Facebook Twitter Εικονίδιο αναζήτησης
Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
Λογότυπο Γαληνού

Ομάδα ATC: R01A Αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου και άλλα σκευάσματα για τοπική χορήγηση

Ευρετήριο ATC
Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
EL Ελληνικά
Αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου και άλλα σκευάσματα για τοπική χορήγηση
EN Αγγλικά
DECONGESTANTS AND OTHER NASAL PREPARATIONS FOR TOPICAL USE

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο
Κωδικός
Τίτλος
0
R
Αναπνευστικό σύστημα
1
R01
Ρινικά σκευάσματα
2
R01A
Αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου και άλλα σκευάσματα για τοπική χορήγηση

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός
Τίτλος
Συμπαθομιμητικά, αμιγή
Συμπαθητικομιμητικά, συνδυασμοί εξαιρουμένων των συνδυασμών με κορτικοστεροειδή
Αντιαλλεργικοί παράγοντες, εκτός κορτικοστεροειδών
Κορτικοστεροειδή
Άλλα ρινικά σκευάσματα

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ανταζολίνη (antazoline) είναι ένα αντιισταμινικό 1ης γενεάς που δεσμεύει τους υποδοχείς της ισταμίνης και κατ΄αυτόν τον τρόπο προφυλάσσει την κυτταρική μεμβράνη από την δράση της απελευθερωμένης ισταμίνης και προλαμβάνει έτσι τις παθολογικές διαταραχές οι οποίες θα προκαλούντο.

Η αζελαστίνη (azelastine) είναι ένα αντισταμινικό που ανταγωνίζεται την ισταμίνη στην σύνδεση με τους Η1-υποδοχείς. Έτσι αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης και άλλων μεσολαβητών που συμμετέχουν στην αλλεργική αντίδραση.

Η βεκλομεθαζόνη (beclometasone) αποτελεί προφάρμακο με ασθενή δραστικότητα ως προς την σύνδεση με υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών. Υδρολύεται από εστεράσες προς τον ενεργό μεταβολίτη 17-μονοπροπιονική βεκλομεθαζόνη (beclomethasone-17-monopropionate: Β-17-ΜΡ), η οποία έχει ισχυρή τοπική αντιφλεγμονώδη δράση.

Η βηταμεθαζόνη (betamethasone) κατατάσσεται ως προς τη δραστικότητα της στα ισχυρά τοπικά καρτικοστεροειδή κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

H βουδεσονίδη (budesonide) είναι ένα συνθετικό, μη αλογονωμένο κορτικοστεροειδές για τοπική χρήση με εισπνοές, το οποίο στις συνιστώμενες δόσεις διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και στερείται συστηματικών επιδράσεων ή ανασταλτικής δράσης για την επινεφριδική λειτουργία.

Η κυκλεσονίδη (ciclesonide) είναι ένα εισπνεόμενο γλυκοκορτικοειδές που μειώνει τον αριθμό και την δραστηριότητα των κυττάρων που ενέχονται στη φλεγμονή των αεραγωγών (μακροφάγα, ηωσηνόφιλα, Τ-λεμφοκύττρα). Η παρατεταμένη θεραπεία (διέρκειας πολλών μηνών) με κυκλεσονίδη μειώνει την υπεραντιδραστικότητα των λείων μυών των αεραγωγών σε ποικίλα ερεθίσματα που προκαλούν βρογχοσυστολή (αλλεργιογόνα, ερεθιστικές ουσίες, ψυχρός αέρας κ.α.). Επίσης ελαττώνει την φλεγμονή των αεραγωγών προκαλώντας εξάλειψη του οιδήματος των βλεννογόνων, μείωση της διαπερατότητας των τριχοειδών και αναστολή της απελευθέρωσης λευκοτριενίων με αποτέλεσμα την μείωση της βρογχικής αντιδραστικότητας.

Το χρωμογλυκικό αξύ (cromoglicic acid) δρα αναστέλλοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης και διαφόρων μεσολαβητών της φλεγμονής προερχομένων από τις μεμβράνες, από τα μαστοκύτταρα.

Η δεξαμεθαζόνη (dexamethasone) είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με επταπλάσια αντιφλεγμονώδη δράση από την πρεδνιζολόνη. Όπως άλλα γλυκοκορτικοειδή, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Η εφεδρίνη (ephedrine) είναι μία συμπαθητικομιμητική, αδρενεργική ουσία που ανήκει στις μη κατεχολαμίνες. Η εφεδρίνη δρα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα είτε απ' ευθείας επί των αδρενεργικών υποδοχέων είτε έμμεσα προκαλώντας έκλυση νοραδρεναλίνης. Ασκεί ινότροπη δράση και επιδρά επί των αγγείων μέσω διέγερσης των αδρενεργικών υποδοχέων.

Η επινεφρίνη (epinephrine) δρα, σε ποικίλο βαθμό, τόσο στους άλφα όσο και στος βήτα αδρενεργικούς υποδοχείς. Στις συνήθεις δόσεις, οι πιο έκδηλες δράσεις της σχετίζονται με τους βήτα υποδοχείς της καρδιάς και των αγγειακών και άλλων λείων μυϊκών ινών. Σε μεγάλες δόσεις επικρατούν οι άλφα αδρενεργικές επιδράσεις. Χορηγούμενη ταχέως ενδοφλεβίως προκαλεί ταχεία άνοδο κυρίως της συστολικής αρτηριακής πιέσεως, διεγείρει το μυοκάρδιο και αυξάνει τη συσταλτικότητα των κοιλίων, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και συστέλλει τα αρτηρίδια στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα σπλάχνα.

Η φλουτικαζόνη (fluticasone) έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, όμως όταν χρησιμοποιείται τοπικά στο ρινικό βλεννογόνο, δεν έχει ανιχνεύσιμη συστηματική δράση.

Η φουροϊκή φλουτικαζόνη (fluticasone furoate) είναι ένα συνθετικό τριφθοριούχο κορτικοστεροειδές με πολύ υψηλή συγγένεια προς τον υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Η υαλεκτίνη (hyalectin) είναι άλας του υαλουρονικού οξέος με νάτριο. To υαλουρονικό οξύ είναι πολυσακχαρίτης μεγάλου μοριακού βάρους με υψηλή γλοιότητα και υδρόφιλες ιδιότητες, το οποίο αποτελεί δομικό συστατικό πολλών ιστών και οργάνων, όπως συνδετικού ιστού, υαλώδους σώματος και αρθρικών επιφανειών.

Το υαλουρονικό νάτριο (hyaluronate sodium) είναι το άλας του υαλουρονικού οξέος, του φυσικού αυτού πολυσακχαρίτη που βρίσκεται μέσα στο αρθρικό υγρό της θεμελιώδους ουσίας του χονδρικού ιστού. Προσδιορίζει τη γλοιότητα του αρθρικού υγρού, ουσιώδους παράγοντος της αρθρικής γλοιώσεως.

Το ιπρατρόπιο (ipratropium) είναι ένα αντιχολινεργικό φάρμακο το οποίο αναστέλλει τα αντανακλαστικά τα οποία εκλύονται μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου, ανταγωνιζόμενο τη δράση της ακετυλοχολίνης, του νευροδιαβιβαστού ο οποίος απελευθερώνεται από το πνευμονογαστρικό νεύρο και προκαλεί βρογχόσπασμο, βήχα κλπ.

H λεβοκαμπαστίνη (levocabastine) είναι ένας ισχυρός, ταχείας δράσης και πολύ εκλεκτικός ανταγωνιστής της ισταμίνης, στους Η1-υποδοχείς, με παρατεταμένη διάρκεια δράσης.

Η μομεταζόνη (mometasone) είναι ένα τοπικό γλυκοκορτικοειδές με τοπικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η μουπιροσίνη (mupirocin) είναι ένα αντιβιοτικό που παράγεται από την Pseudomonas fluorescens και είναι άσχετο δομικά με οποιαδήποτε άλλα τοπικά ή συστηματικά αντιβιοτικά. Η μουπιροσίνη δεσμεύεται αναστρέψιμα στη βακτηριακή isoleucyl-tRNA συνθετάση, ένα ένζυμο το οποίο προωθεί τη σύνθεση της ισολευκίνης με tRNA σε isoleucyl-tRNA. Έτσι το αποτέλεσμα της δράσης της μουπιροσίνης είναι η αναστολή σύνθεσης της βακτηριακής πρωτεΐνης και RNA.

Η μυρτόλη (myrtol) είναι ένα αιθέριο έλαιο που προέρχεται από το φυτό Μυρτιά (Myrtus communis) και χρησιμοποιείται πιο συχνά σε διάφορα φυτικά-βασισμένες θεραπείες για την ιγμορίτιδα και την αποσυμφόρηση των κόλπων. Η μυρτόλη είναι ένα τυποποιημένο εκχύλισμα φυτοθεραπευτικών (απόσταγμα) που αποτελείται κυρίως από τρία μονοτερπένια: (+) α-πινένιο, d-λιμονένιο και 1,8-κινεόλη.

Η ναφαζολίνη (naphazoline) είναι ένα συμπαθομιμητικό φάρμακο που διεγείρει τους α-αδρενεργείς υποδοχείς. Η ενστάλαξη στον οφθαλμό προκαλεί συστολή των αγγείων του επιπεφυκότα, αναστέλλει την υπεραιμία και δημιουργεί στον ασθενή το αίσθημα της άμεσης ανακούφισης. Η ναφαζολίνη σε χαμηλές πυκνότητες χρησιμοποιείται σε ήσσονος σημασίας τοπικούς ερεθισμούς του οφθαλμού.

Η νεντοκρομίλη (nedocromil) βελτιώνει την πνευμονική λειτουργία, μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων και ελαττώνει το βρογχόσπασμο, το βήχα και τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα.

Η ολοπαταδίνη (olopatadine) είναι ένας ισχυρός, εκλεκτικός αντιαλλεργικός/αντιϊσταμινικός παράγοντας που ανταγωνίζεται την ισταμίνη και προλαμβάνει την προκαλούμενη από την ισταμίνη παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών από ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα επιπεφυκότα.

Η οξυμεταζολίνη (oxymetazoline) είναι ένα παράγωγο της ιμιδαζολίνης. Παρουσιάζει συμπαθομιμητική δράση και συγκεκριμένα διεγείρει τους α-αδρενεργικούς υποδοχείς του συμπαθητικού συστήματος. Όταν χορηγείται τοπικά στη μύτη προκαλεί αγγειοσυστολή των διεσταλμένων αρτηριδίων του βλεννογόνου του ρινοφάρυγγα και συνακόλυθη ελάττωση της αιματικής ροής. Επίσης, ελαττώνει την υπερέκκριση του ρινικού βλεννογόνου συντελώντας τελικά στην αποσυμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου.

Η φαινυλεφρίνη (phenylephrine) είναι ένα συμπαθομιμητικό φάρμακο που διεγείρει άμεσα τους α-αδρενεργείς υποδοχείς. Η ενστάλαξή του στο μάτι προκαλεί μυδρίαση γρήγορη, (σε λιγότερο από 15-30 λεπτά) και διάρκειας 6-12 ωρών. Επίσης συστολή των αγγείων του επιπεφυκότα άμεση και διάρκειας 2-4 ωρών.

Η πρεδνιζολόνη (prednisolone) είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές και συγκεκριμένα είναι ένα συνθετικό παράγωγο της κορτιζόλης, η οποία είναι ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων. Η πρεδνιζολόνη έχει κυρίως αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Η τετρυζολίνη (tetryzoline) είναι ένα αδρενεργικό, αντιαλλεργικό, αγγειοσυπαστικό φάρμακο. Σε χαμηλές πυκνότητες χρησιμοποιείται σε ήσσονος σημασίας τοπικούς ερεθισμούς του οφθαλμού.

Η τραμαζολίνη (tramazoline) είναι μια συμπαθητικομιμητική ουσία με τοπική δράση, που προκαλεί κυρίως αγγειοσύσπαση.

Το ακετονίδιο τριαμσινολόνης αποτελεί ένα πιο δραστικό παράγωγο της τριαμσινολόνης (Triamcinolone) και έχει αντιαλλεργική δράση.

Η ξυλομεταζολίνη (xylometazoline) προσφέρει γρήγορη και παρατεταμένη ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση, αποσυμφορώντας τους βλεννογόνους της μύτης και των γειτονικών περιοχών του φάρυγγα.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABELITAN
Βουδεσονίδη
Special Medicines Ι.Κ.Ε.
AFLUON
Azelastine hydrochloride
Meda Pharmaceuticals S.A.
ALERXEM
Φλουτικαζόνη
Kleva Pharmaceuticals Α.Φ.Β.Ε.Ε.
ALLERGOJOVIS
Sodium cromoglicate
Biomedica-Chemica Α.Ε.
ARSICORT
Βουδεσονίδη
Ars Medendi Ο.Ε.
ASMAFLEX
Φλουτικαζόνη
Lyofin Ε.Π.Ε.
ATROVENT
Ipratropium bromide anhydrous
Boehringer Ingelheim Α.Ε.
AURID
Βουδεσονίδη
Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
AVAMYS
Φουροϊκή φλουτικαζόνη
Glaxo Group Ltd
AXELOVERT
Βουδεσονίδη
Pharmex S.A.
BACTROBAN
Μουπιροσίνη
GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
BIOSONIDE
Βουδεσονίδη
Help A.B.E.E.
BOTASTIN
Cromoglicate sodium
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
BUDEMAR
Βουδεσονίδη
Biostam Ε.Ε. Κ. Μπούγιας & Σια
BUDENITE
Βουδεσονίδη
BUDEPROL
Βουδεσονίδη
Novendia Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
BUDEREN
Βουδεσονίδη
Balu Pharmaceuticals Α.Ε.
BUDESAN
Βουδεσονίδη
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
BUDESONAL
Βουδεσονίδη
Verisfield U.K. Ltd
BUDESONIDE
Βουδεσονίδη
BUTEKONT
Βουδεσονίδη
Bennett Φαρμακευτική A.E.
CLENIL
Βεκλομεθαζόνη
Chiesi Hellas A.E.B.E.
COLDAN
Ναφαζολίνη
Κωτσόπουλος Δ. Κ. Α. Α.Ε.
CROMO-POS
Sodium cromoglicate
Pharmex S.A.
DECADRON
Δεξαμεθαζόνη
Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
DEDOSTRYL
Βουδεσονίδη
Antor Ε.Π.Ε.
DEXA-RHINASPRAY Ν
Δεξαμεθαζόνη - Τραμαζολίνη
Boehringer Ingelheim Α.Ε.
DEXALOCAL
Βουδεσονίδη
Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
DOXALPHA
Cromoglicate sodium
Alapis A.B.E.E.
DUOBETIC
Cromoglicate sodium
Help A.B.E.E.
EPHEDRINE
Εφεδρίνη
Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
ESONIDE
Βουδεσονίδη
ETRAFONIL
Βουδεσονίδη
Doctum Φαρμακευτική Α.Ε.
EZIXIN
Οξυμεταζολίνη
PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
FARLIDONE
Βουδεσονίδη
a VI Pharma International S.A.
FLIXOCORT
Φλουτικαζόνη
Verisfield U.K. Ltd
FLIXOTIDE
Φλουτικαζόνη
GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
FLUCORTIS
Φλουτικαζόνη
Verisfield U.K. Ltd
FLUTARZOLE
Φλουτικαζόνη
Target Pharma Ε.Π.Ε.
FLUTINASAL
Φλουτικαζόνη
Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
HEXARHINAL
Ξυλομεταζολίνη
Johnson & Johnson Hellas Α.Ε.Β.Ε.
KAOSYL
Χρωμογλυκικό οξύ
Anfarm Hellas Α.Ε.
KENACORT
Triamcinolone acetonide
Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
LABETASOL
Βουδεσονίδη
Armedica Α.Ε.
LISOBRON
Βουδεσονίδη
Uni-Pharma Α.Ε.
LIVOSTIN
Λεβοκαβαστίνη
Johnson & Johnson Hellas Α.Ε.Β.Ε.
LOCABIOTAL
Φουσαφουνγίνη
Servier Hellas Ε.Π.Ε.
MINALERG
Βουδεσονίδη
Minerva Pharmaceuticals A.E.
MOMETASONE
Μομεταζόνη
NALCROM
Χρωμογλυκικό οξύ
Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
NASACORT
Τριαμσινολόνη
Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
NASAMET
Mometasone furoate monohydrate micronised
Verisfield U.K. Ltd
NASATRIM
Triamcinolone acetonide
Verisfield U.K. Ltd
NASONEX
Φουροϊκή μομεταζόνη (ως μονοϋδρική)
Merck Sharp & Dohme Α.Φ.Β.Ε.Ε.
NASOSYN
Ξυλομεταζολίνη - Δεξπανθενόλη
Farmasyn Pharmaceuticals Α.Ε.
NEOPRIPHEN
Neomycin sulfate - Gramicidin - Naphazoline nitrate - ...
Minerva Pharmaceuticals A.E.
OBECIROL
Βουδεσονίδη
OBUSONID
Βουδεσονίδη
Velka Hellas A.E.B.E.
OLFOSONIDE
Βουδεσονίδη
OTRIVIN
Ξυλομεταζολίνη
Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
OTRIVIN ADVANCE
Υδροχλωρική ξυλομεταζολίνη - Βρωμιούχου ιπρατρόπιο
Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
PULMICORT
Βουδεσονίδη
AstraZeneca A.E.
PULMOVANCE
Βουδεσονίδη
Meditrina Ε.Π.Ε.
RESATA
Βουδεσονίδη
Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
RHINOBROS
Βουδεσονίδη
Bros E.Π.Ε
RHINOLEX
Εφεδρίνη
Alapis A.B.E.E.
RHINOSIDE
Βουδεσονίδη
RINOSOL
Βεκλομεθαζόνη
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
RINOSTER
Βουδεσονίδη
Zwitter Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
RONAL
Οξυμεταζολίνη
Olvos Science A.E.
SEPTOBORE
Ναφαζολίνη - Βορικό οξύ
Cooper Α.Ε.
SERBO
Βουδεσονίδη
S.J.A. Pharma Ε.Π.Ε.
SPERSALLERG
Ανταζολίνη - Tetryzoline hydrochloride
Laboratoires Thea
TALGAN
Βουδεσονίδη
Anfarm Hellas Α.Ε.
THERASONID
Βουδεσονίδη
A.G. Therapy Α.Ε.
UDESOSPRAY
Βουδεσονίδη
Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
URECORTIN
Δεξαμεθαζόνη - Ουρία
Proel A.E.
VELORIUM
Βουδεσονίδη
Vivax Pharmaceuticals Ltd
VERICORT
Βουδεσονίδη
Viofar Ε.Π.Ε.
VIBROCIL
Dimetindene maleate - Φαινυλεφρίνη
Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
VICKS VAPORUB
Camphor - Turpentine oil - Menthol - ...
Procter & Gamble Hellas Ε.Π.Ε.
VICKS VAPOSPRAY
Οξυμεταζολίνη
Procter & Gamble Hellas Ε.Π.Ε.
VINECORT
Βουδεσονίδη
Genepharm Α.Ε.
VIVIDRIN
Cromoglicate sodium
XYLOMETAZOLINE HCL
Ξυλομεταζολίνη
Johnson & Johnson Hellas Α.Ε.Β.Ε.
ZEFECORT
Βουδεσονίδη
Vocate Α.Ε.
ZINELI
Cromoglicate sodium
Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
ZYMACTER
Βουδεσονίδη
Remedina Α.Β.Ε.Ε.
ZYOLAIF
Βουδεσονίδη
Medimar Α.Ε.
ΙΧΩΡ
Βουδεσονίδη
Finixfarm E.Π.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Λογότυπο www.galinos.gr
Facebook Twitter