Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Δαπτομυκίνη (Daptomycin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.13.01

Η δαπτομυκίνη είναι ένα λιποπεπτίδιο με αντιμικροβιακή δράση μόνον έναντι θετικών κατά Gram μικροβίων. Χρησιμοποιείται κυρίως σε επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος, μαλακών μορίων και δεξιά ενδοκαρδίτιδα που οφείλονται σε ανθεκτικό έναντι της μεθικιλλίνης Staphylococcus aureus. Επίσης είναι δραστική έναντι μερικών στελεχών στρεπτοκόκκου. Σε μεικτές λοιμώξεις με αρνητικά κατά Gram βακτήρια ή αναερόβια συνδυάζεται με άλλα αντιμικροβιακά.

Ενδείξεις: Επιπλεγμένες λοιμώξεις δέρματος και μαλακών μορίων, λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα δεξιών κοιλοτήτων από ανθεκτικούς σε άλλα αντιβιοτικά Gram θετικούς μικροοργανισμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ανθεκτικός στη μεθικιλίνη Staphylococcus aureus.

Αντενδείξεις: Κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, διάρροια, μυκητιασικές λοιμώξεις, εξανθήματα και άλλες αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αντιδράσεις στα σημεία έγχυσης, αύξηση ηπατικών ενζύμων και κρεατίνης φωσφοκινάσης, σπανιότερα ουρολοιμώξεις, αναιμία, ηωσινοφιλία, θρομβοκυττάρωση, άγχος, αϋπνία, παραισθησίες, διαταραχές καρδιακού ρυθμού, υπέρταση ή υπόταση, δυσκοιλιότητα, γλωσσίτιδα, ίκτερος, μυοσίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια, κολπίτιδα, αύξηση κρεατινίνης και γαλακτικής αφυδρογονάσης, ρίγη και πυρετός, κεφαλαλγία, ίλιγγοι, ραβδομυόλυση και περιφερική νευροπάθεια.

Αλληλεπιδράσεις-Προσοχή στη χορήγηση: Η ταυτόχρονη λήψη φαρμάκων που ενίοτε προκαλούν ραβδομυόλυση αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο (κυκλοσπορίνη, φιβράτες, στατίνες). Εξαιτίας της απέκκρισης του φαρμάκου από τους νεφρούς υπάρχει κίνδυνος επηρεασμού της νεφρικής λειτουργίας σε ταυτόχρονη χορήγηση φαρμάκων που την επηρεάζουν (λ.χ. ΜΣΑΦ). Πιθανότητα λανθασμένων αποτελεσμάτων στη μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης, λόγω αντίδρασης μεταξύ του φαρμάκου και των αντιδραστηρίων της δοκιμασίας. Τακτική παρακολούθηση της κρεατίνης φωσφοκινάσης και διακοπή της θεραπείας εάν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα μυοπάθειας ή ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας.

Δοσολογία: Στις λοιμώξεις του δέρματος 4mg/kg ενδοφλεβίως άπαξ ημερησίως. Εάν υπάρχει ταυτοχρόνως και βακτηριαιμία από Staphylococcus aureus 6mg/kg άπαξ ημερησίως. Δεν συνιστάται σε άτομα < 18 ετών. Σε νεφρική ανεπάρκεια ρύθμιση της δοσολογίας ανάλογα με την κάθαρση κρεατινίνης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CUBICIN/Novartis U.K: pd.c.so.in 350mg/vial x 1, 500mg/vial x 1

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.13 Διάφορα άλλα αντιβιοτικά

05.01.13.01 Δαπτομυκίνη (Daptomycin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η δαπτομυκίνη (daptomycin) είναι ένα φυσικό προϊόν κυκλικού λιποπεπτιδίου και είναι δραστική έναντι Gram θετικών βακτηρίων. Με την δέσμευση στις μεμβράνες των βακτηριακών κυττάρων, προκαλεί αποπόλωση και οδηγεί σε ταχεία αναστολή της σύνθεσης πρωτεϊνών, DNA και RNA.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.