Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σουνιτινίμπη (Sunitinib)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.06.05.07

Ενδείξεις: Ανεγχείρητος ή και μεταστατικός κακοήθης στρωματικός όγκος του γαστρεντερικού μετά από αποτυχία ή μη ανοχή της ιματινίμπης. Μεταστατικός καρκίνος του νεφρού.

Αντενδείξεις: Γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Βλ. 08.06.05.03 . Επίσης αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία, υποθυρεοειδισμός, παραισθήσεις, περιφερική νευροπάθεια, υπέρταση, αλλαγή του χρώματος των ούρων, στοματίτιδα, ξηροστομία, αλλοίωση του χρώματος του δέρματος, εξάνθημα παλάμης-πέλματος, αποφολίδωση, φλύκταινες δέρματος, αϋπνία, αύξηση λιπάσης, κρεατίνης φωσφοκινάσης, αμυλάσης, τρανσαμινασών, δακρύρροια, οίδημα βλεφάρου. Μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου επιπλέον: καρδιακή ανεπάρκεια, παράταση του QT, καρδιακές αρρυθμίες, περιλαμβανομένης και της πολύμορφης ταχυκαρδίας, αύξηση TSH, μυοπάθεια και ραβδομυόλυση, αιμορραγικά και φλεβικά θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Αλληλεπιδράσεις: Αύξηση της στάθμης της με αναστολή του CYP3A4 (κετοκοναζόλη, κλαριθρομυκίνη κλπ) και ελάττωση με επαγωγείς του ενζύμου (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ). Μείωση της απορρόφησης της φαινυτοΐνης και της διγοξίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση αιμορραγικών επεισοδίων, τα οποία αφορούν σε διάφορα όργανα ή στον υποκείμενο όγκο. Παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης και προσωρινή διακοπή της θεραπείας εάν είναι σοβαρή. Παρακολούθηση καρδιακής λειτουργίας και διακοπή της θεραπείας σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή σε μείωση του κλάσματος εξώθησης < 50%. Η παράταση του διαστήματος QT ενέχει τον κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών. Παρακολούθηση για τυχόν εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων, θυρεοειδικής δυσλειτουργίας, ηπατικής ανεπάρκειας, παγκρεατίτιδας ή επιληπτικών κρίσεων.

Δοσολογία: 50mg ημερησίως για 4 συνεχείς εβδομάδες, εν συνεχεία 2 εβδομάδες διακοπή της χορήγησης. Ανάλογα με την ανοχή ή άλλους παράγοντες μπορεί να γίνει τροποποίηση της δοσολογίας σε 25-75mg ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Sunitinib Maleate:

SUTENT/Pfizer England: caps 12.5mg x 30, 25mg x 30, 50mg x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.06 Άλλα αντινεοπλασματικά φάρμακα

08.06.05 Αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης

08.06.05.07 Σουνιτινίμπη (Sunitinib)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η σουνιτινίμπη (sunitinib) αναστέλλει πολλαπλούς υποδοχείς τυροσινικών κινασών (RTKs) που εμπλέκονται στην αύξηση του όγκου, τη νεοαγγειογένεση και τη μεταστατική εξέλιξη του καρκίνου.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SUTENT Σουνιτινίμπη Pfizer Europe MA EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.