Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Βαλπροϊκό νάτριο (Sodium Valproate)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.05.02

Eνδείξεις: Γενικευμένες τονικοκλονικές κρίσεις, τυπικές και άτυπες αφαιρέσεις (petit mal), εστιακές επιληπτικές κρίσεις, μυοκλονική επιληψία. Συμπληρωματικά με άλλα αντιεπιληπτικά στην αντιμετώπιση ανθεκτικών στην θεραπεία μορφών επιληψίας. Λοιπές βλ. 04.03 .

Aντενδείξεις: Οξεία ή χρόνια ηπατίτιδα. Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό σοβαρής ηπατίτιδας, ειδικά αν σχετίζεται με φάρμακα. Ηπατική πορφύρα.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γαστρικός ερεθισμός, ναυτία, έμετοι, γι' αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται εντεροδιαλυτά δισκία. έχουν αναφερθεί τόσο απώλεια όσο και αύξηση βάρους. Σπανιότερα έχει παρατηρηθεί υπνηλία, κεφαλαλγία, ζάλη, τρόμος, αταξία, δυσαρθρία, κώμα, παροδική αλωπεκία, θρομβοπενία, λευκοπενία, ηωσινοφιλία. Hπατική βλάβη, που σπανιότατα μπορεί να είναι θανατηφόρα. Σπανίως παγκρεατίτιδα, υπεραμμωνιαιμία, υπεργλυκαιμία, διαταραχές κύκλου ή αμηνόρροια.

Aλληλεπιδράσεις: Μπορεί να ενισχύσει τη δράση των νευροληπτικών, αναστολέων ΜΑΟ, αντικαταθλιπτικών και βενζοδιαζεπινών, να αυξήσει τις συγκεντρώσεις της φαινοβαρβιτάλης, πριμιδόνης, φαινυτοΐνης, λαμοτριγίνης, ζιδοβουδίνης και ενός ενεργού μεταβολίτη της καρβαμαζεπίνης στο πλάσμα. Επιτείνει την κατασταλτική δράση των ηρεμιστικών και του οινοπνεύματος.Τα φάρμακα καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη, μεφλοκίνη και οι καρμπαπενέμες μειώνουν τα επίπεδά του στο αίμα. Τα φάρμακα με υψηλό βαθμό σύνδεσης με τις πρωτεΐνες (ασπιρίνη), η σιμετιδίνη, η ερυθρομυκίνη και η φελμπαμάτη αυξάνουν τα επίπεδά του στο αίμα. Συγχορήγησή του με κλοναζεπάμη μπορεί να προκαλέσει status επιληπτικών αφαιρέσεων.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα χορηγείται μετά τα γεύματα, προς αποφυγή γαστρικών διαταραχών (εκτός αν πρόκειται για εντεροδιαλυτά δισκία). Συνιστάται εργαστηριακός έλεγχος ηπατικής λειτουργίας (κυρίως SGOT και αλκαλικής φωσφατάσης) πριν από την έναρξη της θεραπείας, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ιστορικό ηπατικής νόσου. O έλεγχος πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα για το πρώτο 6μηνο της θεραπείας και κατά αραιότερα διαστήματα στη συνέχεια. Aν διαπιστωθεί διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας ή αν παρουσιαστούν κλινικά σημεία ηπατοτοξικότητας (αδυναμία, αδιαθεσία, ανορεξία, λήθαργος, ίκτερος, έμετοι, απώλεια ελέγχου των κρίσεων) επιβάλλεται η άμεση διακοπή του. Συνιστάται επίσης εργαστηριακός έλεγχος του αριθμού των αιμοπεταλίων και χρόνου ροής και πήξης, πριν την έναρξη και κατά τη διάρκεια της θεραπείας. έλεγχος αιμοπεταλίων πριν από προγραμματισθείσα χειρουργική επέμβαση. Προσοχή και λεπτομερής έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης στη συγχορήγηση με φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος.

Mέρος του βαλπροϊκού νατρίου απεκκρίνεται στα ούρα ως ένας κετομεταβολίτης και αυτό μπορεί να προκαλέσει ψευδώς θετική αντίδραση κετονικών σωμάτων στα ούρα. Μπορεί να επηρεάσει τις θυρεοειδικές δοκιμασίες. H λήψη του φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να έχει τερατογόνο επίδραση στο έμβρυο.

Δοσολογία

Αρχικά 10-15 mg/kg/24ωρο σε δύο λήψεις (εκτός αν πρόκειται για τη μορφή Chrono που χορηγείται άπαξ ημερησίως), που αυξάνεται ανάλογα με τις κλινικές απαιτήσεις κατά 200 mg κάθε 3-5 ημέρες. Συνήθης δόση 20-30mg/kg/24ωρο.

Παιδιά: Συνήθης δόση 20-30 mg/kg/24ωρο σε διαιρεμένες δόσεις.

Παρεντερικώς (όταν η από του στόματος θεραπεία δεν είναι δυνατή): Σε ασθενείς που ήδη ελάμβαναν αγωγή από του στόματος, συνεχίζουν στην ίδια δόση σε συνεχή ή επαναλαμβανόμενη έγχυση (πχ. ασθενής σταθεροποιημένος σε ημερήσια χορήγηση από το στόμα 25 mg/kg, πρέπει να συνεχίσει με έγχυση 1 mg/kg/h).

Σε άλλους ασθενείς αρχικά ενδοφλέβια ένεση (πάνω από 3 λεπτά), συνήθως 15 mg/kg, ακολουθούμενη από έγχυση 1-2 224mg/kg/h, προσαρμοζόμενη σύμφωνα με την κλινική ανταπόκριση.

Θεραπευτικά επίπεδα στο αίμα 40-100 μg/ml.

Φαρμακευτικά προϊόντα

DEPAKINE/Sanofi-Aventis: e.c.tab 200mg x 40, 500mg x 40-oral.sol 200mg/ml fl x 40ml, ps.inj.sol 400mg/vial x 4+4 amps x 4ml solv

Sodium Valproate + Valproic acid+:

DEPAKINE CHRONO/Sanofi-Aventis: s.r.f.c.ta 500mg+ x 60

+ 333mg Sodium Valproate +145mg Valproic acid που αντιστοιχούν σε 500mg Sodium Valproate

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.05 Αντιεπιληπτικά

04.05.02 Βαλπροϊκό νάτριο (Sodium Valproate)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DEPAKINE Βαλπροϊκό οξύ Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
DEPAKINE-CHRONO Sodium valproate - Βαλπροϊκό οξύ Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
HEXAQUIN Βαλπροϊκό οξύ Demo Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.