Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

AXELAN CUT.SOL 5% W/V FLx60ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
AXELAN
Μορφή
Διάλυμα
Συγκέντρωση
50MG/ML

Ενδείξεις

Το Axelan 5% w/v ενδείκνυται για τη θεραπεία της ανδρογενετικής αλωπεκίας σε άνδρες και γυναίκες (φαλάκρα άρρενος ή θήλεος τύπου, αντίστοιχα) στις περιπτώσεις όπου η θεραπεία με το Axelan 2% w/v δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα εντός 6 μηνών.

Ενδείκνυται, επίσης, για την αναστολή της επέκτασης της φαλάκρας που οφείλεται σε ανδρογενετική αλωπεκία.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία

Άνδρες

Μια δόση 1 ml (ισοδύναμη με 6 ψεκασμούς) του διαλύματος θα πρέπει να εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες περιοχές δύο φορές ημερησίως (μία το πρωί και μία το βράδυ). Η συνολική δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 ml διαλύματος.

Η μέθοδος εφαρμογής ποικίλλει ανάλογα με τον εφαρμοστή που χρησιμοποιείται. Η κλινική εμπειρία έδειξε ότι μπορεί να απαιτηθεί τοπική εφαρμογή δύο φορές την ημέρα, τουλάχιστον για 4 ή περισσότερους μήνες, ώστε να φανεί η πρώτη ένδειξη διέγερσης της ανάπτυξης της τριχοφυΐας. Η έναρξη και ο βαθμός μπορεί να είναι διάφορος ανάμεσα στους ασθενείς. Υποτροπή στην προθεραπευτική εμφάνιση έχει αναφερθεί μέσα σε 3-4 μήνες μετά τη διακοπή του φαρμάκου.

Εάν μετά από θεραπεία μέχρι 12 μηνών δεν έχει σημειωθεί επανεμφάνιση της τριχοφυΐας, η εφαρμογή πρέπει να διακοπεί.

Γυναίκες

Μια δόση 1 ml (ισοδύναμη με 6 ψεκασμούς) του διαλύματος θα πρέπει να εφαρμόζεται στις προσβεβλημένες περιοχές, στο επάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής, δύο φορές ημερησίως. Η συνολική δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 ml διαλύματος.

Μπορεί να χρειαστεί δοσολογία δύο φορές ημερησίως επί 3 μήνες, προκειμένου να εμφανιστούν ενδείξεις έκφυσης μαλλιών. Οι χρήστες θα πρέπει να διακόψουν τη χρήση, εάν δεν παρατηρηθεί βελτίωση μετά από 6 μήνες.

Η συνεχής χρήση είναι απαραίτητη για να αυξηθεί και να διατηρηθεί η επανέκφυση μαλλιών, διαφορετικά θα ξεκινήσει πάλι η τριχόπτωση/αραίωση μαλλιών.

Ειδικοί πληθυσμοί

Δεν υπάρχουν ειδικές συστάσεις για χρήση σε ηλικιωμένους ασθενείς ή σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική δυσλειτουργία.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Το Axelan δεν συνιστάται για χρήση σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Τρόπος χορήγησης

Το Axelan προορίζεται αποκλειστικά για εξωτερική χρήση. Μην το εφαρμόζετε σε άλλες περιοχές του σώματος, εκτός από το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει να έχουν στεγνώσει πλήρως πριν από την τοπική εφαρμογή του διαλύματος.

Άνδρες

Αρχίζοντας από το κέντρο της πάσχουσας περιοχής απλώστε το με τα άκρα των δακτύλων σας καλύπτοντας όλη τη φαλακρή περιοχή. Η δόση του 1 ml πρέπει να χρησιμοποιείται ανεξάρτητα από το μέγεθος της πάσχουσας περιοχής.

Γυναίκες

Μέσα στις περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται αραίωση μαλλιών, δημιουργήστε ένα κεντρικό τμήμα για να μπορέσει να μεγιστοποιηθεί η έκθεση του τριχωτού της κεφαλής. Απλώστε στις προσβεβλημένες περιοχές, στο επάνω μέρος της κεφαλής σας και κάντε ήπιες μαλάξεις στο τριχωτό της κεφαλής, με κατεύθυνση από πίσω προς τα εμπρός (μέτωπο). Χωρίστε τα μαλλιά σας τουλάχιστον 2 ακόμη φορές σε κάθε πλευρά του κεντρικού μέρους και εφαρμόστε το διάλυμα σε κάθε μέρος, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

Τα χέρια θα πρέπει να πλένονται ενδελεχώς μετά την εφαρμογή, ώστε να αποφευχθεί η τυχαία επαφή με τα μάτια ή τους βλεννογόνους.

Για να αποφευχθεί το ξέπλυμα του διαλύματος, θα πρέπει να μην εκθέσετε το τριχωτό της κεφαλής σας σε νερό για τις επόμενες 4 ώρες περίπου.

Να μην χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα μαλλιών για να επισπεύσετε το στέγνωμα, διότι το φύσημα του αέρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα του Axelan.

Οδηγίες εφαρμογής

Α. Εφαρμοστής τύπου ψεκαστή (σπρέι)

  1. Αυτός ο εφαρμοστής χρησιμοποιείται για την καλύτερη εφαρμογή του Axelan σε μεγάλες επιφάνειες του τριχωτού της κεφαλής.
  2. Αφαιρείτε το διαφανές εξωτερικό πώμα. Αφαιρείτε στη συνέχεια και το μικρό εσωτερικό πώμα και το πετάτε.
  3. Εισάγετε τον εφαρμοστή τύπου ψεκαστή (σπρέι) στο φιαλίδιο και το βιδώνετε καλά.
  4. Αφού σημαδέψετε το κέντρο της φαλακρής περιοχής της κεφαλής με το σπρέι, πιέστε μια φορά και απλώστε το Axelan με τα άκρα των δακτύλων, καλύπτοντας όλη τη φαλακρή περιοχή. Μια δόση 1 ml αντιστοιχεί σε 6 ψεκασμούς, δια τούτο επαναλαμβάνετε συνολικά 6 φορές για να χρησιμοποιήσετε μια δόση διαλύματος.

Αποφύγετε την εισπνοή των σταγονιδίων του ψεκασμού.

Τοποθετείτε το διαφανές εξωτερικό πώμα στο φιαλίδιο, όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Β. Επέκταση του ψεκαστικού εφαρμοστή (σπρέι)

  1. Αυτός ο εφαρμοστής χρησιμοποιείται για την καλύτερη εφαρμογή του Axelan σε μικρές περιοχές του τριχωτού της κεφαλής και κάτω από τις τρίχες.
  2. Ο εφαρμοστής τύπου ψεκαστή (σπρέι) πρέπει να είναι πάνω στο φιαλίδιο για να χρησιμοποιηθεί η επέκταση του ψεκαστικού. Ακολουθούμε τα στάδια 2 και 3 της παραγράφου Α (Εφαρμοστής τύπου ψεκαστή-Σπρέι).
  3. Αφαιρέστε τη μικρή κεφαλή του ψεκαστήρα από το κάλυμμα του εφαρμοστή τύπου σπρέι. Εφαρμόστε την επέκταση του ψεκαστικού στον κορμό του ψεκαστήρα και πιέστε τον προς τα κάτω γερά. Αφαιρέστε το μικρό πώμα από το άκρο της επέκτασης του ψεκαστικού.
  4. Μετά, σημαδεύοντας με τον εφαρμοστή προς το κέντρο της φαλακρής περιοχής της κεφαλής πιέζετε την αντλία μία φορά και απλώνετε το Axelan με τα άκρα των δακτύλων για να καλύψετε όλη τη φαλακρή περιοχή. Μια δόση 1 ml αντιστοιχεί σε 6 ψεκασμούς, δια τούτο επαναλαμβάνετε συνολικά 6 φορές για να χρησιμοποιήσετε μια δόση διαλύματος.

Αποφύγετε την εισπνοή των σταγονιδίων του ψεκασμού.

Αφαιρείτε την επέκταση και επανατοποθετείτε το εξωτερικό και εσωτερικό πώμα στο φιαλίδιο όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Αυξημένη συστηματική απορρόφηση της μινοξιδίλης μπορεί δυνητικά να παρουσιαστεί, εάν εφαρμοστούν υψηλότερες δόσεις μινοξιδίλης από τις συνιστώμενες σε μεγαλύτερες περιοχές επιφάνειας του σώματος ή σε άλλες περιοχές, εκτός του τριχωτού της κεφαλής.

Αυξημένη συστηματική απορρόφηση μπορεί να προκύψει, αν αυτό το προϊόν εφαρμοστεί σε μία περιοχή με μειωμένη ακεραιότητα του επιδερμικού φραγμού λόγω τραύματος, φλεγμονής ή επίδρασης νόσου στο δέρμα.

Λόγω της συγκέντρωσης μινοξιδίλης στο Axelan, η ακούσια κατάποση μπορεί να προκαλέσει συστηματικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη φαρμακολογική δράση του φαρμάκου. Τα σημεία και τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας με μινοξιδίλη θα ήταν κυρίως καρδιαγγειακές επιδράσεις που σχετίζονται με κατακράτηση νατρίου και νερού, ενώ μπορεί, επίσης, να παρουσιαστούν ταχυκαρδία, υπόταση και ζάλη.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της υπερδοσολογίας της μινοξιδίλης θα πρέπει να είναι συμπτωματική και υποστηρικτική. Η κατακράτηση υγρών μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διουρητική θεραπεία. Η ταχυκαρδία ελέγχεται με χορήγηση ενός β-αναστολέα. Η υπόταση μπορεί να αντιμετωπισθεί με ενδοφλέβια χορήγηση φυσιολογικού ορού. Τα συμπαθητικομιμητικά φάρμακα, όπως η νορεπινεφρίνη και η επινεφρίνη, πρέπει να αποφεύγονται, λόγω της διεγερτικής ενέργειας που έχουν στην καρδιά.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Το δερματικό διάλυμα του Axelan 5% που περιέχει 50 mg μινοξιδίλης ανά ml αντίστοιχα, διατίθεται σε διάλυμα των 60 ml, εντός φιαλιδίων των 75 ml με τους ακόλουθους βαθμολογημένους εφαρμοστές: εφαρμοστής τύπου ψεκαστή (σπρέι), επέκταση του ψεκαστικού εφαρμοστή (σπρέι).

Το δερματικό διάλυμα Axelan είναι διαυγές, άχρωμο ως υποκίτρινο.

Το χρώμα δεν επηρεάζει τη δραστικότητά του.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Κάθε αχρησιμοποίητο φαρμακευτικό προϊόν ή υπόλειμμα πρέπει να απορρίπτεται σύμφωνα με τις κατά τόπους ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Διατηρείται σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 25°C.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής έτοιμου προϊόντος: 24 μήνες.

Σχετικό SPC

Axelan 5% w/v δερματικό διάλυμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : AXELAN 5% Δερματικό διάλυμα

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.