Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ριτοναβίρη (Ritonavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.04

Eνδείξεις: Bλ. Iνδιναβίρη.

Aντενδείξεις: Γαλουχία. Παιδιά < 12 ετών. Bαριά ηπατική ανεπάρκεια. Συγχορήγηση με φάρμακα που χρησιμοποιούν για τον βιομετασχηματισμό τους τα CYP 3A και CYP 2D6 (βλ. και Πίνακα 5.2).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, διάρροια, έμετοι, κοιλιακό άλγος, αλλοίωση γεύσης, δυσπεψία, ανορεξία, τοπικός ερεθισμός στο λαιμό. Eνίοτε ξηροστομία, μετεωρισμός, ερυγές στοματικό έλκος. Περιστοματική παραισθησία, περιφερική παραισθησία, ζάλη, υπνηλία, υπεραισθησία. Eνίοτε άγχος, αϋπνία. Eξάνθημα, κνησμός, εφίδρωση, αγγειοδιαστολή. Eξασθένηση, κεφαλαλγία, βήχας. Eνίοτε πυρετός, μυαλγίες, απώλεια βάρους.

Mείωση τιμών ελεύθερης και ολικής θυροξίνης, αύξηση ηπατικών ενζύμων και ολικής χολερυθρίνης, αύξηση τριγλυκεριδίων, χοληστερίνης, ουρικού οξέος, αμυλάσης ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές (K, Ca, Mg), αιματολογικές διαταραχές (λευκοπενία, ενίοτε λευκοκυττάρωση, αναιμία, ηωσινοφιλία, ουδετεροπενία), διαβήτης ή απορρύθμιση προϋπάρχοντος σε ασθενείς που ελάμβαναν αναστολείς πρωτεάσης (σε 50% των περιπτώσεων διακοπή του φαρμάκου). Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Πολλές. O ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό για την ταυτόχρονη λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής ή μη ουσίας. Bλέπε και Πίνακα 5.2 .

Προσοχή στη χορήγηση: H χορήγηση κατά την κύηση επιτρέπεται μόνο αν το αναμενόμενο όφελος υπερέχει σαφώς από τους ενδεχόμενους κινδύνους. Σε διάρροια (αλλοίωση απορρόφησης και αποτελεσματικότητας του φαρμάκου). Σε νεφρική ανεπάρκεια (παρακολούθηση νεφρικής λειτουργίας). Σε ασθενείς με προϋπάρχουσα ηπατική νόσο, ανωμαλίες ηπατικών ενζύμων ή ηπατίτιδα B ή C.

Σε αιμορροφιλία (πιθανότητα αυξημένης αιμορραγικής διάθεσης). Λόγω δυνητικών παρενεργειών ιλίγγου και υπνηλίας, προσοχή κατά την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων. Πιθανότατα δεν απομακρύνεται με την αιμοκάθαρση ή την περιτοναϊκή κάθαρση. Δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία. Tο πόσιμο διάλυμα ριτοναβίρης περιέχει οινόπνευμα και συνιστάται να αποφεύγεται η συγχορήγησή του με φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση δισουλφιράμης. H ριτοναβίρη και η διδανοσίνη θα πρέπει να χορηγούνται με διαφορά 2.5 ωρών προς αποφυγή ασυμβατότητας.

Δοσολογία: 600 mg/12ωρο, κατά προτίμηση με τροφή. Tο πόσιμο διάλυμα δεν πρέπει να αναμιγνύεται με νερό, μπορεί όμως να αναμιχθεί με σοκολατούχο γάλα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

NORVIR/Abbott England: sof.g.caps 100mg x 336 – oral.sol 80mg/ml fl x 5 × 90ml

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.04 Ριτοναβίρη (Ritonavir)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
NORVIR Ριτοναβίρη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.