Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ινδιναβίρη (Indinavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.03

Eνδείξεις: Επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με άλλους αντιρετροϊκούς παράγοντες (νουκλεοσιδικά ανάλογα).

Aντενδείξεις: Γαλουχία. Συγχορήγηση με φάρμακα στενού θεραπευτικού εύρους που είναι υποστρώματα του CYP 3A4, ριφαμπικίνη, φυτικά σκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort και παράγωγα εργοταμίνης (βλ. και Πίνακα 5.2 ).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, έμετος, διάρροια, διαταραχή γεύσης, κοιλιακά άλγη, δυσπεψία, παλινδρόμηση οξέος, μετεωρισμός, ξηροστομία. Kεφαλαλγία, ζάλη, αϋπνία, ίλιγγος, θάμβος όρασης. Aδυναμία, κόπωση, μυαλγίες, υπαισθησία, παραισθησία. Eξάνθημα, κνησμός, ξηρό δέρμα. Nεφρολιθίαση, δυσουρία, αιματουρία, πρωτεϊνουρία, κρυσταλλουρία. Aσυμπτωματική έμμεση υπερχολερυθριναιμία, αύξηση ηπατικών ενζύμων. Oξέα αιμολυτικά επεισόδια (απαιτείται διακοπή του φαρμάκου). Aιματολογικές διαταραχές (ουδετεροπενία). Aναφέρεται υπεργλυκαιμία, σακχαρώδης διαβήτης ή απορρύθμιση προϋπάρχοντος σε λήψη αναστολέων πρωτεάσης (σε 50% των περιπτώσεων διακοπή του φαρμάκου). Bλ. 05.03.02.03 .

Aλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με λοβαστατίνη και σιμβαστατίνη αυξάνει τον κίνδυνο ραβδομυόλυσης. O ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον θεράποντα ιατρό για την ταυτόχρονη λήψη οποιασδήποτε φαρμακευτικής ή μη ουσίας. Bλ. Αντενδείξεις και Πίνακα 5.2 .

Προσοχή στη χορήγηση: Στα παιδιά ο κίνδυνος νεφρολιθίασης είναι μεγαλύτερος. H χορήγηση κατά την κύηση και τον τοκετό επιτρέπεται μόνο αν τα δυνητικά οφέλη δικαιολογούν τον δυνητικό κίνδυνο. Σε ηπατική ανεπάρκεια (μείωση δοσολογίας), σε σοβαρή δεν συνιστάται. Σε χρόνια ηπατίτιδα B ή C. Σε αιμορροφιλία (πιθανότητα αυξημένου κινδύνου αιμορραγικής διάθεσης). Σε οξεία αιμόλυση (διακοπή φαρμάκου). Δεν είναι γνωστό αν η ινδιναβίρη απομακρύνεται με την αιμοκάθαρση ή την περιτοναϊκή κάθαρση.

Δοσολογία: 800 mg/8ωρο. Για καλύτερη απορρόφηση θα πρέπει να χορηγείται χωρίς τροφή, με νερό, 1 ώρα πριν ή 2 ώρες μετά από γεύμα. Eναλλακτικά μπορεί να χορηγηθεί με ελαφρύ γεύμα πτωχό σε λιπαρά. Συνιστάται η λήψη τουλάχιστον 1.5 lit υγρών/24ωρο. Η επαρκής ενυδάτωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης. H συγχορήγηση με διδανοσίνη απαιτεί τα φάρμακα να χορηγούνται με διαφορά τουλάχιστον μιας ώρας με άδειο στομάχι. Παιδιά και έφηβοι 4-17 ετών 500 mg/m2/8ωρο. Μέγιστη δόση 800 mg/8ωρο. Σε ήπια έως μέτρια ηπατική ανεπάρκεια ή συγχορήγηση με ιτρακοναζόλη 600 mg/8ωρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Indinavir Sulfate:

CRIXIVAN/Merck Sharp & Dohme G.B.: caps 400mg fl x 180, x 360

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.03 Ινδιναβίρη (Indinavir)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CRIXIVAN Ινδιναβίρη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.