Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

SCHERIPROCT NEO OINT.REC.A (0,19+0,5)% TUBx30G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
SCHERIPROCT
Μορφή
Ορθική αλοιφή
Συγκέντρωση
1.9MG/G (1) + 5MG/G (2)

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: φάρμακα για τοπική θεραπεία των αιμορροΐδων και των ραγάδων του πρωκτού, κορτικοστεροειδή
Kωδικός ATC: C05AA04

Μηχανισμός δράσης

Η πρεδνιζολόνη είναι τοπικό κορτικοστεροειδές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντικνησμώδη δράση, η οποία είναι ανώτερη από αυτή τόσο της κορτιζόνης όσο και της υδροκορτιζόνης. Η διαστολή των τριχοειδών, το μεσοκυττάριο οίδημα και η διήθηση των ιστών υποχωρούν. Ο πολλαπλασιασμός των τριχοειδών καταστέλλεται. Η κινχοκαΐνη, ως τοπικό αναισθητικό, παρουσιάζει τοπικό αναισθητικό αποτέλεσμα στις βλεννώδεις μεμβράνες και ανακουφίζει από τον πόνο.

Η αλοιφή Scheriproct Neo είναι ένα σκεύασμα τοπικής χρήσης συνδυασμού της πρεδνιζολόνης και της κινχοκαΐνης, το οποίο έχει άμεση αντιφλεγμονώδη, αναλγητική και αντικνησμώδη δράση στο σημείο εφαρμογής.

Γενικά, τα τοπικά κορτικοστεροειδή έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Καταστέλλουν εκδηλώσεις της φλεγμονώδους αντιδράσεως όπως το οίδημα, η εναπόθεση ινώδους, η διαστολή των τριχοειδών, η μετανάστευση των λευκοκυττάρων, ο πολλαπλασιασμός των τριχοειδών, η εναπόθεση κολλαγόνου, ο πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών και ο σχηματισμός ουλής. Τα στερινοειδή αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση έναντι μηχανικών, χημικών ή ανοσολογικών παραγόντων.

Ο μηχανισμός της αντιφλεγμονώδους δράσεως θεωρείται ότι λειτουργεί μέσω επίτασης της αγγειοσυσπαστικής δράσεως της αδρεναλίνης, σταθεροποίησης της μεμβράνης των λυσοσωμάτων, επιβράδυνσης της κινητικότητας των μακροφάγων, αναστολής της απελευθέρωσης κινίνης, αναστολής της λειτουργίας των λεμφοκυττάρων και των ουδετεροφίλων, καθώς και της σύνθεσης των προσταγλανδινών και, επί παρατεταμένης χρήσεως, μείωσης της παραγωγής αντισωμάτων.

Φαρμακοκινητική

Οι δραστικές ουσίες διαχέονται από το σκεύασμα στο φλεγμαίνοντα ιστό, απορροφούνται εν μέρει, κατανέμονται από το κυκλοφορικό σύστημα, μεταβολίζονται και τελικά απεκκρίνονται. Δεν είναι απαραίτητα φαρμακολογικά δραστικά επίπεδα στο πλάσμα, ώστε να επιτευχθεί τοπική θεραπευτική δράση.

Prednisolone-21-hexanoate

Eίναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τη συστηματική βιοδιαθεσιμότητα του κορτικοστεροειδούς μετά από ορθική χρήση, ώστε να μπορεί να αξιολογηθεί ο κίνδυνος συστηματικών ανεπιθύμητων ενεργειών, οι οποίες είναι γνωστές για τα κορτικοστεροειδή.

Μελέτες που έχουν διεξαχθεί με μία σειρά κορτικοστεροειδών σε πειραματόζωα (πιθήκους baboon), καθώς και σε εθελοντές, έδειξαν ότι η απορρόφηση των κορτικοστεροειδών μετά από ορθική χρήση είναι σπάνια πλήρης.

Ακόμη και εάν υποτεθεί ότι η απορρρόφηση της prednisolone-21-hexanoate είναι πλήρης μετά την εφαρμογή της Scheriproct Neo σύμφωνα με τις οδηγίες, η ποσότητα που χορηγείται στο σώμα δεν είναι αρκετά υψηλή, ώστε να οδηγήσει σε συστηματικές επιδράσεις, όπως είναι γνωστές για τα κορτικοστεροειδή.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την απορρόφηση από τον πρωκτό της prednisolone-21-hexanoate στους ανθρώπους. Ωστόσο, η έκταση της απορρόφησης από τον πρωκτό από έναν παρόμοιο λιπόφιλο εστέρα κορτικοστεροειδούς, την fluocortolone pivalate, ανήλθε σε μόλις περίπου 15% της δόσης με την κρέμα και μόνο το 5% της δόσης από το υπόθετο. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την αποβολή της prednisolone-21-hexanoate σε ανθρώπους. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι τα κορτικοστεροειδή απεκκρίνονται στα ούρα.

Οι in-vitro και in-vivo έρευνες με άλλους 21-εστέρες των κορτικοστεροειδών (αλογονωμένα και μη αλογονωμένα κορτικοειδή), έδειξαν ότι αυτές οι ενώσεις διασπώνται εξαιρετικά γρήγορα στο κορτικοειδές και το λιπαρό οξύ από τις εστεράσες που υπάρχουν παντού στο σώμα. Γι' αυτό το λόγο, μετά από τοπική εφαρμογή και διαδερμική απορρόφηση, η prednisolone-21-hexanoate υδρολύεται σύντομα στη στεροειδή αλκοόλη, πρεδνιζολόνη και στο λιπαρό οξύ, εξανοϊκό οξύ, ήδη κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την απορρόφηση. Έτσι, η πρεδνιζολόνη καθίσταται συστηματικά διαθέσιμη. Η αδρανοποίηση της ελεύθερης πρεδνιζολόνης πραγματοποιείται από το ήπαρ και σε μικρό βαθμό από τα νεφρά.

Η πρεδνιζολόνη αποβάλλεται από το πλάσμα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση με χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 3 ωρών. Η ολική κάθαρση από το πλάσμα (περίπου 1-3 ml/min/kg) αυξάνει δοσοεξαρτώμενα, λόγω της κορεσμένης σύνδεσης της prednisolone με την CBG. Η prednisolone μετατρέπεται στο ήπαρ σε μία σειρά μεταβολιτών, οι οποίοι απεκκρίνονται κυρίως με τα ούρα. Στα ούρα βρίσκεται επίσης αμετάβλητη prednisolone, σε ποσοστό μεταξύ 10 και 25%.

Cinchocaine

Όπως και το κορτικοστεροειδές, η cinchocaine ασκεί την αναλγητική της δράση τοπικά. Δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να επιτευχθούν επίπεδα στο πλάσμα, ώστε να επιτευχθεί αναλγητική δράση. Εφόσον δεν υπάρχουν μελέτες για την απορρόφηση, η αξιολόγηση του κινδύνου έγινε υποθέτοντας μία πλήρη απορρόφηση. Υπό αυτή την προϋπόθεση της χειρότερης περίπτωσης, η δόση της cinchocaine που απορροφάται είναι πολύ χαμηλή, ώστε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όταν η Scheriproct Neo χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες.

Μετά την απορρόφηση, η cinchocaine υπόκειται σε βιομετασχηματισμό σε μία σειρά μεταβολιτών. Τα κυριότερα βήματα περιλαμβάνουν την οξειδωτική απο-αιθυλίωση της δι-αιθυλαμινομάδας, την υδροξυλίωση και την οξειδωτική αποικοδόμηση της βουτυλοξυ-αλυσίδας και τον πρόσθετο σχηματισμό μη προσδιορισμένων πολικών μεταβολιτών.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε μελέτες συστηματικής ανεκτικότητας, μετά από επανειλημμένη χορήγηση της prednisolone, δεν προέκυψαν ευρήματα, τα οποία να αντιτίθενται στη χρήση της Scheriproct Neo σε θεραπευτικές δόσεις.

Οι μελέτες εμβρυοτοξικότητας με τη Scheriproct Neo οδήγησαν σε αποτελέσματα, τα οποία είναι χαρακτηριστικά για τα γλυκοκορτικοειδή, δηλαδή εμβρυοθνησιμότητα και/ή τερατογένεση επάγονται στα κατάλληλα συστήματα δοκιμασίας. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα ευρήματα, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συνταγογράφηση της Scheriproct Neo. Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών συνοψίζονται στην παράγραφο 4.6.

Τα συμπτώματα δυσανεξίας, τα οποία έχουν τεκμηριωθεί για υψηλής δραστικότητας τοπικά ανισθητικά, δεν αναμένονται, λόγω της μικρής ποσότητας της cinchocaine hydrochloride, η οποία είναι βιοδιαθέσιμη, μετά από επανειλημμένη χορήγηση της απαιτούμενης θεραπευτικής δόσης.

Δεν υπάρχουν στοιχεία από πειράματα σε ζώα, αλλά ούτε και από επιδημιολογικές μελέτες για την αξιολόγηση του εμβρυοτοξικού δυναμικού της cinchocaine hydrochloride. Σε σύγκριση με τοπικά αναισθητικά του τύπου του όξινου αμιδίου, τα οποία είναι παρόμοια σε δομή και δράση, δεν πρέπει να αναμένονται εμβρυοτοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο μετά από χορήγηση της δόσης που είναι απαραίτητη για τοπική θεραπεία.

Η έρευνα της prednisolone σε ένα βακτηριακό σύστημα δοκιμασίας για την ανίχνευση γονιδιακών μεταλλάξεων έδειξε ασθενές γενοτοξικό δυναμικό. Από την άλλη πλευρά, στη βιβλιογραφία έχουν αναφερθεί μόνο αρνητικά αποτελέσματα από δοκιμασίες γονιδιακών μεταλλάξεων με κύτταρα θηλαστικών. Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις γονοτοξικών επιδράσεων για καμία ουσία της ομάδας των γλυκοκορτικοειδών, δεν αναμένονται παρόμοιες επιδράσεις ούτε και με την prednisolone. Η cinchocaine hydrochloride θεωρείται μη γονοτοξκή, με βάση τα αποτελέσματα από δοκιμασίες μεταλλαξιογόνου δράσης in vitro και in vivo, σε βακτήρια και σε θηλαστικά.

Σε μία μελέτη ογκογεννητικότητας στους αρουραίους, η prednisolone προκάλεσε μία αύξηση στην εμφάνιση ηπατικών όγκων. Άλλοι ερευνητές είτε δεν βρήκαν επιρροή είτε βρήκαν μικρότερο ποσοστό όγκων μετά από χορήγηση της prednisolone σε μελέτες ογκογεννητικότητας σε τρωκτικά. Επιδημιολογικές μελέτες δεν έχουν μέχρι τώρα δώσει καμία ένδειξη αιτιολογικής συσχέτισης μεταξύ της θεραπείας με γλυκοκορτικοειδή και της αυξημένης εμφάνισης όγκων στον άνθρωπο. Δεν έχουν διεξαχθεί ειδικές μελέτες ογκογεννητικότητας με την cinchocaine hydrochloride. Η γνώση της δομής της ουσίας, ο φαρμακολογικός μηχανισμός και τα αποτελέσματα μελετών τοξικότητας σε πειραματόζωα μετά από επανειλημμένη χορήγηση, δεν έδωσαν ενδείξεις ογκογεννητικού δυναμικού.

Δεν έχουν διεξαχθεί έρευνες για την ανίχνευση πιθανής επίδρασης ευαισθητοποίησης της Scheriproct Neo ή μίας από τις δύο δραστικές ουσίες που περιέχονται σε αυτό. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα οποία προέρχονται από αυτόματες αναφορές, καθώς και από στοιχεία που περιλαμβάνονται στη βιβλιογραφία, είναι πιθανό, για τις αλλεργικές αντιδράσεις που έχουν παρατηρηθεί σποραδικά μετά τη χρήση της Scheriproct Neo, να ευθύνονται όχι μόνο τα μεμονωμένα έκδοχα, αλλά και οι ίδιες οι δραστικές ουσίες. Ωστόσο, δεν υπάρχει άλλος κίνδυνος ευαισθητοποίησης, παρά μόνο αυτός που έχει παρατηρηθεί σε σποραδικές περιπτώσεις.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Φάρμακα που περιέχουν γλυκοκορτικοστεροειδή έχουν τοξικότητα στην αναπαραγωγή (βλ. και παράγραφο 5.3).

Ενεργά συστατικά

0PA7CJ4RFB - PREDNISOLONE CAPROATE
Z97702A5DG - DIBUCAINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

Scheriproct Neo (0,19+0,5)% Ορθική αλοιφή.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : SCHERIPROCT NEO Ορθική αλοιφή

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.