Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

GUTTALAX OR.SO.D 7,5MG/ML FLx15 ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
GUTTALAX
Μορφή
Πόσιμες σταγόνες, διάλυμα
Συγκέντρωση
7.5MG/ML

Αντενδείξεις

Το πικοθειικό νάτριο δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με:

  • Ειλεό ή εντερική απόφραξη.
  • Σοβαρές επώδυνες και/ή εμπύρετες οξείες κοιλιακές καταστάσεις (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) που ενδεχομένως συνδέονται με ναυτία και έμετο.
  • Οξείες φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
  • Καταστάσεις σοβαρής αφυδάτωσης.
  • Γνωστή υπερευαισθησία στο πικοθειϊκό νάτριο ή σε οποιοδήποτε συστατικό του προϊόντος που αναφέρεται στην παράγραφο 6.1.
  • Σπάνιες κληρονομικές καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι μη συμβατές με κάποιο έκδοχο του ιδιοσκευάσματος (δείτε παράγραφο «Ειδικές προειδοποιήσεις και προφυλάξεις κατά τη χρήση»).
  • Το Guttalax δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

  • Όπως με όλα τα φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας, το πικοθειϊκό νάτριο δεν πρέπει να λαμβάνεται σε συνεχή ημερήσια βάση για χρονικό διάστημα πέραν των δέκα ημερών ή για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
  • Εάν απαιτείται καθημερινή λήψη του φαρμάκου, για χρονικό διάστημα πέραν των 5 ημερών πρέπει να διερευνηθεί το αίτιο της δυσκοιλιότητας.
  • Η παρατεταμένη υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή υγρών, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και υποκαλιαιμία.
  • Ζάλη και/ή λιποθυμία έχουν αναφερθεί σε ασθενείς οι οποίοι έχουν λάβει πικοθειϊκό νάτριο. Οι διαθέσιμες λεπτομέρειες για αυτές τις περιπτώσεις υποδεικνύουν ότι, τα συμβάντα ήταν συμβατά με λιποθυμικό επεισόδιο αφόδευσης (λιποθυμία λόγω έντονης προσπάθειας κατά την αποβολή των κοπράνων), ή με μια παρασυμπαθητική αντίδραση στον κοιλιακό πόνο που σχετίζεται με τη δυσκοιλιότητα και όχι απαραίτητα στη χορήγηση του πικοθειϊκού νατρίου.
  • Παιδιά 4-12 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν πικοθειικό νάτριο χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Σε 1 mL πόσιμου διαλύματος περιέχονται 0,45 gr σορβιτόλης, που αντιστοιχεί σε 0,6 gr σορβιτόλης ανά μέγιστη συνιστώμενη ημερήσια δόση κατά τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών άνω των δώδεκα ετών. Οι ασθενείς με τη σπάνια κληρονομική κατάσταση δυσανεξία στην φρουκτόζη δεν θα πρέπει να παίρνουν αυτό το φάρμακο.
  • Το Guttalax περιέχει το έκδοχο methylparaben το οποίο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (πιθανώς καθυστερημένα).

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Διαταραχές ανοσοποιητικού συστήματος: Υπερευαισθησία.

Διαταραχές του νευρικού συστήματος: Ζάλη, λιποθυμία.

Η ζάλη και η λιποθυμία που συμβαίνουν μετά από χορήγηση πικοθειικού νατρίου είναι συμβατές με μια πνευμονογαστρική απόκριση (π.χ. κοιλιακός σπασμός, απώλεια κοπράνων).

Διαταραχές του γαστρεντερικού: Κωλικοειδή άλγη του εντέρου, κοιλιακό άλγος, διάρροια, έμετος, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία.

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού: Δερματικές αντιδράσεις όπως αγγειοοίδημα, φαρμακευτικό εξάνθημα, εξάνθημα, κνησμός.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς: Ελλάδα, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η ταυτόχρονη λήψη διουρητικών ή κορτικοστεροειδών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαταραχής της ισοροπίας των ηλεκτρολυτών εάν ληφθούν υπερβολικές δόσεις πικοθειϊκού νατρίου.

Η διαταραχή των ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία έναντι των καρδιακών γλυκοσιδών.

Συγχορήγηση με αντιβιοτικά ενδέχεται να μειώσει την καθαρτική δράση του πικοθειϊκού νατρίου.

Κύηση

Δεν υπάρχουν επαρκείς και καλώς ελεγχόμενες μελέτες για τη χρήση σε έγκυες γυναίκες. Δεν υπάρχουν αναφορές περί ανεπιθύμητων ή βλαπτικών επιδράσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στο έμβρυο. Παρόλα αυτά, όπως με όλα τα φάρμακα, το πικοθειϊκό νάτριο δεν θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά το πρώτο τρίμηνο, εκτός εάν τα προσδοκόμενα οφέλη αντισταθμίζουν οποιαδήποτε πιθανό κίνδυνο και μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Γαλουχία

Κλινικά δεδομένα δείχνουν ότι ούτε το δραστικό τμήμα του μορίου του πικοθειϊκού νατρίου (δι-(π-υδροξυφαίνυλ)-πυριδιλ-2-μεθάνιο) ούτε τα γλυκουρονίδιά του εκκρίνονται στο γάλα υγειών γυναικών.

Παρόλα αυτά όπως με όλα τα φάρμακα, δεν θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εκτός εάν τα προσδοκόμενα οφέλη αντισταθμίζουν οποιαδήποτε πιθανό κίνδυνο και μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τις επιδράσεις στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων.

Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι λόγω μιας διέγερσης του πνευμονογαστρικού (π.χ. λόγω κοιλιακού σπασμού) μπορεί να εμφανίσουν ζάλη ή/και λιποθυμία. Εάν οι ασθενείς εμφανίσουν κοιλιακό σπασμό θα πρέπει να αποφύγουν δυνητικά επικίνδυνες δραστηριότητες όπως η οδήγηση ή ο χειρισμός μηχανών.

Σχετικό SPC

Guttalax.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : GUTTALAX Πόσιμες σταγόνες, διάλυμα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.