Λογότυπο www.galinos.gr Beta
 

Ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση για τον επαγγελματία υγείας

Φάρμακα Δραστικές ουσίες Συμπληρώματα διατροφής Έλεγχος συγχορήγησης Νόσοι ICD-10
Κλαύδιος Γαληνός
Είσοδος χρηστών
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Εικονίδιο Είσοδος χρήστη
Εικονίδιο Δωρεάν εγγραφή
Εικονίδιο Ανανέωση συνθηματικού

Ακολουθήστε μας Λογότυπο Facebook Λογότυπο Twitter

Αναζήτηση σε 63992 καταχωρήσεις
Εικονίδιο αναζήτησης

Εθνικό συνταγολόγιο ΕΟΦ

ΠίνακαςΕυρετήριο Προτάσεις

Κεφάλαιο: 02.05.03.01 Αλισκιρένη (Aliskiren)

Κατάταξη κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

02.05.03 Αναστολείς της ρενίνης

02.05.03.01 Αλισκιρένη (Aliskiren)Ενδείξεις: Ιδιοπαθής υπέρταση.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία. Συγχορήγηση με ισχυρούς αναστολείς της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης (κυκλοσπορίνη, κινιδίνη, βεραπαμίλη κ.ά.)

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια. Σπανιότερα αγγειοοίδημα, αλλεργικές αντιδράσεις, ελαφρά αναιμία, υπερκαλιαιμία.

Αλληλεπιδράσεις: Η ιρβεσαρτάνη ελαττώνει τη στάθμη της στο αίμα, ενώ η κετοκοναζόλη και η κυκλοσπορίνη την αυξάνουν. Αυξημένος κίνδυνος υπερκαλιαιμίας υπάρχει σε συγχορήγηση ηπαρίνης, ανταγωνιστών της αλδοστερόνης, καλιοπροστατευτικών διουρητικών, αλάτων καλίου και φάρμακων που αναστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης. Μείωση της δράσης της φουροσεμίδης σε συγχορήγηση.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία και στένωση των νεφρικών αρτηριών να παρακολουθείται η νεφρική λειτουργία. Σε ασθενείς αφυδατωμένους από χρήση διουρητικών ή με υπονατριαιμία η πρώτη δόση μπορεί να προκαλέσει συμπτωματική υπόταση. Παρακολούθηση της στάθμης του καλίου και του σακχάρου επί διαβητικών. Προσοχή σε σοβαρή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και σε συγχορήγηση ήπιων αναστολέων της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης (κετοκοναζόλη, ερυθρομυκίνη, αμιωδαρόνη κ.ά). Να μη συγχορηγείται χυμός γκρέιπ φρουτ (ελλείπουν δεδομένα).

Δοσολογία: 150mg άπαξ ημερησίως και σε μη ανταπόκριση αύξηση έως 350mg ημερησίως. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους < 18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

RASILEZ/Novartis U.K: f.c.tab 150mg x 28, 300mg x 28

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλισκιρένη

Η αλισκιρένη (aliskiren) είναι ένας από του στόματος δραστικός, μη πεπτιδικός, ισχυρός και άμεσος αναστολέας της ανθρώπινης ρενίνης. Με την αναστολή του ενζύμου της ρενίνης, η αλισκιρένη αναστέλλει το ΣΡΑ στο σημείο της ενεργοποίησης, εμποδίζοντας τη μετατροπή του αγγειοτενσιογόνου σε αγγειοτασίνη Ι και μειώνοντας τα επίπεδα αγγειοτασίνης Ι και αγγειοτασίνης ΙΙ.

Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.