Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Γκανκυκλοβίρη (Ganciclovir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.03.03

Eνδείξεις: Αμφιβληστροειδοπάθεια από κυτταρομεγαλοϊό σε ασθενείς με AIDS, πρόληψη λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό σε ασθενείς θετικούς στον HIV με θετικά CMV αντισώματα ή θετική για CMV καλλιέργεια ούρων με CD4+ λεμφοκύτταρα ≤ 50/mm 3 ή ασθενείς με AIDS με ιστορικό ευκαιριακής λοίμωξης και CD4+ λεμφοκύτταρα ≤100/mm 3 ή σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για τέτοια λοίμωξη που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου.

Aντενδείξεις: Υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή την ακυκλοβίρη. Kύηση, γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετος, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, μετεωρισμός, δυσφαγία, κεφαλαλγία, αϋπνία, δυσγευσία, περιφερική νευροπάθεια, κατάθλιψη, άγχος, διέγερση, σύγχυση, μη φυσιολογική σκέψη, κόπωση, απώλεια βάρους, ανορεξία, οίδημα ωχράς κηλίδος, αποκόληση αμφιβληστροειδούς, πόνος οφθαλμών, ωταλγία, δύσπνοια, μονιλίαση στόματος, σηψαιμία, διαταραχές ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, αρθραλγίες, μυαλγίες. Oυδετεροπενία, λευκοπενία, θρομβοπενία, αναιμία. Περιγράφονται και ποικίλες άλλες σπανιώτερες εκδηλώσεις.

Αλληλεπιδράσεις: Mε ιμιπενέμη-σιλαστατίνη κίνδυνος σπασμών. Αυξάνει τη στάθμη της διδανοσίνης. Αυξημένος κίνδυνος μυελοτοξικότητας με ζιδοβουδίνη, μυκοφενολάτη, τριμεθοπρίμη και άλλες ουσίες με ενδεχόμενη μυελοτοξικότητα. Η προβενεσίδη αυξάνει τη στάθμη της.

Προσοχή στη χορήγηση: Tακτική παρακολούθηση εμμόρφων στοιχείων αίματος, ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Δεν χορηγείται εάν ο απόλυτος αριθμός ουδετεροφίλων είναι < 500 κύτταρα/μL, των αιμοπεταλίων < 25.000 κύτταρα/μL και της αιμοσφαιρίνης < 8g/dL. Να αποφεύγεται η συγχορήγηση με φάρμακα δυνητικώς μυελοτοξικά ή νεφροτοξικά ή που αναστέλλουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό (λ.χ. πενταμιδίνη, κοτριμοξαζόλη, φθοριοκυτοσίνη). Σε ιστορικό ακτινοθεραπείας ή λήψης κυτταροστατικών φαρμάκων. Επαρκής ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της χορήγησης. Συνιστάται η λήψη αντισυλληπτικών μέτρων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, διότι το φάρμακο είναι δυνητικά τερατογόνο και καρκινογόνο.

Δοσολογία: Σε αμφιβληστροειδοπάθεια έναρξη με 5 mg/kg/12ωρο ενδοφλεβίως για 14-21 ημέρες. Συντήρηση 5 mg/kg ενδοφλεβίως ημερησίως 5 ημέρες την εβδομάδα. Μετά από τουλάχιστον 3 εβδομάδες ενδοφλέβια θεραπεία, σε μη εξελισσόμενη αμφιβληστροειδοπάθεια συνιστάται χορήγηση από του στόματος 1000 mg 3 φορές την ημέρα. Πρόληψη λοίμωξης από κυτταρομεγαλοϊό 1000mg 3 φορές την ημέρα. Σε νεφρική ανεπάρκεια μείωση της δόσης σε 500-1500mg ημερησίως ανάλογα με την κάθαρση της κρεατινίνης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CYMEVENE/Roche: caps 250mg fl x 84

Ganciclovir Sodium:

CYMEVENE/Roche: ly.p.iv.in 500mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.03 Φάρμακα κατά του κυτταρομεγαλοϊού

05.03.03.03 Γκανκυκλοβίρη (Ganciclovir)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CYMEVENE Γκανσικλοβίρη Roche Hellas Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.