεί in vitro, ενώ ο μηχανισμός δράσης της συντελείται μέσω της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (AMP) ή/και άλλων ενδοκυττάριων οδών μετάδοσης μηνυμάτων. Η εξενατίδη αυξάνει την γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος και καταστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης, η οποία είναι γνωστό ότι στο διαβήτη τύπου 2 κυμαίνεται σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BYDUREON Εξενατίδη AstraZeneca ΑΒ
BYETTA Εξενατίδη
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.