Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.03.01 Αντιερπητικά

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.01 ΑντιερπητικάTα αντιιικά ακυκλοβίρη , βαλακυκλοβίρη και φαμικυκλοβίρη αναστέλλουν τη σύνθεση του DNA των ερπητοϊών, εφόσον φωσφορυλιωθούν μετά την είσοδό τους σε μολυσμένα από τον ιό κύτταρα. H βαλακυκλοβίρη είναι προφάρμακο της ακυκλοβίρης και μετατρέπεται ταχέως μετά τη χορήγησή της σε ακυκλοβίρη. Η φαμκυκλοβίρη αποτελεί προφάρμακο του αντιικού πενκυκλοβίρη και μετατρέπεται ταχέως μετά τη χορήγησή του σε πενκυκλοβίρη.

H ινοσίνη χορηγείται κατά του απλού έρπητα.

Η βριβουδίνη είναι ένα από τα πλέον δραστικά ανάλογα νουκλεοσιδίων που αναστέλλει τον αναδιπλασιασμό του ιού του έρπητα ζωστήρα.

Η χορήγηση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την έναρξη της λοίμωξης. Για τα υποτροπιάζοντα επεισόδια αυτό πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση κατά την προδρομική περίοδο ή όταν εμφανίζονται για πρώτη φορά βλάβες.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

05.03.01.01 Ακυκλοβίρη (Aciclovir)

05.03.01.02 Βαλακυκλοβίρη (Valaciclovir)

05.03.01.03 Βριβουδίνη (Brivudin)

05.03.01.04 Ινοσίνη πρανομπέξ (Inosine Pranobex )

05.03.01.05 Φαμκυκλοβίρη (Famciclovir)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμανταδίνη

Η αμανταδίνη (amantadine) ασκεί μία ιδιαίτερα ευνοϊκή επιρροή στην ακινησία, την ακαμψία, τον τρόμο και το βραδυψυχισμό στη νόσο του Parkinson. Επίσης, η αμανταδίνη είναι ιδιαίτερα δραστική κατά των ιών της γρίππης του τύπου Α.

Φαμσικλοβίρη

Η φαμσικλοβίρη (famciclovir) είναι η από του στόματος μορφή του penciclovir. Η φαμσικλοβίρη μετατρέπεται ταχέως in vivo σε penciclovir, το οποίο αποδεδειγμένα εμφανίζει in vitro δραστικότητα έναντι των ιών του απλού έρπητα (τύπου 1 και 2), του ιού της ανεμεβλογιάς-ζωστήρος, του ιού του Epstein-Barr και του κυτταρομεγαλοϊού.

Βαλακυκλοβίρη

Η βαλακυκλοβίρη (valaciclovir) είναι ένας αντι-ιικός παράγοντας, για αντιμετώπιση των οξειών λοιμώξεων του έρπητα ζωστήρα και των λοιμώξεων του ιού του απλού έρπητα και ελαττώνει το χρονικό διάστημα σχηματισμού νέων βλαβών. H βαλασικλοβίρη είναι προφάρμακο της ακυκλοβίρης και μετατρέπεται ταχέως μετά τη χορήγησή της στον άνθρωπο σε ακυκλοβίρη.

Βιδαραβίνη

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ISOPRINOSINE Methisoprinol Uni-Pharma Α.Ε.
VALTREX Βαλακυκλοβίρη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
VOCIFLON Βαλακυκλοβίρη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.