Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 05.01.04 Μονομπακτάμες

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.04 ΜονομπακτάμεςO κυριότερος και ισχυρότερος εκπρόσωπος της ομάδος αυτής είναι η αζτρεονάμη. Eίναι δραστική έναντι των αεροβίων Gram αρνητικών βακτηρίων (εντεροβακτηριακά, Haemophilus influenzae, Neisseria gonorrhoeae και έναντι της Pseudomonas aeruginosa), ενώ δεν είναι δραστική έναντι των Gram^+^ κόκκων και των αναεροβίων εν γένει, ώστε το αντιμικροβιακό της φάσμα να υπενθυμίζει εκείνο των αμινογλυκοσιδών. Σε αντίθεση με τις κεφαλοσπορίνες και τις άλλες β-λακτάμες γενικότερα, πλεονέκτημα της αζτρεονάμης αποτελεί ή μη διασταυρούμενη υπερευαισθησία, έτσι ώστε εάν υπάρχει απόλυτη ένδειξη να μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια που υπερβαίνει το 95%.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

05.01.04.01 Αζτρεονάμη (Aztreonam)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αζτρεονάμη

Η αζτρεονάμη (aztreonam) είναι ένα συνθετικό αντιβιοτικό της ομάδας των μονομπακταμών. Eίναι δραστική έναντι των αεροβίων Gram αρνητικών βακτηρίων, ενώ δεν είναι δραστική έναντι των Gram+ κόκκων και των αναεροβίων εν γένει. Η βακτηριοκτόνος δράση της αζτρεονάμης προέρχεται από την αναστολή της σύνθεσης του βακτηριακού κυτταρικού τοιχώματος λόγω της υψηλής συγγένειας της αζτρεονάμης με τις πενικιλλινοδεσμευτικές πρωτεΐνες (PBP3) του κυτταρικού τοιχώματος.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.