Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σουγκαμαντέξ (Sugammadex)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 15.02.06.04

Η ουσία σουγκαμαντέξ είναι μια τροποποιημένη γ-κυκλοδεξτρίνη και ανήκει στην κατηγορία των παραγόντων εκλεκτικής δέσμευσης των μυοχαλαρωτικών. Σχηματίζει ένα σύμπλοκο με τους παράγοντες νευρομυϊκού αποκλεισμού ροκουρόνιο ή βεκουρόνιο στο πλάσμα αναστρέφοντας έτσι τον νευρομυϊκό αποκλεισμό που έχει προκληθεί από αυτούς τους παράγοντες.

Ενδείξεις: Αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού που προκαλείται από το ροκουρόνιο ή το βεκουρόνιο.

Αντενδείξεις: Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Δυσγευσία (μεταλλική ή πικρή γεύση), σπανιότερα αλλεργικές αντιδράσεις (εξάψεις, ερυθηματώδες εξάνθημα), βρογχόσπασμος.

Αλληλεπιδράσεις: Μείωση της αποτελεσματικότητας των ορμονικών αντισυλληπτικών. Παρατείνει τον χρόνο της μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT) και τον χρόνο προθρομβίνης σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Η τορεμιφένη και το φουσιδικό οξύ επηρεάζουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, με κίνδυνο επανεμφάνισης του νευρομυϊκού αποκλεισμού.

Προσοχή στη χορήγηση: Παρακολούθηση της αναπνευστικής λειτουργίας κατά την ανάνηψη. Εάν χορηγηθούν μικρότερες δόσεις από τις βέλτιστες υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης του αποκλεισμού. Κίνδυνος αιμορραγικών εκδηλώσεων σε ασθενείς με κληρονομική ή επίκτητη αιμορραγική προδιάθεση. Αν απαιτηθεί επαναχορήγηση των νευρομυϊκών αποκλειστών συνιστάται αναμονή 24 ωρών. Η ανάνηψη μπορεί να καθυστερήσει σε ηλικιωμένα άτομα ή καρδιοπαθείς. Να μην χρησιμοποιείται για αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού που προκλήθηκε από άλλες ουσίες εκτός από τις προαναφερθείσες.

Δοσολογία: Για την απλή αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού σε ενηλίκους > 18 ετών: 2-4mg/kg. Σε επανεμφάνιση του αποκλεισμού χορηγούνται ακόμα 4mg/kg. Σε παιδιά 2-17 ετών: 2-4mg/kg. Για άμεση αναστροφή του αποκλεισμού μόνο σε ενηλίκους: 16mg/kg (Συνιστάται γενικώς να συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος).

Φαρμακευτικά προϊόντα

BRIDION/Organon Holland: inj.sol 100mg/ml 10vials x 2ml, x 5ml

Εθνικό συνταγολόγιο

15 Φάρμακα αναισθησίας

15.02 Γενικά αναισθητικά

15.02.06 Αντιχολινεργικά και αντιχολινεστερασικά χρησιμοποιούμενα στην αναισθησία ή/και για την αναστροφή του νευρομυϊκού αποκλεισμού

15.02.06.04 Σουγκαμαντέξ (Sugammadex)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η σουγκαμμαντέξη είναι μια τροποποιημένη γάμα κυκλοδεξτρίνη, η οποία είναι ένας εκλεκτικός παράγοντας δέσμευσης μυοχαλαρωτικών (Selective Relaxant Binding Agent). Σχηματίζει ένα σύμπλοκο με τους παράγοντες νευρομυϊκού αποκλεισμού, το ροκουρόνιο ή το βεκουρόνιο, στο πλάσμα και με τον τρόπο αυτό μειώνει την ποσότητα του παράγοντα νευρομυϊκού αποκλεισμού, που διατίθεται για να δεσμεύσει τους νικοτινικούς υποδοχείς στην νευρομυϊκή σύναψη.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BRIDION Σουγκαμμαντέξη Merck Sharp & Dohme B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.