Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ZOVIDUO CREAM (50+10)MG/G 1 TUBE (ALU) x 2g

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
ZOVIDUO
Μορφή
Κρέμα
Συγκέντρωση
50MG/G (1) + 10MG/G (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιιικά
Κωδικός ATC: D06BB53

Το Ζοviduo είναι συνδυασμός ακυκλοβίρης 5% w/w και υδροκορτιζόνης 1% w/w.

Μηχανισμός δράσης

Η ακυκλοβίρη είναι ένας αντιιικός παράγοντας που είναι ιδιαίτερα δραστικός in vitro έναντι του ιού του απλού έρπητα (HSV) τύπου 1 και 2. Η ακυκλοβίρη μετά την είσοδό της σε κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον ιό του έρπητα φωσφορυλιώνεται σε δραστική τριφωσφορική ακυκλοβίρη. Το πρώτο στάδιο αυτής της διαδικασίας εξαρτάται από την παρουσία του ενζύμου κινάση της θυμιδίνης που κωδικοποιείται από τον ιό HSV. Η τριφωσφορική ακυκλοβίρη δρα ως αναστολέας και ως υπόστρωμα της ειδικής για τον έρπητα DNA πολυμεράσης, αποτρέποντας την περαιτέρω σύνθεση του DNA του ιού χωρίς να επηρεάζει τις φυσιολογικές κυτταρικές διαδικασίες.

Η υδροκορτιζόνη είναι ένα ήπιο κορτικοστεροειδές που ασκεί εύρος ανοσοτροποποιητικών επιδράσεων. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, ο κύριος ρόλος της είναι ο έλεγχος διαφόρων φλεγμονωδών διαταραχών του δέρματος.

Το Zoviduo, που συνδυάζει την αντιιική δράση της ακυκλοβίρης και την αντιφλεγμονώδη δράση της υδροκορτιζόνης, μειώνει την εξέλιξη των επεισοδίων επιχείλιου έρπητα σε ελκώδεις βλάβες. Ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει χαρακτηριστεί πλήρως αλλά θεωρείται ότι διαμεσολαβείται από την κάθαρση του ιού και τον περιορισμό της τοπικής φλεγμονώδους αντίδρασης στα χείλη οδηγώντας στην μείωση των συμπτωμάτων.

Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια

Ενήλικες

Σε μία διπλά τυφλή, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, 1.443 άτομα με υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπητα υποβλήθηκαν σε θεραπεία είτε με Zoviduo, με ακυκλοβίρη 5% σε κρέμα εκδόχου ή με κρέμα εκδόχου μόνη. Το κύριο τελικό σημείο ήταν η αναστολή της εξέλιξης των επεισοδίων επιχείλιου έρπητα σε ελκώδεις βλάβες. Μεταξύ των ατόμων που έλαβαν Zoviduo 58% παρουσίασαν ελκώδεις βλάβες συγκριτικά με 65% των ατόμων που έλαβαν 5% ακυκλοβίρη σε κρέμα εκδόχου Ζοviduo (p=0,014) και 74% των ατόμων που έλαβαν κρέμα εκδόχου μόνη (p<0,0001). Σε αυτά τα άτομα που παρουσίασαν ελκώδεις βλάβες η μέση διάρκεια του επεισοδίου ήταν 5,7, 5,9 και 6,5 ημέρες με την κρέμα Zoviduo, με ακυκλοβίρη 5% σε κρέμα εκδόχου ή με κρέμα εκδόχου μόνη, αντίστοιχα (p=0,008 για την σύγκριση ανάμεσα σε Zoviduo και σε κρέμα εκδόχου μόνη).

Παιδιατρικός πληθυσμός

Μία ανοικτής επισήμανσης μελέτη ασφάλειας σε εφήβους με υποτροπιάζοντα επιχείλιο έρπητα διεξήχθη με συμμετοχή 254 ατόμων ηλικίας 12-17 ετών. Εφαρμόστηκε θεραπεία χρησιμοποιώντας το ίδιο δοσολογικό σχήμα όπως στους ενήλικες και παρακολούθηση των ατόμων για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ήταν όμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε σε ενηλίκους.

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

Η ασφάλεια μελετήθηκε με μία τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική μελέτη σε 107 ενήλικες με ήπια έως μέτρια ανοσοκαταστολή στους οποίους χορηγήθηκε κρέμα Zoviduo ή ακυκλοβίρη 5% σε κρέμα εκδόχου. Η ασφάλεια και η συχνότητα των υποτροπών κατά τη διάρκεια περιόδου παρακολούθησης 1 έτους μετά τη θεραπεία μίας υποτροπής του ιού του απλού έρπητα ήταν όμοια στις δύο ομάδες θεραπείας.

Φαρμακοκινητική

Δεν έχουν διεξαχθεί κλινικές μελέτες φαρμακοκινητικής με το Zoviduo.

Απορρόφηση

Λόγω περιορισμένης απορρόφησης, η συστηματική έκθεση στην ακυκλοβίρη αναμένεται να είναι χαμηλή μετά την τοπική χορήγηση κρέμας με το συνδυασμό ακυκλοβίρης και υδροκορτιζόνης.

Τα γλυκοκορτικοειδή έχουν την ικανότητα να διαπερνούν την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας και να επηρεάζουν τις βαθύτερες στιβάδες κυττάρων. Συνήθως, μόνο ένα μικρό μέρος της δόσης απορροφάται και συνεπώς δεν αναμένεται να επηρεαστεί η ορμονική ισορροπία. Συστηματική δράση των γλυκοκορτικοειδών μπορεί να συμβεί στην περίπτωση αυξημένης απορρόφησης, (π.χ. όταν εφαρμόζονται σε μεγάλες φλεγμονώδεις επιφάνειες του δέρματος ή σε δέρμα του οποίου η κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας έχει υποστεί βλάβη). Οι κλειστές επιδέσεις αυξάνουν την απορρόφηση.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα μη κλινικά δεδομένα δεν αποκαλύπτουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο με βάση τις συμβατικές μελέτες φαρμακολογικής ασφάλειας, τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων, τοξικότητας στην αναπαραγωγική ικανότητα, γονοτοξικότητας και καρκινογόνου δράσης.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αξιολόγηση της επίδρασης της τοπικής χρήσης του Zoviduo στην ανθρώπινη γονιμότητα.

Ενεργά συστατικά

X4HES1O11F - ACYCLOVIR
WI4X0X7BPJ - HYDROCORTISONE

Σχετικό SPC

Zoviduo 50 mg/g και 10 mg/g κρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2017: ZOVIDUO

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.