Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 04.04.03.01 Εσιταλοπράμη (Escitalopram)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.04 Αντικαταθλιπτικά

04.04.03 Εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης

04.04.03.01 Εσιταλοπράμη (Escitalopram)Ισομερές της σιταλοπράμης.

Eνδείξεις: Μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Διαταραχή πανικού με ή χωρίς αγοραφοβία. Κοινωνική φοβία. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

Αντενδείξεις: Συγχορήγηση με μη εκλεκτικούς αναστολείς της ΜΑΟ. Απαιτείται μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων από τη διακοπή μη αναστρέψιμου αναστολέα MAO, 24 ωρών από τη διακοπή αναστρέψιμου αναστολέα MAO (μοκλοβεμίδη) και αντίστροφα για τη χορήγηση αναστολέα MAO μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 εβδομάδας από τη διακοπή της εσιταλοπράμης.

Αλληλεπιδράσεις: Με αναστολείς της MAO (βλ. Αντενδείξεις). Απαιτείται μεσοδιάστημα 2 εβδομάδων από τη διακοπή μη αναστρέψιμου αναστολέα MAO, 24 ωρών από τη διακοπή αναστρέψιμου αναστολέα MAO (μοκλοβεμίδη) και αντίστροφα για τη χορήγηση αναστολέα MAO μεσοδιάστημα τουλάχιστον 1 εβδομάδας από τη διακοπή της εσιταλοπράμης. Λοιπά βλ. Φλουοξετίνη.

Δοσολογία

Kατάθλιψη: Συνήθης δόση 10 mg άπαξ ημερησίως. Ανάλογα με την απόκριση η δόση μπορεί να αυξηθεί έως τη μέγιστη των 20 mg ημερησίως.

Διαταραχή πανικού: έναρξη με 5mg κατά την πρώτη εβδομάδα πριν την αύξηση της δόσης στα 10 mg ημερησίως, μέγιστη δόση 20 mg ημερησίως.

Κοινωνική φοβία: Συνήθης δοσολογία 10 mg άπαξ ημερησίως (συνήθως απαιτούνται 2-4 εβδομάδες για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα) και στη συνέχεια η δόση μπορεί να μειωθεί στα 5mg ή να αυξηθεί στη μέγιστη των 20 mg ημερησίως, ανάλογα με την απόκριση.

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: έναρξη με 10mg και ανάλογα με την απόκριση η δόση μπορεί να αυξηθεί έως τη μέγιστη των 20 mg ημερησίως.

Ηλικιωμένοι (>65 ετών): Να εξετάζεται το ενδεχόμενο αρχικής δόσης ίσης με το ήμισυ της συνήθους και μικρότερης μέγιστης δόσης. Η αποτελεσματικότητά της στην κοινωνική φοβία δεν έχει ερευνηθεί στον πληθυσμό αυτό. Σε ήπια ή μέτρια ηπατική ανεπάρκεια και σε ασθενείς που είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλή λειτουργικότητα του CYP2C19 συνιστάται αρχική δόση 5 mg για τις πρώτες δύο εβδομάδες θεραπείας, που μπορεί να αυξηθεί μέχρι τα 10 mg, ανάλογα με την απόκριση. Ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με σημαντική μείωση της ηπατικής ή νεφρικής λειτουργίας. Nα μη χορηγείται σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών.

Λοιπά: Bλ. Φλουοξετίνη.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Escitalopram Οxalate:

CIPRALEX/Lundbeck Δανία: f.c.tab 10mg x 14 (tristar διάφανο), 20mg x 14(tristar διάφανο)or.so.d 10mg/ml bottle x 28ml
ΕΝΤACT/Lundbeck Δανία: f.c.tab 10mg x 14 (tristar διάφανο), 20mg x 14(tristar διάφανο)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CIPRALEX Εσκιταλοπράμη Lundbeck A/S
ENLIFT Εσκιταλοπράμη Medochemie Hellas Α.Ε.
ENTACT Εσκιταλοπράμη Lundbeck A/S
ESPOZA Εσκιταλοπράμη G.A. Pharmaceuticals Α.Ε.
RALDON Εσκιταλοπράμη Farmellas Enterprises Ltd
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.