Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.02.01 Ετραβιρίνη (Etravirine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.02 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - μη νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.02.01 Ετραβιρίνη (Etravirine)Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσοανεπάρκεια από τον ιό HIV-1 σε ενηλίκους ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει στο παρελθόν αντιρετροϊκή θεραπεία. Χορηγείται σε συνδυασμό με έναν ενισχυμένο αναστολέα πρωτεάσης και άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Δυσανεξία στη λακτόζη και συναφή σύνδρομα.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι συχνότερες είναι: Αναιμία, θρομβοπενία, υπέρταση, στηθάγχη και έμφραγμα μυοκαρδίου, περιφερική νευροπάθεια, ναυτία, έμετοι, διάρροια, μετεωρισμός, κεφαλαλγία, άγχος, αϋπνία, κόπωση, νεφρική ανεπάρκεια, αύξηση σακχάρου, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, λιποδυστροφία, νυκτερινές εφιδρώσεις, εξανθήματα, ενίοτε σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (φαρμακευτικό εξάνθημα με συστηματικές εκδηλώσεις, τοξική επιδερμική νεκρόλυση ενίοτε θανατηφόρος). Βλ. και 05.03.02 εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Το φάρμακο μεταβολίζεται μέσω των ενζύμων CYP3A4, CYP2C9 και CYP2C19. Φάρμακα τα οποία επάγουν τα ένζυμα αυτά θα οδηγήσουν σε μείωση της στάθμης του, ενώ όσα το αναστέλλουν σε αύξησή της. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με τιπραναβίρη/ριτοναβίρη εξαιτίας μεγάλης μείωσης της στάθμης της ετραβιρίνης. Ο κατάλογος των φαρμάκων που προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν μεταβολές της στάθμης της ετραβιρίνης, στα οποία περιλαμβάνονται και αντιρετροϊκά είναι πολύ μεγάλος και συνιστάται να ανατρέξει κάποιος στους εγκεκριμένους όρους χορήγησής της.

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν εμφανισθούν σοβαρές δερματικές αντιδράσεις να διακόπτεται η θεραπεία. Ενίοτε ασυμπτωματικά ή υπολειπόμενα παθογόνα ενδέχεται να επανενεργοποιηθούν και επιβάλλουν ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ανακατανομής του λίπους (λιποδυστροφία) ή και οστεονέκρωσης. Σε κύηση να σταθμιστεί η αναμενόμενη ωφέλεια.

Δοσολογία: 200mg δύο φορές ημερησίως. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

INTELENCE/Janssen-Cilag Belgium: tab 100mg x 120

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ετραβιρίνη

Η ετραβιρίνη (etravirine) είναι ένας NNRTI του ανθρώπινου ιού ανοσοανεπάρκειας τύπου 1 (HIV-1). Η ετραβιρίνη συνδέεται απευθείας με την ανάστροφη μεταγραφάση (reverse transcriptase, RT) και αποκλείει τις δράσεις της εξαρτώμενης από το RNA και εξαρτώμενης από το DNA, DNA πολυμεράσης προκαλώντας διαταραχή της θέσης κατάλυσης του ενζύμου.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
INTELENCE Ετραβιρίνη Janssen-Cilag International NV
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.