Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

GRIPOMED F.C.TAB (200+30)MG/TAB BTx24 (Child-resistant PVC/PVDC/alu foil blister)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
GRIPOMED
Μορφή
Δισκίο, επικαλυμμένο με υμένιο
Συγκέντρωση
200MG/TAB (1) + 30MG/TAB (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Παρασκευάσματα για βήχα και κρυολόγημα, άλλα παρασκευάσματα συνδυασμού για το κρυολόγημα
Κωδικός ATC: R05X

Η ψευδοεφεδρίνη είναι ένας συμπαθητικομιμητικός παράγοντας που όταν χορηγείται συστηματικά, δρα ως ρινικό αποσυμφορητικό.

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα ΜΣΑΦ που ανήκει στην κατηγορία φαρμάκων προπιονικού οξέος. Είναι ένα παράγωγο αρυλοκαρβοξυλικό οξύ το οποίο έχει αναλγητικές, αντιπυρετικές και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και βραχείας δράσης ανασταλτική επίδραση στην λειτουργία των αιμοπεταλίων. Όλες αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται με την ικανότητά της να αναστέλλει τη σύνθεση της προσταγλανδίνης

Το Gripomed είναι ένας συνδυασμός ενός αγγειοσυσταλτικού (υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη) με αναλγητική δόση ενός ΜΣΑΦ (ιβουπροφαίνη).

Τα πειραματικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ιβουπροφαίνη μπορεί να αναστείλει την επίδραση της χαμηλής δόσης ακετυλοσαλικυλικού οξέος στη συσσώρευση αιμοπεταλίων, όταν χορηγούνται ταυτόχρονα. Ορισμένες φαρμακοδυναμικές μελέτες, δείχνουν ότι όταν λήφθηκαν εφάπαξ δόσεις ιβουπροφαίνης 400 mg εντός 8 ωρών πριν ή εντός 30 λεπτών μετά τη χορήγηση δόσης ακετυλοσαλικυλικού οξέος άμεσης αποδέσμευσης (81 mg), παρουσιάστηκε μειωμένη δράση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος (ASA) στον σχηματισμό θρομβοξάνης ή συσσώρευση αιμοπεταλίων. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την προβολή των εν λόγω δεδομένων στην κλινική κατάσταση, η πιθανότητα ότι η τακτική, μακροχρόνια χρήση της ιβουπροφαίνης μπορεί να μειώσει την καρδιοπροστατευτική επίδραση της χαμηλής δόσης ακετυλοσαλικυλικού οξέος δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καμία κλινικά σχετική δράση δεν θεωρείται πιθανή για την περιστασιακή χρήση της ιβουπροφαίνης (βλέπε παράγραφο 4.5).

Φαρμακοκινητική

Ιβουπροφαίνη

Σε θεραπευτικές δόσεις, η φαρμακοκινητική της ιβουπροφαίνης είναι γραμμική.

Απορρόφηση

Τα μέγιστα επίπεδα στον ορό επιτυγχάνονται περίπου 90 λεπτά μετά την από του στόματος χορήγηση.

Με εφάπαξ από του στόματος χορήγηση της δόσης, τα μέγιστα επίπεδα στον ορό στους ενήλικες, είναι ανάλογα με την δόση (Cmax 17 ± 3,5 μg/ml για μια δόση 200 mg και 30,3 ± 4,7 μg/ml για μια δόση 400 mg). Η απορρόφηση της ιβουπροφαίνης καθυστερεί από την λήψη τροφής.

Κατανομή

Η ιβουπροφαίνη δεν συσσωρεύεται. Κατά 99% δεσμεύεται στις πρωτεΐνες του πλάσματος.

Στο αρθρικό υγρό, η ιβουπροφαίνη ανακτάται σε σταθερές συγκεντρώσεις 2 έως 8 ώρες μετά τη χορήγηση, με Cmax στο αρθρικό υγρό να είναι περίπου το ένα τρίτο του πλάσματος Cmax. Μετά τη χορήγηση μιας δόσης 400 mg ιβουπροφαίνης κάθε 6 ώρες σε γυναίκες που θηλάζουν, η ποσότητα ιβουπροφαίνης που ανακτήθηκε στο μητρικό γάλα είναι μικρότερη από 1 mg ανά 24 ώρες.

Βιομετασχηματισμός

Η ιβουπροφαίνη δεν έχει καμία επίδραση επαγωγής ηπατικών ενζύμων. Κατά 90% μεταβολίζεται και μετατρέπεται σε ανενεργούς μεταβολίτες

Αποβολή

Η ιβουπροφαίνη απεκκρίνεται κυρίως μέσω των ούρων. Η ιβουπροφαίνη αποβάλλεται εντελώς μέσα σε 24 ώρες, με το 10% να αποβάλλεται αμετάβλητο και 90% με τη μορφή ανενεργών μεταβολιτών, κυρίως γλυκουρονο-συζυγή.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι περίπου 2 ώρες.

Οι φαρμακοκινητικές παράμετροι της ιβουπροφαίνης είναι ελαφρώς τροποποιημένη στους ηλικιωμένους, σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια. Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν δεν απαιτούν προσαρμογή της δοσολογίας.

Υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη

Όταν χορηγείται από του στόματος, η ψευδοεφεδρίνη απεκκρίνεται κυρίως μέσω των νεφρών σε αμετάβλητη μορφή (70 έως 90%).

Ο χρόνος ημίσειας ζωής εξαρτάται από το pH των ούρων.

Η αλκαλοποίηση των ούρων έχει ως αποτέλεσμα μια ενισχυμένη αύξηση στην σωληνάρια επαναπορρόφηση και, κατά συνέπεια, την παράταση του χρόνου ημίσειας ζωής της ψευδοεφεδρίνης

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οι τιμές LD50 για τον συνδυασμό ιβουπροφαίνης και υδροχλωρικής ψευδοεφεδρίνης σε μελέτες οξείας τοξικότητας από το στόμα ήταν: 2,40 g/kg για ποντικούς και 1,45 g/kg για τους αρουραίους.

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες τοξικότητας επαναλαμβανόμενων δόσεων με το συνδυασμό της ιβουπροφαίνης και της υδροχλωρικής ψευδοεφεδρίνη.

Δεν παρατηρήθηκε μεταλλαξιογένεση με ιβουπροφαίνη και ψευδοεφεδρίνη υδροχλωρική / ιβουπροφαίνη σε συνδυασμό με τη χρήση της δοκιμής Ames.

Η υποχρόνια και χρόνια τοξικότητα της ιβουπροφαίνης σε πειράματα με ζώα εκδηλώθηκε κυρίως με τη μορφή βλαβών και εξελκώσεων στον γαστρο-εντερικό σωλήνα. Σε μελέτες με αρουραίους και ποντίκια, δεν βρέθηκε καμία ένδειξη καρκινογόνων επιδράσεων της ιβουπροφαίνης.

Σε μελέτες τοξικότητας στην αναπαραγωγή ποντικών και αρουραίων σε μεμονωμένα συστατικά (~ 100 mg/kg ιβουπροφαίνης, ~15 mg/kg υδροχλωρικής ψευδοεφεδρίνης), ούτε ένας συνδυασμός αυτών δεν αποκάλυψε κάποια ένδειξη μητρικής ή εμβρυϊκής τοξικότητας ή τερατογένεσης.

Σε μια τοξική για τη μητέρα δόση, προκλήθηκε εμβρυοτοξικότητα από την υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη (μειωμένο βάρος εμβρύου και καθυστερημένη οστεοποίηση) σε αρουραίους. Μελέτες γονιμότητας ή περι-μεταγεννητικές μελέτες δεν έχουν διεξαχθεί για την υδροχλωρική ψευδοεφεδρίνη.

Δημοσιευμένες μελέτες αναπαραγωγικής τοξικότητας με ιβουπροφαίνη έδειξαν αναστολή της ωορρηξίας σε κουνέλια και εξασθενημένη εμφύτευση σε διάφορα είδη πειραματόζωων (κουνέλι, αρουραίο και ποντίκι). Μελέτες σε αρουραίους και κουνέλια έδειξαν ότι η ιβουπροφαίνη διαπερνά τον πλακούντα, στις μητρικά τοξικές δόσεις, παρατηρήθηκε αυξημένη συχνότητα εμφάνισης δυσμορφιών (π.χ. κοιλιακή διαφραγματική ελαττώματα).

Η δραστική ουσία ιβουπροφαίνη μπορεί να παρουσιάσει έναν περιβαλλοντικό κίνδυνο για το υδάτινο περιβάλλον, ειδικά για τα ψάρια.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα φάρμακα που αναστέλλουν την σύνθεση κυκλοοξυγενάσης / προσταγλανδινών μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή της γυναικείας γονιμότητας από μια επίδραση στην ωορρηξία. Αυτό είναι αναστρέψιμο μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Ενεργά συστατικά

WK2XYI10QM - IBUPROFEN
6V9V2RYJ8N - PSEUDOEPHEDRINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

Gripomed 200 mg/30 mg επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : GRIPOMED

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.