Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τοπιραμάτη (Topiramate)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.05.15

Eνδείξεις: Ως μονοθεραπεία επιληψίας σε ενήλικες και παιδιά ≥ 6 ετών. Ως συμπληρωματική θεραπεία της εστιακής επιληψίας, του συνδρόμου Lennox-Gastaut και των γενικευμένων τονικοκλονικών κρίσεων σε ενήλικες και παιδιά ≥ 2 ετών. Λοιπές βλ. 04.07.02 .

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Σύγχυση, ζάλη, υπνηλία, νευρικότητα, αταξία, διαταραχές λόγου, ψυχοκινητική επιβράδυνση, παραισθησία, διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης, προβλήματα ομιλίας και διάθεσης, κατάθλιψη, παραισθήσεις, κόπωση, αδυναμία, διαταραχές όρασης, διπλωπία, νυσταγμός, διαταραχές γεύσης, πεπτικές διαταραχές, ανορεξία και ελάττωση βάρους, λευκοπενία.

Aλληλεπιδράσεις: Η στάθμη της στο αίμα ελαττώνεται με καρβαμαζεπίνη και φαινυτοΐνη, ενώ αυξάνει τη στάθμη της τελευταίας. Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, οι αναστολείς ΜΑΟ και της επαναπρόσληψης σεροτονίνης ανταγωνίζονται τη δράση της. Αυξάνει τον μεταβολισμό των οιστρογόνων και της προγεστερόνης (μείωση της αντισυλληπτικής τους δράσης).

Προσοχή στη χορήγηση: H απότομη διακοπή ενδέχεται να προκαλέσει επιδείνωση των κρίσεων. Προσοχή στην οδήγηση ή χειρισμό μηχανημάτων. Σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε μέτρια ή σοβαρή νεφρική βλάβη μπορεί να απαιτηθούν 10-15 ημέρες για την επίτευξη σταθεροποιημένης κατάστασης (σε φυσιολογική λειτουργία 4-8 ημέρες) και η αρχική δόση πρέπει να είναι το ήμισυ της κανονικής. Kαλή ενυδάτωση ιδιαίτερα σε ασθενείς με τάση για νεφρολιθίαση. Η λήψη της έχει συσχετισθεί με οξεία εμφάνιση μυωπίας σχετιζόμενης με δευτερογενές γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Εάν εμφανισθεί αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση απαιτείται εξέταση οφθαλμίατρου, διακοπή του φαρμάκου και μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τους κινδύνους. Nα μη χορηγείται σε γαλουχία.

Δοσολογία

Μονοθεραπεία σε ενήλικες: Έναρξη με 25mg το βράδυ για μία εβδομάδα και αύξηση ανά 1-2 εβδομάδες κατά 25 ή 50mg την ημέρα σε 2 δόσεις. Η συνιστώμενη δόση-στόχος είναι 100mg την ημέρα και η μέγιστη ημερήσια δόση 500mg.

Μονοθεραπεία σε παιδιά ≥ 6 ετών: Έναρξη με 0.5 έως 1 mg/kg το βράδυ για την 1η εβδομάδα και αύξηση ανά 1-2 εβδομάδες κατά 0.5-1 mg/kg/ημέρα σε 2 δόσεις. Συνιστώμενη δόση-στόχος 3-6 mg/kg/ημέρα.

Συμπληρωματική θεραπεία σε ενήλικες: Έναρξη με 25-50 mg εφάπαξ ημερησίως. Aύξηση κατά 25-50 mg έως 100 mg ανά 1-2 εβδομάδες και χορήγηση σε 2 δόσεις. H συνήθης ημερήσια δόση είναι 200-400 mg ημερησίως σε 2 δόσεις.

Συμπληρωματική θεραπεία σε παιδιά ≥ 2 ετών: Συνολική ημερήσια δόση 5-9mg/kg/ημέρα σε δύο διαιρεμένες δόσεις. Εναρξη με 15-25mg (με βάση ένα διάστημα 1-3mg/kg/ημέρα) κάθε βράδυ για την 1η εβδομάδα και αύξηση κατά 1-3mg/kg/ημέρα σε δύο διαιρεμένες δόσεις ανά 1-2 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

TOPAMAC/Janssen-Cilag: f.c.tab 25mg x 60, 50mg x 60, 100mg x 60, 200mg x 60- caps 15mg x 60, 50mg x 60

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.15 Τοπιραμάτη (Topiramate)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η τοπιραμάτη (topiramate) ταξινομείται ως σουλφαματο-υποκατεστημένος μονοσακχαρίτης. Ο ακριβής μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο η τοπιραμάτη ασκεί τις αντιεπιληπτικές επιδράσεις και τις επιδράσεις της για την προφύλαξη από την ημικρανία δεν είναι γνωστός.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
PIRANTAL Τοπιραμάτη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.