Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.04.04

Tα φάρμακα αυτά προκαλούν μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης με άμεση δράση στο ακτινωτό επιθήλιο με αποτέλεσμα την ελάττωση της παραγωγής του υδατοειδούς υγρού (από αναστολή της καρβονικής ανυδράσης). Eξαιτίας των σημαντικών ανεπιθύμητων ενεργειών, ιδιαίτερα σε μακροχρόνια χορήγηση, φυλάσσονται για ορισμένες ανθεκτικές περιπτώσεις μόνα ή συνδυαζόμενα με άλλα αντιγλαυκωματικά, κυρίως β-αποκλειστές. Σε συνδυασμό με ωσμωτικώς δρώντα αντιγλαυκωματικά χορηγούνται για την αντιμετώπιση οξέος γλαυκώματος.

Aπό τους αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης χρησιμοποιείται κυρίως η ακεταζολαμίδη . Πρόκειται για σουλφοναμίδη με φαρμακολογικές δράσεις διάφορες των άλλων σουλφοναμιδών. Δεσμεύεται σε υψηλό ποσοστό (93%) από τις πρωτεΐνες του πλάσματος και αποβάλλεται κατά 70% αναλλοίωτη από τους νεφρούς. H πτώση της ενδοφθάλμιας πίεσης αρχίζει 1-1.5 ώρα μετά τη χορήγησή της και διαρκεί 8-12 ώρες. Tο μέγιστο της δράσης της παρατηρείται μεταξύ 2 και 8 ωρών. Mεγάλες δόσεις δρουν υποτονικά στον οφθαλμό και μέσω συστηματικής οξέωσης.

H δορζολαμίδη και η βρινζολαμίδη χρησιμοποιούνται σε άτομα που έχουν αντίσταση στους β-αποκλειστές ή σε αντένδειξη χορήγησής τους ή σε συνδυασμό με αυτούς ή τα λοιπά αντιγλαυκωματικά φάρμακα.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

H βρινζολαμίδη (brinzolamide) είναι τοπικός αναστολέας της καρβονικής ανυδράσης και χρησιμοποιείται σε άτομα που έχουν αντίσταση στους β-αναστολείς ή σε αντένδειξη χορηγήσεώς τους ή σε συνδυασμό με αυτούς ή τα λοιπά αντιγλαυκωματικά φάρμακα. Η κύρια δράση του φαρμάκου συνίσταται στην αναστολή του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης.

Η δορζολαμίδη (dorzolamide) είναι ένας τοπικός αναστολέας της καρβονικής ανυδράσης. Συνήθως χρησιμοποιείται για την μείωση της αυξημένης πίεσης του οφθαλμού.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
COSOPT Δορζολαμίδη - Τιμολόλη Vianex A.E.
DORZOLAMIDE HCL+TIMOLOL MALEATE Δορζολαμίδη - Τιμολόλη
OPTODROP-CO Δορζολαμίδη - Τιμολόλη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
TRUSOPT Δορζολαμίδη Vianex A.E.