Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63811 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.05.04.03 Μοξονιδίνη (Mοxonidine)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

02.05.04 Αντιυπερτασικά με κεντρική δράση

02.05.04.03 Μοξονιδίνη (Mοxonidine)Ενδείξεις: Ήπια και μετρίου βαθμού ιδιοπαθής υπέρταση.

Αντενδείξεις: Ιστορικό αγγειοοιδήματος, διαταραχές αγωγιμότητας (σύνδρομο νοσούντος φλεβοκόμβου, φλεβοκομβοκολπικός αποκλεισμός, δευτέρου ή τρίτου βαθμού κολποκοιλιακός αποκλεισμός), βραδυκαρδία, επικίνδυνες για τη ζωή αρρυθμίες, σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, σημαντικού βαθμού στεφανιαία νόσος, ασταθής στηθάγχη, σοβαρή ηπατική νόσος ή έκπτωση νεφρικής λειτουργίας. Επίσης (με βάση θεωρητικές υποθέσεις) σύνδρομο Raynaud, διαλείπουσα χωλότητα, επιληψία, κατάθλιψη, νόσος του Parkinson, γλαύκωμα, κύηση και γαλουχία. Παιδιά < 16 ετών.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ξηροστομία, κεφαλαλγία, καταβολή, υπνηλία, ναυτία, διαταραχές ύπνου, αγγειοδιαστολή.

Aλληλεπιδράσεις: Aυξάνει την κατασταλτική δράση των βενζοδιαζεπινών, του οινοπνεύματος των υπνωτικών, των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και την υποτασική δράση των α-ΜΕΑ.

Προσοχή στη χορήγηση: έκπτωση νεφρικής λειτουργίας, αποφυγή απότομης διακοπής χορήγησης (εάν πρέπει να διακοπεί ο β-αποκλειστής που χορηγείται ταυτόχρονα, διακόπτεται αρχικά ο β-αποκλειστής και ακολουθεί μετά από διάστημα μερικών ημερών η διακοπή της μοξονιδίνης).

Δοσολογία: 0.2mg κάθε πρωί, με δυνατότητα αύξησης μετά από 3 εβδομάδες σε 0.4 mg σε δύο δόσεις. Μέγιστη συνιστώμενη δόση 0.6 mg σε δύο δόσεις. Σε ασθενείς με μετρίου βαθμού νεφρική ανεπάρκεια η μέγιστη εφάπαξ δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0.2 mg και η μέγιστη ημερήσια δόση τα 0.4 mg σε δύο δόσεις. Δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους, < 16 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CYNT/Solvay: f.c.tab 0.2mg x 20, 0.3mg x 20, 0.4mg x 20
FISIOTENS/Solvay: f.c.tab 0.2mg x 28, 0.3mg x 28, 0.4mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Μοξονιδίνη

Η μοξονιδίνη (moxonidine) είναι ένας ισχυρός αντιυπερτασικός παράγοντας που προκαλεί ελάττωση της συστηματικής αντίστασης των αγγείων και συνεπώς της αρτηριακής πίεσης. Η δράση της μοξονιδίνης εντοπίζεται, σύμφωνα με τα πειραματικά δεδομένα, στο κεντρικό νευρικό σύστημα και ειδικότερα στους Ι 1 ιμιδαζολινικούς υποδοχείς, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχή του προμήκη μυελού (σφηνοειδής πυρήνας) που ευθύνεται για τον έλεγχο του περιφερικού συμπαθητικού νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μειώνει τη δραστηριότητα των συμπαθητικών νεύρων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CYNT Μοξονιδίνη BGP Προϊόντα Μ.Ε.Π.Ε.
FISIOTENS Μοξονιδίνη BGP Προϊόντα Μ.Ε.Π.Ε.
MOXONIDINE Μοξονιδίνη Generics Pharma Hellas Ε.Π.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.