Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.14.13.02 Ντολασετρόνη μεθανοσουλφονική (Dolasetron Mesilate)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.14 Αντιεμετικά - αντιιλιγγικά

04.14.13 Aνταγωνιστές των 5-HT3 υποδοχέων

04.14.13.02 Ντολασετρόνη μεθανοσουλφονική (Dolasetron Mesilate)Ενδείξεις: Αντιμετώπιση ναυτίας και εμέτου που προκαλούνται από χημειοθεραπεία του καρκίνου. Πρόληψη ή θεραπεία μετεγχειρητικής ναυτίας και εμέτων.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με σημαντική παράταση του QT, κολποκοιλιακό αποκλεισμό 2ου ή 3ου βαθμού. Συγχορήγηση αντιαρρυθμικών τάξης Ι και ΙΙΙ .

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, ζάλη, κόπωση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κοιλιακά άλγη, ανορεξία, διαταραχές γεύσης, διαταραχές ύπνου, ρίγος, πυρετός, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, αλλοίωση του επάρματος Τ στο ΗΚΓ, παράταση του PR και QT και διαπλάτυνση QRS (αναστρέψιμες αλλοιώσεις).

Αλληλεπιδράσεις: Η χορήγηση της σιμετιδίνης αυξάνει και της ριφαμπικίνης ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του δραστικού μεταβολίτη, λόγω δράσης των φαρμάκων αυτών στο κυτόχρωμα Ρ-450.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ασθενείς με προϋπάρχουσες μεταβολές της καρδιακής αγωγιμότητας, σημαντικές ηλεκτρολυτικές διαταραχές ή καρδιακή ανεπάρκεια. Δεν απαιτείται μεταβολή της δοσολογίας σε ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Κύηση (εκτός εάν κριθεί απαραίτητο) και γαλουχία.

Δοσολογία

Ναυτία και έμετος από αντικαρκινική θεραπεία:

Από το στόμα: Για πρόληψη εφάπαξ δόση 200 mg περίπου μια ώρα πριν από κάθε αγωγή χημειοθεραπείας. Για πρόληψη μετά το τέλος ενός κύκλου χημειοθεραπείας εφάπαξ ημερήσια δόση 200 mg.

Παρεντερικώς: Για πρόληψη εφάπαξ δόση 100 mg περίπου 30 λεπτά πριν από τη χημειοθεραπεία (για πρόληψη μετά το τέλος ενός κύκλου χημειοθεραπείας, μόνο από το στόμα).

Μετεγχειρητική ναυτία και έμετος: Από το στόμα Για πρόληψη εφάπαξ δόση 50 mg πριν την έναρξη της αναισθησίας. Παρεντερικώς Για πρόληψη μια εφάπαξ δόση 12.5 mg κατά το τέλος της αναισθησίας. Για θεραπεία εφάπαξ δόση 12.5 mg μόλις εμφανισθεί ναυτία ή έμετος. Ενίεται εντός 30 δευτερολέπτων ή διαλύεται σε 50 ml φυσιολογικού ορού, 5% δεξτρόζης ή σε άλλα συμβατά ενδοφλέβια υγρά ή εγχέεται εντός 30 δευτερολέπτων έως 15’.

Χορηγείται και από τις δύο οδούς το μέγιστο μέχρι 4 συνεχείς ημέρες σε κάθε κύκλο χημειοθεραπείας. Δεν συνιστάται η χορήγηση σε παιδιά.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ANZEMET/Aventis: f.c.tab 200mg x 3- inj.sol 100mg/5ml-amp x 1amp

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.