Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Θυλακιοτροπίνη βήτα (Follitropin Beta)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.07.02.01.01.05

Eνδείξεις: Στη γυναίκα, σε περιπτώσεις ανωορρηκτικής στειρότητας (συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών) μετά ανεπιτυχή απάντηση σε αγωγή με κιτρική κλομιφαίνη για επαγωγή ωορρηξίας και σε περιπτώσεις ελεγχόμενης πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακικής ανάπτυξης στο πλαίσιο προγραμμάτων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Στον άνδρα, αζωοσπερμία υποθαλαμο-υποφυσιακής αιτιολογίας.

Aντενδείξεις: Κύστεις ωοθηκών ή διογκωμένες ωοθήκες που δεν σχετίζονται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Όγκοι των ωοθηκών, των μαστών, της μήτρας, των όρχεων, της υπόφυσης ή του υποθαλάμου. Αδιάγνωστη κολπική αιμορραγία. Πρωτοπαθής ανεπάρκεια ωοθηκών, δυσπλασία γεννητικών οργάνων όπως και ινομυωματώδεις όγκοι της μήτρας ασύμβατοι με κύηση. Πρωτοπαθής ανεπάρκεια των όρχεων. Κύηση, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών στο 4 % των ασθενών, πολυδύναμη εγκυμοσύνη, τα οποία προλαμβάνονται με στενή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της αγωγής. Ήπιες τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως κνησμός, ερύθημα, πόνος, οίδημα, ενώ δεν έχουν αναφερθεί γενικευμένες αντιδράσεις. Στον άνδρα περιστασιακά γυναικομαστία και ακμή.

Αλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με κιτρική κλομιφαίνη μπορεί να ενισχύσει την ωοθυλακική απόκριση. Μετά την απευαισθητοποίηση της υπόφυσης με χορήγηση αγωνιστή GnRH, μπορεί να απαιτείται υψηλότερη δόση του Puregon για να υπάρξει επαρκής ωοθυλακική απόκριση.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. 06.07.02.01.01.04 .

Δοσολογία: Λόγω της ύπαρξης μεγάλων δια- και ενδοατομικών διαφοροποιήσεων στην ανταπόκριση της εφαρμοζομένης αγωγής, σε ανωορρηκτική στειρότητα το εκάστοτε δοσολογικό σχήμα να εξατομικεύεται ανάλογα με την ωοθηκική απάντηση. Γενικά, συνιστάται ένα διαδοχικό θεραπευτικό σχήμα που συνήθως αρχίζει με 50 iu ημερησίως. Η δόση αυτή διατηρείται σταθερή για διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών. Εάν δεν υπάρξει εμφανής ωοθηκική απόκριση, η ημερήσια δόση αυξάνεται βαθμιαία. Συνήθως διάστημα θεραπείας 7-14 ημερών είναι επαρκές. Ελεγχόμενη υπερδιέγερση των ωοθηκών σε ιατρικά προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής: Εφαρμόζονται ποικίλλα πρωτόκολλα διέγερσης. Συνιστάται αρχική δόση 100-225 iu τουλάχιστον για το διάστημα των πρώτων 4 ημερών. Στη συνέχεια η δοσολογία μπορεί να εξατομικευθεί ανάλογα με την ωοθηκική απόκριση. Σε κλινικές μελέτες, απεδείχθη ότι δόσεις συντήρησης κυμαινόμενες από 75-375 iu για 6-12 ημέρες είναι επαρκείς, αν και μπορεί να είναι απαραίτητο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αζωοσπερμία: 450 iu/εβδομάδα, κατά προτίμηση σε 3 δόσεις των 150 iu, συνακολούθως με hCG. Η θεραπεία πρέπει να συνεχίζεται για τουλάχιστον 3 έως 4 μήνες προτού να αναμένεται οποιαδήποτε βελτίωση στη σπερματογένεση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PUREGON/Organon Holland: inj.sol 50 iu/0.5ml x 1vial, x 5vials, 100 iu/vial x 1, x 5, 150 iu/vial x 1, x 5, 200 iu/vial x 1, x 5, x 10, 300iu/0.36ml 1cartridge x 0.480ml, 600iu/0.72ml 1cartridge x 0.840ml, 900iu/1.08ml 1φυσίγγιο- ly.pd.inj 50iu/amp x 3 +3amps x 1ml-solv, 100iu/amp x 1 +1amp x 1ml-solv, x 5 +5amps x 1ml-solv

+ Recombinant human Follicle Stimulating Hormone (rhFSH)

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.07 Oρμόνες υποθαλάμου, υπόφυσης και συναφείς ουσίες

06.07.02 Oρμόνες υπόφυσης και αντιοιστρογόνα

06.07.02.01 Oρμόνες πρόσθιου λοβού και αντιοιστρογόνα

06.07.02.01.01 Γοναδοτροπίνες

06.07.02.01.01.05 Θυλακιοτροπίνη βήτα (Follitropin Beta)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η θυλακιοτροπίνη βήτα (follitropin beta) είναι μια ανασυνδυασμένη FSH που παράγεται με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA. Η θυλακιοτροπίνη βήτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διέγερση της ωοθυλακικής ανάπτυξης και της παραγωγής στεροειδών σε επιλεγμένες περιπτώσεις διαταραχών της λειτουργίας των γονάδων. Επί πλέον η θυλακιοτροπίνη βήτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακικής ανάπτυξης σε ιατρικά προγράμματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PUREGON Θυλακιοτροπίνη βήτα
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.