Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μιτοτάνη (Mitotane)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.09

Η μιτοτάνη προκαλεί εκλεκτική καταστολή του φλοιού των επινεφριδίων δρώντας πιθανώς στον περιφερικό μεταβολισμό των ορμονών του. Οι υπάρχουσες μελέτες αφορούν κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου του οργάνου.

Ενδείξεις: Συμπτωματική θεραπεία του ανεγχείρητου και μεταστατικού καρκινώματος του φλοιού των επινεφριδίων.

Αντενδείξεις: Γαλουχία. Συγχορήγηση με σπειρονολακτόνη.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια, βλεννογονίτιδα, ανορεξία, ζάλη, υπνηλία, παραισθήσεις, σύγχυση, πολυνευροπάθεια, αταξία, κεφαλαλγία, δερματικά εξανθήματα, γυναικομαστία, παράταση χρόνου ροής, αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, αύξηση λιπιδίων, ηπατικών ενζύμων. Σπανιότερα αυτοάνοση ηπατίτιδα, υπέρταση ή υπόταση, διπλωπία, θαμπή όραση, βλάβη αμφιβληστροειδούς, σιελόρροια, αιμορραγική κυστίτιδα, υπερπυρεξία.

Αλληλεπιδράσεις: Η δράση της αναστέλλεται με σπειρονολακτόνη. Μειώνει τη δράση της βαρφαρίνης. Επάγει το ένζυμο CYP3A4 και άρα μειώνει τη στάθμη ουσιών που μεταβολίζονται με αυτό (ριφαμπικίνη, ριφαμπουτίνη κλπ.).

Προσοχή στη χορήγηση: Πριν τη χορήγηση να αφαιρούνται όλες οι εστίες του όγκου (μείωση του κινδύνου εμφράξεων ή αιμορραγιών σε αυτές). Σε εμφάνιση καταπληξίας, βαρέος τραύματος ή μόλυνσης προσωρινή διακοπή της θεραπείας και χορήγηση κορτικοστεροειδών.

Παρακολούθηση των επιπέδων του φαρμάκου ώστε να ρυθμίζεται η δοσολογία. Η μακροπρόθεσμη χορήγηση μεγάλων δόσεων μιτοτάνης ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας μη αναστρέψιμης εγκεφαλικής βλάβης. Παρακολούθηση των επιπέδων των ορμονών του φλοιού των επινεφριδίων (κίνδυνος υπολειτουργίας). Μέτρα αποτελεσματικής αντισύλληψης σε γυναίκες με δυνατότητα τεκνοποίησης. Παρακολούθηση χρόνου προθρομβίνης σε αντιπηκτική αγωγή. Σε ενδεχόμενη εγχείρηση να λαμβάνεται υπόψη η παράταση του χρόνου ροής. Δεν συνιστάται σε βαριά ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια Δεν συνιστάται η οδήγηση και ο χειρισμός επικίνδυνων μηχανών.

Δοσολογία: Έναρξη με 2-3g ημερησίως σε 2-3 δόσεις και μείωση της δοσολογίας σε 1-2g ημερησίως μετά δύο μήνες ή αν υπάρξουν σοβαρά σημεία τοξικότητας.

Σε παιδιά και εφήβους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, εάν όμως αποφασιστεί να δοθεί, ως δόση προτείνονται 1.53.5g/m 2/24ωρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα

LYSODREN/Laboratoires HRA France: tab 500mg x 100

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.09 Μιτοτάνη (Mitotane)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
LYSODREN Μιτοτάνη HRA Pharma
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.