Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Φαιντανύλη (Fentanyl)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.11.08

Eνδείξεις: Yπό μορφήν εμπλάστρου: Xρόνιο και ανθεκτικό άλγος για το οποίο απαιτείται η χρήση οπιοειδών αναλγητικών, εφόσον όλα τα άλλα μη οπιούχα αναλγητικά δεν είχαν αποτέλεσμα. Υπό μορφήν τροχίσκου: Για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας έξαρσης του άλγους (breakthrough pain), σε ασθενείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία συντήρησης με οπιοειδή για την αντιμετώπιση χρόνιου άλγους από καρκίνο. Η αιφνίδια έξαρση είναι μία παροδική έξαρση που συμβαίνει παρουσία μιας κατά τα λοιπά ελεγχόμενης κατάστασης επίμονου άλγους. Λοιπές βλ. κεφ. 15.02.03.02 (Φαιντανύλη κιτρική).

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στη δραστική ή στην κόλλα του διαδερμικού εμπλάστρου. Ταυτόχρονη χρήση αναστολέων ΜΑΟ ή εντός 2 εβδομάδων μετά το τέλος χορήγησής τους. Βαρεία καταστολή του αναπνευστικού ή βαρεία αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Bλ.Μορφίνη. Tοπικές αντιδράσεις από το έμπλαστρο: Ερύθημα, κνησμός.

Αλληλεπιδράσεις: Βλ. εισαγωγή. Επίσης δραστικοί αναστολείς του CYP3A4, όπως μακρολίδια, ιμιδαζόλες, ορισμένοι αναστολείς της πρωτεάσης π.χ. ριτοναβίρη, μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες ή παρατεταμένες οπιοειδείς δράσεις. Παρόμοιες δράσεις με τη σύγχρονη κατάποση χυμού γκρέιπφρουτ. Οι επαγωγείς του CYP3A4, όπως ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη και φαινυτοΐνη μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κάθαρση της φαιντανύλης.

Προσοχή στη χορήγηση: Το έμπλαστρο να μη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του οξέος ή μετεγχειρητικού πόνου (κίνδυνος επικίνδυνου υποαερισμού). H δράση του φαρμάκου με τη μορφή εμπλάστρου αρχίζει συνήθως 24 ώρες μετά την τοποθέτησή του και μειώνεται κατά 50% μετά από 17 ώρες (τροποποίηση της δόσης άλλου αναλγητικού ή οπιοειδούς που τυχόν θα χορηγηθεί τις ώρες αυτές). O μέσος χρόνος μέγιστης συγκέντρωσης στο πλάσμα είναι περίπου 20-40 λεπτά έπειτα από τη λήψη ενός συστήματος χορήγησης ACTIQ. Ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς με μέσης βαρύτητας χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βραδυκαρδία, νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, ιστορικό αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης, διαταραχής της συνείδησης ή κώμα, εγκεφαλικούς όγκους.

Δοσολογία

Πρέπει να εξατομικεύεται.

Εμπλαστρο: Tοποθετείται σε στεγνή, άτριχη και υγιή δερματική περιοχή (κορμού και άνω μέρους του βραχίονα). Σε ασθενείς που δεν έχουν λάβει άλλη δόση οπιοειδούς η έναρξη γίνεται με 25 mcg/ώρα. Mπορεί να γίνει εξατομικευμένη αύξηση της δόσης κατά 25 mcg/ώρα ανά 3ήμερο μέχρι να επιτευχθεί αναλγητικό αποτέλεσμα. Αφαιρείται μετά 72 ώρες. Eάν ο ασθενής ελάμβανε προηγουμένως μορφίνη η αντιστοιχία είναι <135 mg/24ωρο μορφίνης από το στόμα = 1 έμπλαστρο των 25 mcg/ώρα. Για δόσεις μεγαλύτερες από 100mcg/ώρα μπορούν να τοποθετούνται περισσότερα από ένα έμπλαστρα. Μέγιστη ημερήσια δόση 300mcg/ώρα. Εάν αυτή δεν επαρκεί χορηγείται άλλο φάρμακο ή συμπληρωματική αγωγή.

Παιδιά: Μόνο σε παιδιά ηλικίας > 2 ετών με ανοχή στα οπιοειδή που λαμβάνουν ήδη τουλάχιστον 45 mg μορφίνης την ημέρα από το στόμα. Η αντιστοιχία είναι 45-134 mg/24ωρο μορφίνης από το στόμα = 1 έμπλαστρο των 25 mcg/ώρα. Η αντιστοιχία σε δόσεις > 25 mcg/h είναι ίδια για ενήλικες και παιδιά (συμβουλευθείτε τις οδηγίες του προϊόντος).

Τροχίσκοι: Πριν οι ασθενείς ρυθμισθούν πρέπει το υφιστάμενο άλγος να ελέγχεται με οπιοειδές και να μη βιώνουν παραπάνω από 4 επεισόδια αιφνίδιας έξαρσης άλγους ανά ημέρα. Η αρχική δόση είναι 200mcg (να λείχεται εντός 15 λεπτών) με ανοδική ρύθμιση σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες, ωσότου επιτευχθεί η επιτυχής δόση που είναι ένας τροχίσκος της απαιτούμενης περιεκτικότητας ανά επεισόδιο. Εάν απαιτηθεί χορηγείται μετά από 15 λεπτά από την 1η δόση δεύτερος τροχίσκος της αυτής περιεκτικότητας. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πάνω από 2 τροχίσκοι για το ίδιο επεισόδιο άλγους. Μέγιστη ημερήσια δόση 4 τροχίσκοι.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACTIQ/Γερολυματος: loz (με ενσωματωμένο στοματικό εξάρτημα εφαρμογής) 200mcg x 2, x 30, 400mcg x 2, x 30, 600mcg x 2, x 30, 800mcg x 2, x 30, 1200mcg x 2, x 30, 1600mcg x 2, x 30
DUROGESIC/Janssen-Cilag: tts 12mcg/hr x 5 × 5.25cm^2^, 25mcg/hr x 5 × 10cm^2^, 50mcg/hr x 5 × 20cm^2^, 75mcg/hr x 5 × 30cm^2^, 100mcg/hr x 5 × 40cm^2^

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.11 Οπιοειδή αναλγητικά

04.11.08 Φαιντανύλη (Fentanyl)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η φαιντανύλη (fentanyl) είναι ένα ισχυρό οπιοειδές αναλγητικό που αλληλεπιδρά κυρίως με τους μ-υποδοχείς των οπιοειδών. Είναι συγγενής ουσία της μεπεριδίνης και ανήκει στους ισχυρούς αγωνιστές (των οπιοειδών) που δρουν συνδεόμενοι με ειδικούς υποδοχείς οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλούν αποτελέσματα που μιμούνται τη δράση ενδογενών πεπτιδικών νευροδιαβιβαστών (π.χ. ενδορφίνες και εγκεφαλίνες).

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABSTRAL Φαιντανύλη Kyowa Kirin Holdings B.V.
BREAKYL Φαιντανύλη Meda Pharmaceuticals S.A.
DEMOGYL Φαιντανύλη Demo Α.Β.Ε.Ε.
DOLFEN Φαιντανύλη Galenica A.Ε.
DUROGESIC Φαιντανύλη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
EFFENTORA Φαιντανύλη Teva B.V.
FENTADUR Φαιντανύλη Lavipharm Α.Ε.
INSTANYL Φαιντανύλη Takeda Pharma A/S
VELLOFENT Φαιντανύλη Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.