Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αταζαναβίρη (Atazanavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.01

Eνδείξεις: Θεραπεία ενηλίκων με επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια με προηγηθείσα αντιρετροϊκή θεραπεία, σε συνδυασμό με άλλα αντιρετροϊκά φάρμακα.

Aντενδείξεις: Μέτρια έως σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια. Γαλουχία. Συγχορήγηση με αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή φυτικά παρασκευάσματα που περιέχουν St. John’s wort. Μαζί με ριτοναβίρη συγχορήγηση με ριφαμπικίνη ή υποστρώματα του CYP3A4 με στενά θεραπευτικά όρια (όπως αστεμιζόλη, σισαπρίδη, πιμοζίδη, κινιδίνη, αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας κ.ά.).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Nαυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, παγκρεατίτιδα, ηπατοσπληνομεγαλία, διαταραχή ηπατικής λειτουργίας, ίκτερος, λιποδυστροφία, γυναικομαστία, κεφαλαλγία, αϋπνία, δυσάρεστα όνειρα, ζάλη, άγχος, κατάθλιψη, υπέρταση, συγκοπτικές κρίσεις, εξανθήματα, κνησμός, μεταβολές σωματικού βάρους, συχνουρία, αιματουρία, νεφρολιθίαση, αρθραλγίες, μυαλγίες, μυοπάθεια, εξασθένηση, κόπωση, αύξηση αμυλάσης, φωσφοκινάσης της κρεατίνης, ηπατικών ενζύμων, μείωση ουδετεροφίλων. Bλ. και εισαγωγή.

Aλληλεπιδράσεις: Μεταβολίζεται στο ήπαρ από το CYP3A4 και δεν συνιστάται η συγχορήγηση με φάρμακα που το επάγουν, ενώ αντενδείκνυται η συγχορήγηση με ορισμένα από αυτά (βλ. Αντενδείξεις). Αυξάνει τη στάθμη των αντιαρρυθμικών (αμιωδαρόνης, λιδοκαΐνης), διλτιαζέμης, βεραπαμίλης, κυκλοσπορίνης, οιστρογόνων, σιρόλιμους, τακρόλιμους, ριφαμπουτίνης και ιρινοτεκάνης. Η στάθμη της ελαττώνεται με αντιόξινα, την εφαβιρένζη και τη νεβιραπίνη. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση με ινδιναβίρη, νεβιραπίνη ή αντισυλληπτικά. Με κλαριθρομυκίνη αυξάνει η στάθμη και των δύο ουσιών. Ελάττωση ή αύξηση της δραστικότητας της βαρφαρίνης. Αύξηση της πιθανότητας ραβδομυόλυσης με στατίνες και των παρενεργειών της σιλντεναφίλης.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηπατοπάθειες κίνδυνος επιδείνωσης ενίοτε σοβαρής. Σε ύποπτες ενδείξεις διακοπή της θεραπείας. Σε συγχορήγηση φαρμάκων με πιθανή αρρυθμιογόνο δράση (παράταση P-R, QT) ή σε τυχόν συνυπάρχουσες διαταραχές της αγωγιμότητας. Έχει παρατηρηθεί αύξηση των αιμορραγικών επεισοδίων αιμορροφιλικών. Παρακολούθηση των φυσικών σημείων ανακατανομής λίπους, στάθμης σακχάρου, λιπιδίων, χολερυθρίνης. Επίσης σημείων υπόπτων ευκαιριακής λοίμωξης.

Δοσολογία: Ενήλικες > 18 ετών 300 mg μαζί με 100 mg ριτοναβίρης ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Atazanavir Sulphate:

REYATAZ/Bristol Myers Squibb U.K.: caps 150 mg x 60, 200mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.01 Αταζαναβίρη (Atazanavir)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
REYATAZ Αταζαναβίρη Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.