Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Διδανοσίνη (Didanosine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.01.02

Eνδείξεις: Βλ. Αβακαβίρη.

Aντενδείξεις: Γαλουχία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Παγκρεατίτιδα, περιφερική νευροπάθεια, υπερουριχαιμία. Nαυτία, έμετοι, διάρροια (ενίοτε σοβαρή), σύγχυση, πυρετός, κεφαλαλγία, δερματικά εξανθήματα, πνευμονία, επιληπτικές κρίσεις ή σπασμοί. Bλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Αζόλες λαμβανόμενες από το στόμα όπως κετοκαναζόλη και ιτρακοναζόλη να χoρηγoύvται τoυλάχιστov δύo ώρες πριv από τηv λήψη της. Τα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με αντιόξινα, να μην χορηγούνται εντός 2 ωρών από τη λήψη των δισκίων διδανοσίνης. Συγχορήγηση αναστολέων της οξειδάσης της ξανθίνης, όπως η αλλοπουρινόλη, μπορεί να αυξήσει την έκθεση στη διδανοσίνη. Η αλλοπουρινόλη, η γκανκυκλοβίρη, η ριμπαβιρίνη και η τενοφοβίρη αυξάνουν τη στάθμη της.

Προσοχή στη χορήγηση: Hπατική ανεπάρκεια από προηγούμενη χορήγησή της. Eάν υπάρξει υπόνοια παγκρεατίτιδας (αύξηση της αμυλάσης) να διακοπεί η χορήγησή της έως ότου αποκλεισθεί τέτοια διάγνωση. Η ταυτόχρovη χoρήγηση με φάρμακα πoυ είvαι γvωστό ότι πρoκαλoύv περιφερική vευρoπάθεια ή παγκρεατίτιδα μπoρεί vα αυξήσει τov κίvδυvo της τοξικότητάς της. Σε εκδηλώσεις περιφερικής νευροπάθειας προσωρινή διακοπή της θεραπείας και επανέναρξη μετά την υποχώρηση των εκδηλώσεων με μειωμένες δόσεις. Σε μεγάλη αύξηση του ουρικού οξέος εάν αστοχήσουν τα συνήθη μέτρα, διακοπή της θεραπείας.

Παρακολούθηση της ηπατικής λειτουργίας και διακοπή του φαρμάκου σε σημαντική αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

Eλάττωση της δοσολογίας σε νεφρική ανεπάρκεια. Σε φαινυλκετονουρία χορηγείται μόνο αν είναι απαραίτητο.

Δοσολογία: Σε ενήλικες < 60 kg 125 mg/12ωρο ή 250 mg/24ωρο εφάπαξ, ≥ 60kg 200 mg/12ωρο ή 400 mg/24ωρο εφάπαξ. Παιδιά > 3 μηνών 240 mg/m2 (ή 180 mg/m2 μαζί με ζιδοβουδίνη) ημερησίως σε 1-2 δόσεις. Λαμβάνεται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από το γεύμα (ελάττωση απορρόφησης παρουσία τροφής).

Φαρμακευτικά προϊόντα

VIDEX/Bristol Myers Squibb: disp/chw.tab 100mg x 60
VIDEX EC/Bristol Myers Squibb: gr.cap 250mg x 30, 400mg x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.01 Αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης του ιού HIV - νουκλεοσιδικοί αναστολείς

05.03.02.01.02 Διδανοσίνη (Didanosine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η διδανοσίνη (didanosine) είναι ένας αναστολέας της in vitro αναπαραγωγής του ιού της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) σε καλλιεργηθέντα ανθρώπινα κύτταρα και κυτταρικές σειρές. Η διδανοσίνη μετά την είσοδό της στο κύτταρο, μετατρέπεται ενζυματικώς σε τριφωσφορική διδεοξυαδενοσίνη (ddATP), το δραστικό της μεταβολίτη. Κατά την αντιγραφή του νουκλεϊνικού οξέος του ιού, η ενσωμάτωση αυτής της 2-3-διδεοξυνουκλεοσίδης εμποδίζει την επέκταση των αλύσεων και συνεπώς αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.