Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αρσενικού τριοξείδιο (Arsenic Trioxide)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.06.03

Το τριοξείδιο του αρσενικού χρησιμοποιείται τελευταίως σε περιπτώσεις Οξείας προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας. Ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι απολύτως γνωστός, φαίνεται πάντως ότι επιδρά βλαπτικά στο DNA των λευχαιμικών κυττάρων.

Ενδείξεις: Οξεία προμυελοκυτταρική λευχαιμία σε άτομα τα οποία υποτροπίασαν ή δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με ρετινοειδή και χημειοθεραπεία.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Οι πιο συχνές: υπεργλυκαιμία, υποκαλιαιμία, ουδετεροπενία, λευκοκυττάρωση, «σύνδρομο ενεργοποίησης των λευκοκυττάρων» με πυρετό, δύσπνοια και πνευμονικά διηθήματα (ενίοτε με θανατηφόρο έκβαση), θρομβοπενία, δύσπνοια, θωρακικά και οστικά άλγη, αρθραλγίες, πυρεξία, κόπωση, παράταση του QT με κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών, περιφερική νευροπάθεια, σπανιότερα πεπτικές διαταραχές, εξανθήματα, οίδημα, αύξηση του σωματικού βάρους, ζάλη, σύγχυση, θαμπή όραση, υπόταση, νεφρική ανεπάρκεια.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες αλληλεπιδράσεων. Θα πρέπει να αποφεύγονται φάρμακα που παρατείνουν το διάστημα QT ή που προκαλούν υποκαλιαιμία και υπομαγνησιαιμία. Το σύνδρομο ενεργοποίησης των λευκοκυττάρων απαιτεί επείγοντα μέτρα (υψηλές δόσεις κορτικοειδών). Παρακολούθηση της στάθμης των ηλεκτρολυτών (κυρίως του καλίου), της γλυκόζης και της λειτουργίας ήπατος και νεφρών. Ιδιαίτερη προσοχή στους νεφροπαθείς, διότι το φάρμακο αποβάλλεται από τους νεφρούς.

Δοσολογία: Ενδοφλεβίως 0.15mg/kg ημερησίως έως ότου απομακρυνθούν τα λευχαιμικά κύτταρα από τον μυελό των οστών. Θεραπεία σταθεροποίησης μετά 3-4 εβδομάδες 0.15mg/kg ημερησίως για 25 δόσεις, επί 5 ημέρες κάθε εβδομάδα. Δεν έχει μελετηθεί η ασφάλεια σε παιδιά <5 ετών.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TRISENOX/Cephalon U.K: c/s.sol.in 10mg/10ml-amp x 10 (1mg/ml)

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06 Διάφορα άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.06.03 Αρσενικού τριοξείδιο (Arsenic Trioxide)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Το τριοξείδιο του αρσενικού (arsenic trioxide) προκαλεί μορφολογικές μεταβολές στο DNA των ΝΒ4 κυττάρων της προμυελοκυτταρικής λευχαιμίας και τα οδηγεί σε απόπτωση. Επίσης το τριοξείδιο του αρσενικού προκαλεί καταστροφή ή μετουσίωση της πρωτεΐνης PML/RAR-άλφα.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.