Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Εντακαπόνη (Entacapone)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.06.01.01.05

Ενδείξεις: Νόσος του Parkinson. Χορηγείται μαζί με τον συνδυασμό λεβοντόπα/βενσεραζίδη ή λεβοντόπα/καρβιντόπα σε ασθενείς με διακυμάνσεις της κινητικότητας κατά το «τέλος της δόσης».

Αντενδείξεις: Ηπατική δυσλειτουργία, φαιοχρωμοκύτωμα (κίνδυνος υπερτασικής κρίσης), ιστορικό κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου και μη τραυματική ραβδομυόλυση, συγχορήγηση με μη εκλεκτικούς αναστολείς ΜΑΟ ή με το συνδυασμό εκλεκτικών ΜΑΟ-Α και ΜΑΟ-Β αναστολέων.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ναυτία, έμετοι, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καστανέρυθρη απόχρωση των ούρων, δυσκινησία, ξηροστομία, αϋπνία, παραισθήσεις, ζάλη, αίσθημα κόπωσης, αυξημένη εφίδρωση, σπανίως αύξηση τρανσαμινασών.

Αλληλεπιδράσεις: Επιτείνει την αντιπηκτική δράση της βαρφαρίνης, τη δράση των ντοπαμινεργικών απομορφίνη, σελεγιλίνη, μεθυλντόπα, των συμπαθητικομιμητικών ουσιών αδρεναλίνη, δοβουταμίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Nα αποφεύγεται η συγχορήγηση αντικαταθλιπτικών (αναστολέων της σεροτονίνης, τρικυκλικών και βενλαφαξίνης). Ο σίδηρος μειώνει την απορρόφησή της.

Προσοχή στη χορήγηση: Η διακοπή του φαρμάκου να μην γίνεται απότομα (κίνδυνος νευροληπτικού συνδρόμου). Σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ορθοστατική υπόταση, περιλαμβανομένης και της λεβοντόπα. Ρύθμιση της δόσης και των άλλων ντοπαμινεργικών φαρμάκων εφόσον χορηγούνται ταυτόχρονα. Δεν πρέπει να χορηγείται σε κύηση και γαλουχία. Σε συνδυασμό με λεβοντόπα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων (βλ. και εισαγωγή).

Δοσολογία: 200mg μαζί με κάθε δόση λεβοντόπα/βενσεραζίδης ή λεβοντόπα/καρβιντόπα. Μέγιστη ημερήσια δόση 200mg 10 φορές ημερησίως.

Φαρμακευτικά προϊόντα

COMTAN/Novartis UK: f.c.tab 200mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.06 Φάρμακα χορηγούμενα σε παρκινσονισμό και συναφείς παθήσεις

04.06.01 Αντιπαρκινσονικά

04.06.01.01 Φάρμακα με ντοπαμινεργική δράση (ντοπαμινεργικά)

04.06.01.01.05 Εντακαπόνη (Entacapone)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η εντακαπόνη (entacapone) ανήκει στη φαρμακοθεραπευτική κατηγορία των αναστολέων της κατεχολ-Ο-μεθυλ τρανσφεράσης (COMT). Είναι ένας ανατρέψιμος, ειδικός αναστολέας COMT με κυρίως περιφερική δράση, ο οποίος προορίζεται για ταυτόχρονη χορήγηση με ιδιοσκευάσματα λεβοντόπα. Η εντακαπόνη παρατείνει την κλινική ανταπόκριση στην λεβοντόπα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ENTACAPONE ORION Εντακαπόνη Orion Corporation
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.