Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Μεθυλφαινιδάτη υδροχλωρική (Methylphenidate Hydrochloride)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.09.02

Ενδείξεις: Διαταραχή ελαττωματικής προσοχής/υπερκινητικότητας ως μέρος ολοκληρωμένου προγράμματος θεραπείας σε παιδιά > 6 ετών και εφήβους, όταν μεμονωμένα θεραπευτικά μέτρα αντιμετώπισης αποδειχθούν ανεπαρκή.

Αντενδείξεις: Σε ασθενείς με μεγάλου βαθμού άγχος και ένταση ή που έχουν πρόσφατα εκδηλώσει σοβαρή κατάθλιψη, ψυχογενή ανορεξία, ψυχωσικά συμπτώματα ή τάσεις αυτοκτονίας ή με οικογενειακό ιστορικό ή με διάγνωση συνδρόμου Tourette, με γνωστή εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες ή στο αλκοόλ, υπερθυρεοειδισμό, γλαύκωμα, σοβαρή μορφή στηθάγχης, καρδιακή αρρυθμία, σοβαρή υπέρταση. Συγχορήγηση με μη εκλεκτικούς, μη αναστρέψιμους αναστολείς ΜΑΟ καθώς και σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 14 ημερών μετά τη διακοπή τους. Κύηση, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Κεφαλαλγία, αϋπνία, υπέρταση, ταχυκαρδία, ανορεξία, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, στομαχικό άλγος, αντίδραση επιδείνωσης, αδυναμία, απώλεια σωματικού βάρους, μυϊκές συσπάσεις των κάτω άκρων, τικ, ζάλη, συναισθηματική αστάθεια, άγχος, κατάθλιψη, νευρικότητα, εχθρικότητα, σύγχυση, υπερκινητικότητα, εξάνθημα, αλωπεκία, διαταραχές όρασης κ.ά.

Αλληλεπιδράσεις: Προσοχή στη συγχορήγηση με φάρμακα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Μπορεί να αναστείλει τον μεταβολισμό των κουμαρινικών αντιπηκτικών, αντιεπιληπτικών (πχ. φαινοβαρβιτάλη, φαινυτοΐνη, πριμιδόνη) και ορισμένων αντικαταθλιπτικών (τρικυκλικά και εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης). Αν έχει προγραμματισθεί χειρουργική επέμβαση, η μεθυλφαινιδάτη να μην χορηγηθεί κατά την ημέρα της επέμβασης. Με αλογονωμένα αναισθητικά κίνδυνος αιφνίδιας αύξησης της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κατά τη διάρκεια της αγωγής συνιστάται αποχή από το οινόπνευμα.

Προσοχή στη χορήγηση: Δοθέντος ότι το δισκίο παραμένει αμετάβλητο όταν διέρχεται τη γαστρεντερική οδό δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς με προϋπάρχουσα σοβαρή στένωση του ή με δυσφαγία ή σημαντική δυσκολία κατάποσης δισκίων. Τα δισκία δεν πρέπει να μασώνται, να σπάζονται ή να θρυμματίζονται. Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης θεραπείας συνιστάται τακτικός πλήρης αιματολογικός έλεγχος, έλεγχος αρτηριακής πίεσης και ανάπτυξης των παιδιών (σωματικό βάρος ή/και ύψος). Δεν υπάρχει εμπειρία σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια.

Δοσολογία: Παιδιά > 6 ετών και έφηβοι 18mg άπαξ ημερησίως το πρωΐ, αυξανόμενο εάν απαιτείται ανά εβδομάδα κατά 18 mg μέχρι τη μέγιστη δόση των 54mg άπαξ ημερησίως.

Αν δεν παρατηρηθεί βελτίωση μετά από περίπου ένα μήνα, η χορήγηση θα πρέπει να διακοπεί. Να επαναξιολογείται τακτικά το όφελος, εφαρμόζοντας δοκιμαστικά διαστήματα διακοπής του φαρμάκου, προκειμένου να εκτιμηθεί η λειτουργικότητα του ασθενή χωρίς την υποστήριξη της φαρμακευτικής αγωγής. Αν συμβεί παράδοξη επιδείνωση των συμπτωμάτων ή αν εμφανιστούν άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες τότε η δόση πρέπει να μειωθεί ή και να διακοπεί η χορήγηση. Η αγωγή συνήθως διακόπτεται κατά την εφηβική ηλικία ή μετά από αυτήν. Συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος για οδηγίες σχετικά με την έναρξη θεραπείας με μεθυλφαινυδάτη ή τη συνέχιση θεραπείας από προϊόν μεθυλφαινυδάτης άμεσης αποδέσμευσης.

Φαρμακευτικά προϊόντα

CONCERTA/Janssen-Cilag: pr.tab 18mg x 30, 36mg x 30

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.09 Διεγερτικά του ΚΝΣ - φάρμακα επί υπερκινητικών συνδρόμων

04.09.02 Μεθυλφαινιδάτη υδροχλωρική (Methylphenidate Hydrochloride)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CONCERTA Μεθυλφαινιδάτη Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
RITALIN Μεθυλφαινιδάτη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.