Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

ΛΕΟΝΤΟΣ MED.PLAST 4,8MG/PLAST(18x12cm) SACHET x 1 PLASTER

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
ΛΕΟΝΤΟΣ
Μορφή
Έμπλαστρο
Συγκέντρωση
4.8MG/24H

Αντενδείξεις

Η χρήση του εμπλάστρου αντενδείκνυται:

  • σε άτομα με υπερευαισθησία στο πιπέρι καϋέννης σε καψαϊκινοειδή προερχόμενα από άλλες πηγές (π.χ. φυτά πάπρικας) ή σε κάποιο από τα έκδοχα που αναφέρονται στην παράγραφο 6.1.
  • σε σκασμένο δέρμα και πληγές και σε έκζεμα.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Το έμπλαστρο δεν πρέπει να εφαρμόζεται κοντά στα μάτια ή στους βλεννογόνους.

Συνιστάται να αποφεύγεται το ξύσιμο στην περιοχή της εφαρμογής του εμπλάστρου, για να μην τραυματίζεται το δέρμα.

Να αποφεύγεται η εφαρμογή πρόσθετων πηγών θερμότητας κατά τη θεραπεία (π.χ. ηλιακή ή υπέρυθρη ακτινοβολία, επιθέματα θερμότητας ή ζεστό νερό). Η επίδραση της θερμότητας μπορεί επίσης να ενταθεί λόγω της σωματικής δραστηριότητας (εφίδρωση): Η θεραπεία θα πρέπει να διακοπεί αν η επίδραση της θερμότητας θεωρείται υπερβολική. Σε αυτή την περίπτωση το έμπλαστρο θα πρέπει να αφαιρείται.

Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν περιέχει λανολίνη. Η λανολίνη μπορεί να προκαλέσει τοπικές δερματικές αντιδράσεις (π.χ. δερματίτιδα εξ' επαφής).

Οδηγίες για στον ασθενή στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσης

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό πριν από τη χορήγηση του εμπλάστρου, σε περίπτωση που ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα εφαρμόζεται στην περίπτωσή σας:

  • σοβαρές περιπτώσεις οι οποίες συνοδεύονται από ερύθημα, πρήξιμο ή υπερθερμία των αρθρώσεων,
  • συνεχιζόμενη ενόχληση στις αρθρώσεις
  • σοβαρός πόνος στην πλάτη που επεκτείνεται στα πόδια ή/και συσχετίζεται με νευρολογικά σύνδρομα (π.χ. μούδιασμα, μυρμηκίαση).

Ασυμβατότητες

Δεν εφαρμόζεται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Η δραστική ουσία του εμπλάστρου, ήπιο εκχύλισμα πιπεριάς καϋέννης, προκαλεί αυξημένη κυκλοφορία του αίματος με ερυθρότητα του δέρματος και μια αίσθηση θερμότητας. Αυτή η αντίδραση είναι μέρος της φυσιολογικής φαρμακολογικής δράσης του σκευάσματος και υποχωρεί, κατά κανόνα, εντός μικρού χρονικού διαστήματος μετά την απομάκρυνση του εμπλάστρου.

Σε σπάνιες περιπτώσεις (>1/10.000 έως <1/1.000): Αντιδράσεις υπερευαισθησίας και αλλεργικές αντιδράσεις του δέρματος (π.χ. κνίδωση, κυστιδιοποίηση ή δημιουργία φλυκταινών) μπορεί να συμβούν στο σημείο εφαρμογής. Σε τέτοιες περιπτώσεις η θεραπεία πρέπει να σταματά αμέσως.

Εάν κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της θεραπείας παρατηρηθεί αίσθημα καύσου ή οποιοδήποτε τσούξιμο ή κνησμός που είναι: πολύ έντονα, τότε η θεραπεία πρέπει να διακοπεί.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Η αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμακευτικού προϊόντος είναι σημαντική. Επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της σχέσης οφέλους-κινδύνου του φαρμακευτικού προϊόντος. Ζητείται από τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αναφέρουν οποιεσδήποτε πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μεσογείων 284, GR-15562, Χολαργός, Αθήνα, Τηλ: +30 21 32040380/337, Φαξ: +30 21 06549585, Ιστότοπος: http://www.eof.gr.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες αλληλεπιδράσεων.

Το έμπλαστρο δεν προορίζεται για εφαρμογή ταυτόχρονα με άλλα προϊόντα [π.χ. άλλα φλογιστικά (προϊόντα που προκαλούν ερυθρότητα του δέρματος λόγω της αυξημένης ροής αίματος ή αναλγητικές γέλες] στο ίδιο σημείο εφαρμογής.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα προϊόντα που εφαρμόζονται στο ίδιο σημείο εφαρμογής μπορεί να συμβούν ακόμη και αρκετές ώρες μετά την απομάκρυνση του εμπλάστρου.

Κύηση

Δεν διατίθενται δεδομένα σχετικά με τη χρήση του ΛΕΟΝΤΟΣ Εμπλάστρου 4,8 mg σε έγκυο γυναίκα. Μελέτες σε ζώα κατέδειξαν αναπαραγωγική τοξικότητα μετά από υψηλές υποδόριες δόσεις καψαϊκίνης (βλέπε παράγραφο 5.3).

Παρόλο που οι προγεννητικές και νεογνικές επιδράσεις της καψαϊκίνης παρατηρήθηκαν σε δόσεις πέραν της μέγιστης κλινικής δόσης του ΛΕΟΝΤΟΣ Εμπλάστρου 4,8 mg, αυτά τα έμπλαστρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά την εγκυμοσύνη μόνο κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης κινδύνων-οφελών.

Γαλουχία

Η καψαϊκίνη διαπερνά τον πλακούντα και μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα.

Παρόλο που οι προγεννητικές και νεογνικές επιδράσεις της καψαϊκίνης παρατηρήθηκαν σε δόσεις πέραν της μέγιστης κλινικής δόσης του ΛΕΟΝΤΟΣ Εμπλάστρου 4,8 mg, αυτά τα έμπλαστρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά το θηλασμό μόνο κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης κινδύνων-οφελών.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι η χρήση του ΛΕΟΝΤΟΣ Εμπλάστρου 4,8 mg θα μειώσει την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανών.