Facebook Twitter Εικονίδιο αναζήτησης
Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
Λογότυπο Γαληνού

Ομάδα ATC: D01A Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση

Ευρετήριο ATC
Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
EL Ελληνικά
Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση
EN Αγγλικά
ANTIFUNGALS FOR TOPICAL USE

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο
Κωδικός
Τίτλος
0
D
Δερματολογικά φάρμακα
1
D01
Αντιμυκητιασικά για δερματολογική χρήση
2
D01A
Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός
Τίτλος
Αντιβιοτικά
Παράγωγα ιμιδαζολίου και τριαζολίου
Λοιπά αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η αμορολφίνη (amorolfine) είναι ένα ευρέος φάσματος αντιμυκητιασικό. Η μυκητοστατική και μυκητοκτόνος ενέργειά της στηρίζεται στη βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης του μύκητα που οφείλεται στην αλλοίωση κυρίως της βιοσύνθεσης των στερολών. Η περιεχόμενη εργοστερόλη μειώνεται και ταυτόχρονα συσσωρεύονται ασυνήθιστες, μη επιπέδου διαμόρφωσης στερόλες.

Η μπιφοναζόλη (bifonazole) είναι ένα αντιμυκητιασικό ευρέος φάσματος με δράση στα δερματόφυτα, τους ζυμομύκητες και τους ευρωτομύκητες.

Η κυκλοπιροξολαμίνη στα οξοπυριδινικά φάρμακα και ως αντιμυκητιασικό φάρμακο αναστέλλει την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους των παθογόνων ζυμομυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των δερματόφυτων και της Candida albicans.

Η κλοτριμαζόλη (clotrimazole) δρα αποτελεσματικά κατά των μυκήτων, με αναστολή της σύνθεσης της εργοστερόλης. Η αναστολή της σύνθεσης της εργοστερόλης οδηγεί στην δομική και λειτουργική βλάβη της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων.

Η εκοναζόλη (econazole) είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο που αλληλεπιδρά με την 14-α διμεθυλάση, ένα ένζυμο του κυτοχρώματος P-450 που είναι απαραίτητο για τη μετατροπή της λανοστερόλης σε εργοστερόλη. Η εργοστερόλη αποτελεί την βασική συνιστώσα της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων και η αναστολή της σύνθεσης της οδηγεί σε αυξημένη κυτταρική διαπερατότητα, προκαλώντας την διαρροή του κυτταρικού περιεχομένου προς τα έξω. Η εκοναζόλη επίσης μπορεί να αναστείλει την ενδογενή αναπνοή και την πρόσληψη πουρινών και δυσχεραίνει την βιοσύνθεση τριγλυκεριδίων και φωσφολιπιδίων.

Η φεντικοναζόλη (fenticonazole) είναι ένας ευρέως φάσματος αντιμυκητιασικός παράγοντας που ανήκει στα ιμιδαζόλια. Eίναι δραστική έναντι δερματοφύτων, ευρωτομυκήτων, διμόρφων μυκήτων, κλπ. καθώς και έναντι μερικών θετικών κατά Gram βακτηριδίων.

Η φλουκοναζόλη (fluconazole) ανήκει στην ομάδα των τριαζολούχων αντιμυκητιασικών παραγόντων και είναι ένας ισχυρός και ειδικός αναστολέας της σύνθεσης στερολών από τους μύκητες.

Η φλουκυτοσίνη (flucytosine) είναι ένας αντιμεταβολίτης εναντίον των μυκήτων που πιθανώς δρα άμεσα μέσω ανταγωνιστικής αναστολής πρόσληψης της πουρίνης και πυριμιδίνης και έμμεσα μεταβολιζόμενη σε 5-φθοριοουρακίλη αναστέλλει την σύνθεση του DNA και του RNA. Επίσης η φλουκυτοσίνη φαίνεται να είναι ένας αναστολέας της θυμιδυλικής συνθετάσης των μυκήτων.

Η φλουτριμαζόλη (flutrimazole) είναι ένα τοπικό αντιμυκητιακό ιμιδαζολικού τύπου. Όπως και άλλα ιμιδαζολικά παράγωγα, η φλουτριμαζόλη δρά τροποποιώντας την κυτταρική μεμβράνη του μύκητα παρεμβαίνοντας στη σύνθεση της εργοστερόλης με παρεμπόδιση της δράσης του ενζύμου lanosterol-14α-demethylase.

Η κρισεοφουλβίνη (griseofulvin) είναι ένα μυκητιοστατικό, αναστέλλοντας την ανάπτυξη των δερματοφύτων. Θεωρείται ότι αναστέλλει την μίτωση και και την σύνθεση νουκλεϊκών οξέων.

Η ισοκοναζόλη (isoconazole) ανήκει στις αντιμυκητιασικές αζόλες και δρα κυρίως εναντίον των δερματοφύτων, των βλαστομυκήτων, μυκήτων που μοιάζουν με βλαστομύκητες, καθώς και εναντίον ευρωτομυκήτων.

Η κετοκοναζόλη (ketoconazole) είναι μία ιμιδαζόλη που αλληλεπιδρά με την C-14α-απομεθυλάση και αναστέλλει την απομεθυλίωση της λανοστερόλης προς εργοστερόλη (την κυριότερη στερόλη των μεμβρανών των μυκήτων), με αποτέλεσμα διαταραχή της διαπερατότητας των μεμβρανών των μυκήτων.

Η μικοναζόλη (miconazole) είναι μια αντιμυκητιασική ιμιδαζόλη και αλληλεπιδρά με την 14-α δεμεθυλάση του κυτοχρώματος P-450, ένα ένζυμο απαραίτητο για τη μετατροπή της λανοστερόλης σε εργοστερόλη. Η εργοστερόλη αποτελεί βασικό συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων, οπότε η αναστολή σύνθεσής της, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαπερατότητας της κυτταρικής μεμβράνης των μυκήτων και κατά συνέπεια την έξοδο κυτταροπλασματικού περιεχομένου.

Η νυστατίνη (nystatin) είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο, στο οποίο πολλοί μύκητες και ζυμομύκητες είναι ευαίσθητοι, συμπεριλαμβανομένων των ειδών Candida. Η νυστατίνη ασκεί την αντιμυκητιακή δράση της με τη δέσμευση της στην εργοστερόλη που βρίκεται στις μυκητιακές κυτταρικές μεμβράνες. Η σύνδεση την νυστατίνης με την εργοστερόλη προκαλεί το σχηματισμό των πόρων της μεμβράνης. Όταν το κάλιο και τα άλλα κυτταρικά συστατικά διαρρεύσουν από τους πόρους της μεμβράνης, τότε προκαλείται ο κυτταρικός θάνατος των μυκήτων.

Η ομοκοναζόλη (omoconazol) ανήκει στις αζόλες και είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο.

Tο σαλικυλικό οξύ (salicylic acid) είναι άριστο κερατολυτικό σε πυκνότητα 3-10% και σε διάφορα έκδοχα (οινόπνευμα 70°, βαζελίνη, κολλώδιο). Xρησιμοποιείται στη θεραπεία υπερκερατωσικών ή λεπιδωδών καταστάσεων (υπερκερατωσικό έκζεμα, νευροδερματίτιδα, ψωρίαση, πιτυρίδα τριχωτού κεφαλής, ποικιλόχρους πιτυρίαση, ιχθύαση, κλπ.) και των μυρμηκιών.

Η σερτακοναζόλη (sertaconazole) είναι ένας πολύ εκλεκτικός αναστολέας του κυτοχρώματος Ρ-450 των μυκήτων μέσω της αναστολής του ενζύμου 14α-δεμεθυλάση του κυτοχρώματος Ρ450. Ανήκει στις ιμιδαζόλες και ως αντιμυκητιακός παράγοντας. Η 14α-δεμεθυλάση μετατρέπει λανοστερόλη στην εργοστερόλη και απαιτείται για την σύνθεση του κυτταρικού τοιχώματος των μυκήτων.

Η τερβιναφίνη (terbinafine) είναι μια αλλυλαμίνη, η οποία έχει ευρύ φάσμα αντιμυκητιασικής δράσης. Δρα αναστέλλοντας την εποξειδάση του σκoυαλεvίoυ στην κυτταρική μεμβράνη των μυκήτων. Σε χαμηλές πυκνότητες, η τερβιναφίνη είναι μυκητοκτόνος κατά των δερματόφυτων, των ευρωτομυκήτων και ορισμένων δίμορφων μυκήτων. Η δράση της κατά των ζυμομυκήτων είναι μυκητοκτόνος ή μυκητοστατική, ανάλογα με το είδος του ζυμομύκητος.

Η τιοκοναζόλη (tioconazole) είναι ένα αντιμυκητιασικό φάρμακο της κατηγορίας των ιμιδαζολίων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μύκητες ή μαγιά. Η τιοκοναζόλη αλληλεπιδρά με την 14-α δεμεθυλάση του κυτοχρώματος P-450, ένα ένζυμο που μετατρέπει την λανοστερόλη στην εργοστερόλη, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό συστατικό της μεμβράνης ζυμομυκήτων. Με τον τρόπο αυτό, η τιοκοναζόλη αναστέλλει τη σύνθεση της εργοστερόλης, με αποτέλεσμα την αυξημένη κυτταρική διαπερατότητα. Η τιοκοναζόλη μπορεί επίσης να αναστείλλει την ενδογενή αναπνοή, να αλληλεπιδράσει με φωσφολιπίδια της μεμβράνης, να παρακωλύσει την βιοσύνθεση τριγλυκεριδίων και / ή φωσφολιπιδίων και να αναστείλλει την κίνηση του ασβεστίου και ιόντων καλίου κατά μήκος της μεμβράνης του κυττάρου, με το μπλοκάρισμα της οδού μεταφοράς ιόντων, γνωστό ως κανάλι Gardos.

Το ενδεκυλενικό οξύ (undecylenic acid) είναι ένα οργανικό ακόρεστο λιπαρό οξύ, που προέρχεται από το καστορέλαιο. Χρησιμοποιείται ως φυσικός αντιμυκητισιακός παράγοντας.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
2DROP
Salicylic acid BP - Camphor BP
Reckitt Benckiser Hellas Chemicals Α.Ε.
ABBA SHAMPOO
Κετοκοναζόλη
Farmellas Enterprises Ltd
ADAPTOPLAST
Salicylic Acid
Vican Α.Ε.
ADENOSAN
Κετοκοναζόλη
Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
ANAPLAS
Τερβιναφίνη
Intermed Α.Β.Ε.Ε.
ANTIMYCOTIC
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
AQUARIUS
Κετοκοναζόλη
Demo Α.Β.Ε.Ε.
BOTADERM
Κετοκοναζόλη
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
CANDIMYC
Κυκλοπιροξολαμίνη
Viofar Ε.Π.Ε.
CANESTEN
Κλοτριμαζόλη
Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
CATRIGEL
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Vocate Α.Ε.
CHEMIDERM
Τερβιναφίνη
Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
COMBI
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
CONAZOL
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
COTINAZIN
Τιοκοναζόλη
Pfizer Hellas A.E.
COUNTER FUNGUS
Τερβιναφίνη
PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
COUNTERAL
Κετοκοναζόλη
PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
DAKTARIN
Μικοναζόλη
DAKTODOR
Κορτιζόλη - Μικοναζόλη
Johnson & Johnson Hellas Α.Ε.Β.Ε.
DEMSIL
Τερβιναφίνη
Vocate Α.Ε.
DOMYCOTIN
Μικοναζόλη - Οξική φλουπρεδνιδίνη
Help A.B.E.E.
EALK
Τερβιναφίνη
Medimar Α.Ε.
EBERSEPT
Κετοκοναζόλη
Bros E.Π.Ε
EDMUDO
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
EXPECTEIN
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
FACTODIN
Κλοτριμαζόλη
Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
FANTERSOL
Μικοναζόλη
Proel A.E.
FEMINELLA
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Viofar Ε.Π.Ε.
FENTAL
Αμορολφίνη
Sieger Pharma Α.Ε.
FINICORT
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Gabriel Health Ε.Π.Ε.
FLAMMACERIUM
Σουλφαδιαζίνη - Αμμώνιο
Solvay Pharma M.Ε.Π.Ε.
FLENAZOLE
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Target Pharma Ε.Π.Ε.
FLIDAPHEN
Κετοκοναζόλη
Zwitter Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
FLUMICOMPLEX
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Alapis A.B.E.E.
FLUNIPROL
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Novendia Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
FLUNOVON
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Novofarm Φαρμακευτικά Ε.Π.Ε.
FONGAMIL
Ομοκοναζόλη
Alapis A.B.E.E.
FOSEMYK
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Dekaz Α.Ε.
FREZYLIN
Τερβιναφίνη
Frezyderm Α.Ε.Β.Ε.
FUGANOL
Σερτακοναζόλη
Galenica A.Ε.
FUMICON
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Leovan Pharmaceuticals Μ. Λέων & Σια Ε.Ε.
FUNADEL
Φλουκοναζόλη
FUNGIDERM
Μπιφοναζόλη
Epsilon Health - Νέστορας Βλάχος Ο.Ε.
FUNGISTAT
Εκοναζόλη
Intermed Α.Β.Ε.Ε.
FUNGORAL
Κετοκοναζόλη
Johnson & Johnson Hellas Α.Ε.Β.Ε.
GLORYSKIN
Μπιφοναζόλη
Medimar Α.Ε.
HELPOVION
Μπιφοναζόλη
Medicus A.E.
IFLERIT
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Velka Hellas A.E.B.E.
ILGEM
Κετοκοναζόλη
Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
INFESTER
Τιοκοναζόλη
Target Pharma Ε.Π.Ε.
KETOCONAZOLE
Κετοκοναζόλη
KITONAIL
Κυκλοπιροξολαμίνη
Castalia Laboratoires Dermatologiques S.A.
LAKAFIN
Τιοκοναζόλη
Verisfield U.K. Ltd
LAMISIL
Τερβιναφίνη
Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
LIBROMAN
Κετοκοναζόλη
Dekaz Α.Ε.
LOCERYL
Αμορολφίνη
Galderma Hellas S.A.
LOMEXIN
Fenticonazole nitrate
MEDACTER
Μικοναζόλη
Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
MEZOLITAN
Μικοναζόλη
Dekaz Α.Ε.
MICLAST
Κυκλοπιροξολαμίνη
Pharma Fabre Hellas A.E.
MICOFLUP
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Epsilon Health - Νέστορας Βλάχος Ο.Ε.
MICOGEN
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Genepharm Α.Ε.
MYCO-FLUSEMIDON
Μπιφοναζόλη
Anfarm Hellas Α.Ε.
MYCOBACTER
Εκοναζόλη
MYCOLACIL
Κυκλοπιροξολαμίνη
Frezyderm Α.Ε.Β.Ε.
MYCOMYCEN
Κυκλοπιροξολαμίνη
Verisfield U.K. Ltd
MYCOSPOR
Μπιφοναζόλη
Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
NELTOLON
Μπιφοναζόλη
Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
NEO-BOTACREME
Κυκλοπιροξολαμίνη
Target Pharma Ε.Π.Ε.
NEO-EGMOL
Κετοκοναζόλη
Target Pharma Ε.Π.Ε.
NEO-MYCODERMOL
Κυκλοπιροξολαμίνη
Adelco Χρωματουργεία Αθηνών Α.Ε.
NYOXEP
Κετοκοναζόλη
Medimar Α.Ε.
NYSTAMYSYN
Νυστατίνη
Farmasyn Pharmaceuticals Α.Ε.
OXIGON
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Leovan Pharmaceuticals Μ. Λέων & Σια Ε.Ε.
PANDERM
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
S.J.A. Pharma Ε.Π.Ε.
PANMYK
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Bros E.Π.Ε
PAVLINOX
Τερβιναφίνη
Medicus A.E.
PEVISON
Εκοναζόλη - Τριαμσινολόνη
Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
ROMIVER
Τερβιναφίνη
ΑΙΒΑΞ Ε.Π.Ε. Λεωνίδας Θεμ. Χατζηιωάννου Ε.Π.Ε.
SARMEL
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Anfarm Hellas Α.Ε.
SOLUTERB
Τερβιναφίνη
Cross Pharmaceuticals Ltd
STIEPROX
Ciclopirox olamine
GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
TERANFIS
Τερβιναφίνη
Anfarm Hellas Α.Ε.
TERBAFIN
Τερβιναφίνη
TERBIGRAM
Τερβιναφίνη
Lavipharm Α.Ε.
TERBIN
Τερβιναφίνη
Gabriel Health Ε.Π.Ε.
TERBINAFINE
Τερβιναφίνη
TERBIPROL
Τερβιναφίνη
Novendia Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
TERBISKIN
Τερβιναφίνη
D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
TERMISIL
Τερβιναφίνη
Genepharm Α.Ε.
THATERON
Τερβιναφίνη
Alapis A.B.E.E.
TOPIDERM
Φλουτριμαζόλη
Olvos Science A.E.
TRAVOCORT
Ισοκοναζόλη - Διφθοριοκορτολόνη
TRAVOGEN
Ισοκοναζόλη
Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
UNTANO
Μικοναζόλη
Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
VERDAL
Οξική φλουπρεδνιδίνη - Μικοναζόλη
Olvos Science A.E.
ZAONAIL
Αμορολφίνη
Pharmazac Α.Ε.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή και αναδιανομή. Το έργο επεξεργασίας των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Ergobyte Πληροφορική Α.Ε. και προστατεύεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Λογότυπο www.galinos.gr
Facebook Twitter