Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.02.01.03 Εμτρισιταβίνη (Emtricitabine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.01 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.01.03 Εμτρισιταβίνη (Emtricitabine)Eνδείξεις: Βλ. Αβακαβίρη.

Aντενδείξεις: Γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, παγκρεατίτιδα, κεφαλαλγία, ζάλη, αϋπνία, μη φυσιολογικά όνειρα, εξανθήματα, γαλακτική οξέωση ενίοτε απειλητική για τη ζωή, συνήθως με ηπατομεγαλία και στεάτωση του ήπατος, αρθραλγίες, μυαλγίες, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, αύξηση ηπατικών ενζύμων και κρεατίνης της φωσφοκινάσης. Σε συνδυασμένη αντιρετροϊκή θεραπεία σύνδρομο λιποδυστροφίας (βλ. και εισαγωγή).

Αλληλεπιδράσεις: Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με λαμιβουδίνη και ζαλσιταβίνη. Η συγχορήγηση με φάρμακο που απεκκρίνεται με ενεργή σωληναριακή απέκκριση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της συγκέντρωσης και των δύο ουσιών.

Προσοχή στη χορήγηση: Να μη χρησιμοποιείται ως μονοθεραπεία. Προσαρμογή του δοσολογικού σχήματος σε νεφρική ανεπάρκεια. Σε χρόνια ηπατίτιδα Β ή C κίνδυνος επιδείνωσης των νόσων αυτών ενίοτε σοβαρής. Παρακολούθηση κατανομής λίπους, λιπιδίων, σακχάρου, νεφρικής και ηπατικής λειτουργίας. Εχει αναφερθεί μιτοχονδριακή δυσλειτουργία σε HIV αρνητικά βρέφη που έχουν εκτεθεί in vitro σε νουκλεοσιδικά ανάλογα. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση ευκαιριακών λοιμώξεων. Σε κύηση μόνον εφόσον είναι απαραίτητο. Γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψης.

Δοσολογία: Για ενήλικες, εφήβους και παιδιά > 33 kg 200mg με τη μορφή καψάκιο ή 240mg με το πόσιμο διάλυμα ημερησίως. Παιδιά και έφηβοι 4 μηνών-18 ετών < 33 kg 6mg/kg. Δεν υπάρχουν δεδομένα για βρέφη < 4 μηνών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

EMTRIVA/Gilead U.K.: caps 200mg x 30- oral. sol 10mg/ml φιάλη x 170ml

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Εμτρισιταβίνη

Η εμτρισιταβίνη (emtricitabine) είναι ένα συνθετικό νουκλεοσιδικό ανάλογο της κυτιδίνης με δραστηριότητα η οποία είναι ειδική έναντι του ανθρώπινου ιού της ανοσοανεπάρκειας (HIV-1 και HIV-2) και του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Η εμτρισιταβίνη αναστέλλει ανταγωνιστικά την ανάστροφη μεταγραφάση του HIV-1 καταλήγοντας στην λήξη της DNA αλύσου. Επίσης η εμτρισιταβίνη είναι ένας ασθενής αναστολέας των DNA πολυμερασών α, β και ε των θηλαστικών και της μιτοχονδριακής DNA πολυμεράσης γ.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
EMTRIVA Εμτρισιταβίνη Gilead Sciences International Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.