Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.07.04.06

Eνδείξεις: Ανεγχείρητος καρκίνος προστάτη α) για την καταστολή των εξάρσεων (flares) σε αρχική θεραπεία με ανάλογα της LHRH β) για μακρόχρονη καταπραϋντική θεραπεία όπου τα ανάλογα της LHRH ή η χειρουργική επέμβαση είναι αναποτελεσματικά, μη ανεκτά, αντενδείκνυνται ή όπου προτιμάται η από του στόματος θεραπεία (μονοθεραπεία) γ) για θεραπεία των παροξυσμικών αγγειοκινητικών διαταραχών με δερματική εκδήλωση (hot flushes), σε ασθενείς υπό θεραπεία με ανάλογα της LHRH ή που έχουν υποστεί ορχεκτομή. Λοιπές βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Δοσολογία

Από το στόμα: Για την καταστολή των εξάρσεων αρχικά, 100 mg 2 φορές ημερησίως μετά το φαγητό ως μονοθεραπεία επί 5-7 ημέρες και στη μαζί με έναν αγωνιστή της LHRH. Σε μακρόχρονη καταπραϋντική θεραπεία 200 300 mg ημερησίως. Στη θεραπεία των παροξυσμικών αγγειοκινητικών διαταραχών συνήθως 50-150 mg ημερησίως αυξανόμενο έως και 300 mg σε 3 δόσεις, εφόσον είναι απαραίτητο.

Παρεντερικώς: για τη μείωση της δράσης των επινεφριδιακών ανδρογόνων κατόπιν ορχεκτομής 300 mg ενδομυϊκώς ανά 14 ημέρες. Χωρίς ορχεκτομή ή σε συνδυασμό με ανάλογα της LHRH 300 mg ενδομυϊκώς εβδομαδιαίως.

Λοιπά: Βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Φαρμακευτικά προϊόντα

Βλ. κεφ. 06.05.01.02 .

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.07 Ορμονικά και συναφή

08.07.04 Ανταγωνιστικά ορμονών και ανάλογα των εκλυτικών ορμονών του υποθαλάμου

08.07.04.06 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

H κυπροτερόνη, που είναι ανταγωνιστής των ανδρογόνων, έχει επίσης σημαντική προγεστερονική δράση με την οποία αναστέλλεται η αυξημένη έκκριση των γοναδοτροπινών LH και FSH. H κυπροτερόνη αναστέλλει την φυσιολογική σπερματογένεση και προκαλεί στείρωση, που όμως αποκαθίσταται με τη διακοπή της θεραπείας.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.