Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.13.01.01 Κολεσεβελάμη (Colesevelam)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.13 Υπολιπιδαιμικοί παράγοντες

02.13.01 Ρητίνες ανταλλαγής ιόντων

02.13.01.01 Κολεσεβελάμη (Colesevelam)Ενδείξεις: Πρωτοπαθής υπερχοληστερολαιμία, ως συμπληρωματική θεραπεία της διαιτητικής αγωγής, χορηγούμενη είτε μόνη είτε μαζί με μία στατίνη.

Αντενδείξεις: Απόφραξη εντέρου ή χοληφόρων οδών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, κεφαλαλγία, αύξηση τριγλυκεριδίων, τρανσαμινασών και σπανίως αιμορραγική διάθεση λόγω υποπροθρομβιναιμίας.

Αλληλεπιδράσεις: Μείωση της δράσης της βεραπαμίλης και της φαινυτοΐνης, μείωση της βιοδιαθεσιμότητας της κυκλοσπορίνης, μείωση της απορρόφησης της βιταμίνης Κ και παρέμβαση στην αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης και τη βιοδιαθεσιμότητα των αντισυλληπτικών δισκίων.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε συγχορήγηση με άλλα φάρμακα το προϊόν θα πρέπει να χορηγείται τουλάχιστον 4 ώρες μετά από αυτές προς ελαχιστοποίηση του κινδύνου μειωμένης απορρόφησής τους. Να μετρηθεί η στάθμη των τριγλυκεριδίων πριν τη χορήγηση, λόγω του κινδύνου αύξησής της. Σε ασθενείς με διαταραχές της κινητικότητας ή χειρουργικές επεμβάσεις ή φλεγμονώδεις παθήσεις του πεπτικού σωλήνα. Να αποκλειστεί τυχόν άλλη νόσος υπεύθυνη για την υπερχοληστερολαιμία. Σε κύηση και γαλουχία. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Δοσολογία: Ως μονοθεραπεία 3.75g/ημέρα σε 1-2 δόσεις. Μέγιστο 4.375g/ημέρα. Σε συνδυασμό με στατίνη 2.5-3.75g/ημέρα σε 1-2 δόσεις.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Colesevelam Hydrochloride:

CHOLESTAGEL/Genzyme Holland: f.c.tab 625mg x 180

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κολεσεβελάμη

Η χολησεβελάμη (colesevelam) είναι ένα μη απορροφήσιμο πολυμερές που μειώνει τα λιπίδια και δεσμεύει τα χολικά οξέα στο έντερο, εμποδίζοντας την επαναπορρόφησή τους.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CHOLESTAGEL Κολεσεβελάμη Genzyme Europe B.V.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.