Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Εντακαπόνη (Entacapone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.01.01.05

Ενδείξεις: Νόσος του Parkinson. Χορηγείται μαζί με τον συνδυασμό λεβοντόπα/βενσεραζίδη ή λεβοντόπα/καρβιντόπα σε ασθενείς με διακυμάνσεις της κινητικότητας κατά το «τέλος της δόσης».

Αντενδείξεις: Ηπατική δυσλειτουργία, φαιοχρωμοκύτωμα (κίνδυνος υπερτασικής κρίσης), ιστορικό κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου και μη τραυματική ραβδομυόλυση, συγχορήγηση με μη εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ ή με το συνδυασμό εκλεκτικών ΜΑΟ-Α και ΜΑΟ-Β αναστολέων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καστανέρυθρη απόχρωση των ούρων, δυσκινησία, ξηροστομία, αϋπνία, παραισθήσεις, ζάλη, αίσθημα κόπωσης, αυξημένη εφίδρωση, σπανίως αύξηση τρανσαμινασών.

Αλληλεπιδράσεις: Επιτείνει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης, τη δράση των ντοπαμινεργικών απομορφίνη, σελεγιλίνη, μεθυλντόπα, των συμπαθητικομιμητικών ουσιών αδρεναλίνη, δοβουταμίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Nα αποφεύγεται η συγχορήγηση αντικαταθλιπτικών (αναστολέων της σεροτονίνης, τρικυκλικών και βενλαφαξίνης). Ο σίδηρος μειώνει την απορρόφησή της.

Προσοχή στη χορήγηση: Η διακοπή του φαρμάκου να μην γίνεται απότομα (κίνδυνος νευροληπτικού συνδρόμου). Σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση, περιλαμβανομένης και της λεβοντόπα. Ρύθμιση της δόσης και των άλλων ντοπαμινεργικών φαρμάκων εφόσον χορηγούνται ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χορηγείται σε κύηση και γαλουχία. Σε συνδυασμό με λεβοντόπα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων (βλ. και εισαγωγή).

Δοσολογία: 200mg μαζί με κάθε δόση λεβοντόπα/βενσεραζίδης ή λεβοντόπα/καρβιντόπα. Μέγιστη ημερήσια δόση 200mg 10 φορές ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

COMTAN/Novartis UK: f.c.tab 200mg x 60

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η εντακαπόνη (entacapone) ανήκει στη φαρμακοθεραπευτική κατηγορία των αναστολέων της κατεχολ-Ο-μεθυλ τρανσφεράσης (COMT). Είναι ένας ανατρέψιμος, ειδικός αναστολέας COMT με κυρίως περιφερική δράση, ο οποίος προορίζεται για ταυτόχρονη χορήγηση με ιδιοσκευάσματα λεβοντόπα. Η εντακαπόνη παρατείνει την κλινική ανταπόκριση στην λεβοντόπα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ENTACAPONE ORION Εντακαπόνη Orion Corporation