Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ναταλιζουμάμπη (Natalizumab)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.02.11

Ενδείξεις: Υπερενεργή, υποτροπιάζουσα, διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρά τη θεραπεία με β-ιντερφερόνη ή ταχέως εξελισσόμενη πάθηση.

Αντενδείξεις: Προϊούσα πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια, ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων, όπως είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, ενεργή λοίμωξη ή κακοήθης πάθηση με εξαίρεση το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, κεφαλαλγία, ζάλη, αρθραλγίες, κόπωση, ρίγη και πυρετός, κνίδωση, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, κνησμός ουρολοίμωξη, ρινοφαρυγγίτιδα, αντιδράσεις κατά την έγχυση, ανάπτυξη αντισωμάτων τα οποία μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, ευκαιριακές λοιμώξεις.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης προϊούσας πολυεστιακής λευκοεγκεφαλοπάθειας (ΠΠΛ), εξού και η ανάγκη παρακολούθησης με μαγνητικές τομογραφίες. Εάν εμφανισθούν ευρήματα υποδηλωτικά της ΠΠΛ να διακόπτεται η θεραπεία. Επίσης διακόπτεται εάν εμφανισθεί ευκαιριακή λοίμωξη. Να παρακολουθείται ο ασθενής κατά τη διάρκεια της έγχυσης και να υπάρχουν μέσα αντιμετώπισης εάν εμφανιστούν αντιδράσεις υπερευαισθησίας. Μετά την αντιμετώπισή τους να διακόπτεται η θεραπεία. Η ταυτόχρονη χρήση ανοσοκατασταλτικών ή αντινεοπλασματικών φαρμάκων ή ιστορικό θεραπείας με αυτά αυξάνει τον κίνδυνο ευκαιριακών λοιμώξεων ή ΠΠΛ (βλ. Αντενδείξεις). Εάν εμφανισθούν αντισώματα κατά του φαρμάκου και παραμείνουν πέραν των 6 εβδομάδων να διακόπτεται η θεραπεία. Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και διακοπή της αγωγής σε σοβαρή ηπατική βλάβη. Μετά τη διακοπή της θεραπείας το φάρμακο παραμένει στο αίμα για 12 εβδομάδες κατά τις οποίες οι ανωτέρω κίνδυνοι παραμένουν.

Δοσολογία: Για ενηλίκους 300mg σε ενδοφλέβια έγχυση κάθε 4 εβδομάδες. Να μη χορηγείται σε παιδιά, εφήβους και άτομα > 65 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TYSABRI/Elan Ireland: c/s.sol.in 300mg/vial (20mg/ml) 1vial x 15ml

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.11 Ναταλιζουμάμπη (Natalizumab)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ναταλιζουμάμπη (natalizumab) είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας των μορίων - προσκόλλησης και δεσμεύεται στην α4-υπομονάδα των ανθρώπινων ιντεγκρινών, η οποία εκφράζεται δυναμικά στην επιφάνεια όλων των λευκοκυττάρων, με εξαίρεση τα ουδετερόφιλα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
TYSABRI Ναταλιζουμάμπη Biogen B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.