Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.15.01 Ορλιστάτη (Orlistat)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.15 Φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

04.15.01 Ορλιστάτη (Orlistat)Ενδείξεις: Αγωγή επί παχυσάρκων ασθενών με δείκτη μάζας σώματος ≥ 30kg/m^2^ σε συνδυασμό με ήπια υποθερμιδική δίαιτα και σε υπέρβαρους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος ≥ 28kg/m^2^ εάν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Αντενδείξεις: Σύνδρομο δυσαπορρόφησης, χολόσταση, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αποβολή μαλακών, λιπαρών ή ελαιωδών κοπράνων, μετεωρισμός συνοδευόμενος με κενώσεις, έπειξη προς αφόδευση ή και ακράτεια κοπράνων, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγία, άγχος, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές εμμήνου ρύσης, ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Αλληλεπιδράσεις: Παρακολούθηση του

χρόνου προθρομβίνης σε αγωγή με αντιπηκτικά. Ελαττώνει τη στάθμη της αμιωδαρόνης και της κυκλοσπορίνης. Να μη χορηγείται ταυτόχρονα με ακαρβόζη. Ελαττώνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (A, D, E, K).

Προσοχή στη χορήγηση: Η ταυτόχρονη λήψη λιπαρού γεύματος αυξάνει την πιθανότητα παρενεργειών από το πεπτικό. Η απώλεια βάρους είναι μικρότερη σε διαβητικούς ασθενείς από ό,τι σε μη διαβητικούς. Συνιστάται δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ή και πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής (τα τελευταία δύο ώρες μετά τη λήψη του φαρμάκου). Η αγωγή πρέπει να διακοπεί εάν μετά από 12 εβδομάδες δεν έχει απωλεσθεί τουλάχιστον 5% του αρχικού βάρους. Εάν παραλειφθεί ένα γεύμα ή κάποιο γεύμα δεν έχει καθόλου λίπος, η αντίστοιχη δόση δεν λαμβάνεται.

Δοσολογία: 120 mg ανά γεύμα που λαμβάνεται ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μέχρι μια ώρα μετά. Μέγιστη δόση 360 mg ημερησίως. Δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Φαρμακευτικά προϊόντα

XENICAL/Roche U.K.: caps 120mg x 84

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.