Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

BETADINE TINCT 10% FLX240ML(ΠΛΑΣΤ.ΦΙΑΛ.

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
BETADINE
Μορφή
Βάμμα
Συγκέντρωση
100MG/ML

Αντενδείξεις

Παιδιά ηλικίας κάτω των 30 μηνών (κίνδυνος υποθυρεοειδισμού), θυρεοειδοπάθειες, υπερευαισθησία στο ιώδιο.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

  • Η χρήση τους σε παιδιά μεταξύ 30 μηνών και 5 ετών να γίνεται μόνο όταν υπάρχει απόλυτος ένδειξη και με ιατρική συνταγή.
  • Η μακρά χρήση επί εγκαυμάτων επιφάνειας μεγαλύτερης του 20% εγκυμονεί κινδύνους μεταβολικής οξέωσης.
  • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν γίνεται τακτική και εκτεταμένη χρήση σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.
  • Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης χρήσης θα πρέπει να γίνονται εξετάσεις ελέγχου της λειτουργίας του θυεροειδούς.

Ασυμβατότητες

Καμία γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Γενικώς τα σκευάσματα που περιέχουν Povidone Iodine είναι καλώς ανεκτά και δεν προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να παρατηρηθούν αλλεργικές αντιδράσεις κατά τη χρήση τους, οι οποίες όμως είναι δυνατόν να οφείλονται σε ιδιοσυγκρασιακή υπερευαισθησία του ατόμου στο ιώδιο ή σε κάποιο από τα έκδοχα του σκευάσματος.

Μακροχρόνια και επανειλλημένη χρήση BETADINE σε εκτεταμένα τραύματα ή εγκαύματα πιθανόν να οδηγήσει σε απορρόφηση ιωδίου, με συνέπεια την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως μεταλλική γεύση, αύξηση σιελόρροιας, αίσθημα καύσου ή πόνου στο λαιμό ή στο στόμα, ερεθισμό και οίδημα ματιών, μεταβολική οξέωση και διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Να αποφεύγεται η επαφή του BETADINE με χειρουργικά εργαλεία και η σύγχρονη χρήση του με σκευάσματα δερματικής χρήσης ή αντικείμενα που περιέχουν σίδηρο, άργυρο ή υδράργυρο.

Η τακτική χρήση πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ταυτόχρονη θεραπεία με λίθιο.

Μόλυνση με Povidone Iodine διαφόρων τύπων τεστ για την ανίχνευση λανθάνουσας αιμορραγίας στα κόπρανα ή τα ούρα, πιθανόν να ευθύνεται για λανθασμένα τελικά αποτελέσματα.

Κύηση

Η τακτική χρήση σκευασμάτων Povidone Iodine πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κυήσεως, διότι μία τυχόν ποσότητα απορροφούμενου ιωδίου διέρχεται στον πλακούντα.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες με περιορισμένη χρήση, πρέπει να συνιστάται προσοχή και να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τις ενδεχόμενες ενέργειες της απορρόφησης ιωδίου στη λειτουργία και ανάπτυξη του θυρεοειδούς του εμβρύου.

Γαλουχία

Η τακτική χρήση σκευασμάτων Povidone Iodine πρέπει να αποφεύγεται κατά της γαλουχίας, διότι μία τυχόν ποσότητα απορροφούμενου ιωδίου διέρχεται στο μητρικό γάλα.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες με περιορισμένη χρήση, πρέπει να συνιστάται προσοχή και να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τις ενδεχόμενες ενέργειες της απορρόφησης ιωδίου στη λειτουργία και ανάπτυξη του θυρεοειδούς του εμβρύου.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Καμία γνωστή.

Σχετικό SPC

BETADINE.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2009: BETADINE Βάμμα

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.