Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πανιτουμουμάμπη (Panitumumab)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.11

Ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα, παραγόμενο με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA, το οποίο συνδέεται με τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα και παρεμποδίζει την επίδρασή του στον κυτταρικό πολλαπλασιασμό. Το γονίδιο ΚRAS επίσης προάγει τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και οι μεταλλάξεις του ενοχοποιούνται στην ογκογένεση.

Ενδείξεις: Μονοθεραπεία στην αγωγή ασθενών με μεταστατικό ορθοκολικό καρκίνο, ο οποίος εκφράζει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (Epidermal growth factor receptor – EGFR) και οι οποίοι φέρουν μη μεταλλαγμένο γονίδιο ΚRAS, μετά από αποτυχία χημειοθεραπείας με φθοριοπυριμιδίνη, οξαλιπλατίνη και ιρινοτεκάνη.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με διάμεση πνευμονία ή πνευμονική ίνωση, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Διάρροια, ναυτία, έμετοι, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, στοματίτιδα, ονυχόλυση, αλωπεκία, υπερτρίχωση, ξηροστομία, δερματικά εξανθήματα ενίοτε με λοιμώδεις επιπλοκές, κνησμός, ρωγμές δέρματος, οφθαλμικές διαταραχές (επιπεφυκίτιδα, δακρύρροια, ξηροφθαλμία, υπεραιμία, κνησμός), αφυδάτωση, πνευμονική εμβολή, ελάττωση καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου.

Αλληλεπιδράσεις: Δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με θεραπευτικό σχήμα που περιέχει IFL (φθοριοουρακίλη-λευκοβορίνη-ιρινοτεκάνη) ή μπεβασιζουμάμπη (με την τελευταία έχουν αναφερθεί μείωση της επιβίωσης ή και θάνατοι).

Προσοχή στη χορήγηση: Εάν οι δερματολογικές αντιδράσεις είναι σοβαρές συνιστάται η μείωση ή η διακοπή της θεραπείας καθώς και η αντιμετώπιση τυχόν λοιμωδών επιπλοκών, ενίοτε σοβαρών (σηψαιμία). Επίσης διακοπή της θεραπείας εάν εμφανισθούν διηθήσεις του πνεύμονα. Παρακολούθηση της στάθμης των ηλεκτρολυτών. Δεν έχει μελετηθεί σε ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια.

Δοσολογία: 6mg/kg εφάπαξ κάθε 2 εβδομάδες ενδοφλεβίως μέσω κεντρικού φλεβικού καθετήρα επί 90 λεπτά. Δεν χορηγείται σε άτομα <18 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

VECTIBIX/Amgen Holland: c/s.sol.in 100mg/5ml-vial x 1, 400mg/20ml-vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.11 Πανιτουμουμάμπη (Panitumumab)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Πανιτουμουμάμπη

Η πανιτουμουμάμπη (panitumumab) είναι ένα ανασυνδυασμένο, πλήρως ανθρώπινο IgG2 μονοκλωνικό αντίσωμα που συνδέεται με υψηλή συγγένεια και εκλεκτικότητα με τον ανθρώπινο υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR). Η πανιτουμουμάμπη συνδέεται στη θέση σύνδεσης του συνδέτη του EGFR και αναστέλλει την αυτοφωσφορυλίωση του υποδοχέα που επάγεται από όλους τους γνωστούς συνδέτες του EGFR. Η σύνδεση της πανιτουμουμάμπης στον EGFR έχει σαν αποτέλεσμα την εσωτερίκευση του υποδοχέα, την αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, την επαγωγή της απόπτωσης, και τη μείωση της παραγωγής της ιντερλευκίνης 8 και του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
VECTIBIX Πανιτουμουμάμπη Amgen Europe B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.