Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βανκομυκίνη (Vancomycin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.09.01

Eνδείξεις: Σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις από σταφυλοκόκκους ανθεκτικούς στις αντισταφυλοκοκκικές πενικιλλίνες ή σε άτομα αλλεργικά στην πενικιλλίνη επί ενδείξεων χορήγησης της τελευταίας π.χ. σταφυλοκοκκική πνευμονία, ενδοκαρδίτιδα, σηψαιμία. Περιεγχειρητική προφύλαξη για επεμβάσεις με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από σταφυλοκόκκους (καρδιοαγγειοχειρουργική, ορθοπεδική χειρουργική ιδίως όταν τοποθετούνται ξένα σώματα). Η ίδια μορφή χορηγείται από του στόματος μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρής ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας, που συνδέεται με χρήση αντιβιοτικών και προκαλείται από το Clostridium difficile και της σταφυλοκοκκικής εντεροκολίτιδας.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Σε ενδοφλέβια χορήγηση ωτοτοξικότητα (ιδίως σε ηλικιωμένα άτομα ή σε νεφρική ανεπάρκεια), νεφροτοξικότητα, αλλεργικές αντιδράσεις (εξάνθημα, ηωσινοφιλία, πυρετός), σπανίως αναφυλαξία. Kνησμός, ναυτία, ερυθρότητα (red man and red neck syndrome) επί ταχείας έγχυσης, υπόταση κατά τη διάρκεια της έγχυσης. Θρομβοφλεβίτιδα. Αναστρέψιμη ουδετεροπενία.

Aλληλεπιδράσεις: Συγχορήγηση με αναισθητικά φάρμακα έχει συσχετισθεί με ερύθημα τύπου ισταμίνης και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις. Η σύγχρονη καθώς και η διαδοχική συστηματική ή τοπική χρήση άλλων δυνάμει νευροτοξικών και/ή νεφροτοξικών φαρμάκων, όπως αμφοτερικίνη Β, αμινογλυκοσίδες, διουρητικά της αγκύλης, βακιτρακίνη, πολυμυξίνη Β, κολιστίνη, σισπλατίνη απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση.

Προσοχή στη χορήγηση: Kύηση, νεφρική ανεπάρκεια (μείωση της δόσης). Δεν χορηγείται ενδοραχιαίως. Βλ. και Αλληλεπιδράσεις.

Δοσολογία: Eνδοφλεβίως 500 mg/6ωρο ή 1g/12ωρο σε έγχυση διαρκείας 60-120 min. Νεογνά και βρέφη αρχικώς μία δόση 15mg/kg ακολουθούμενη από δόση 10mg/kg/12ωρο για την 1η εβδομάδα της ζωής και κατόπιν 10mg/kg/8ωρο για βρέφη ηλικίας μέχρι 1 μηνός. Παιδιά: 40 mg/kg/24ωρο σε 4 δόσεις. Eπί νεφρικής ανεπάρκειας χρειάζεται μείωση της δόσης αναλόγως με την κάθαρση της κρεατινίνης. Aπό το στόμα ενήλικες 500 mg-2g χορηγούμενα σε 3 ή 4 δόσεις και σε παιδιά 40 mg/kg σε 3 ή 4 δόσεις για 7 έως 10 ημέρες. Η συνολική ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2g.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Vancomycin Hydrochloride:

VANCOMYCIN HYDROCHLORIDE/ABBOTT/Abbott: ly.p.iv.in 500mg/vial x 1
VANCOMYCIN/ΦΟΙΝΙΞΦΑΡΜ/Φοινιξφαρμ: pd.sol.inf 500mg/vial x 1
VANCOMYCIN/VOCATE/Vocate: pd.sol.inf 500mg/vial x 1
VONCON/Φαρμασερβ Λιλλυ: ly.p.iv.in 500mg/vial x 1
VONDEM/Demo: pd.sol.inf 500mg/vial x 1

+ Oι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Βανκομυκίνη.

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.09 Γλυκοπεπτίδια

05.01.09.01 Βανκομυκίνη (Vancomycin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
VANCOMYCIN Vancomycin hydrochloride
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.