Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Λαμοτριγίνη (Lamotrigine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.03.04

Eνδείξεις: Θεραπεία συντήρησης της διπολικής διαταραχής μόνο σε ενήλικες ≥ 18 ετών, για να επιβραδύνει την εμφάνιση της καταθλιπτικής φάσης, σε ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν τη συνήθη αγωγή για οξέα επεισόδια διαταραχών της διάθεσης. Λοιπές βλ. 04.05 .

Η αποτελεσματικότητά της για την επιβράδυνση της εμφάνισης επεισοδίων μανίας, υπομανίας ή μικτών επεισοδίων δεν έχει αποδειχθεί. Η αποτελεσματικότητα της χορήγησής της στην οξεία θεραπεία των διαταραχών της διάθεσης δεν έχει τεκμηριωθεί.

Δοσολογία: Η δόση-στόχος είναι 200mg/ημέρα (100 mg/ημέρα σε συνδυασμό με βαλπροϊκό και 400mg/ημέρα σε συνδυασμό με καρβαμαζεπίνη ή άλλα φάρμακα επαγωγείς των ενζύμων). Εάν άλλα ψυχοτρόπα φάρμακα διακόπτονται μετά τη σταθεροποίηση της δοσολογίας, η δόση της λαμοτριγίνης πρέπει να προσαρμοσθεί ανάλογα. Για ασθενείς που διακόπτουν το βαλπροϊκό, η δόση της λαμοτριγίνης πρέπει να διπλασιασθεί σε διάστημα 2 εβδομάδων, σε ίσα διαιρεμένα εβδομαδιαία ποσά. Για ασθενείς που διακόπτουν την καρβαμαζεπίνη ή άλλα φάρμακα επαγωγείς των ενζύμων, η δόση της λαμοτριγίνης πρέπει να παραμένει σταθερή για την 1η εβδομάδα και στη συνέχεια μπορεί να μειωθεί κατά το ήμισυ σε διάστημα 2 εβδομάδων, σε ίσα διαιρεμένα εβδομαδιαία ποσά. Η δόση της λαμοτριγίνης ρυθμίζεται περαιτέρω μέχρι τη δόση-στόχο των 200mg. Εάν άλλα φάρμακα προστίθενται στη συνέχεια στη θεραπεία, η δόση της λαμοτριγίνης μπορεί να χρειασθεί προσαρμογή.

Ειδικότερα η προσθήκη του βαλπροϊκού απαιτεί μείωση της δόσης της. Λόγω του κινδύνου εξανθήματος δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης αρχικής και της επακόλουθης αύξησης της δοσολογίας. Η διακοπή της λαμοτριγίνης να περιλαμβάνει ένα διάστημα σταδιακής μείωσης της δόσης, τουλάχιστον 2 εβδομάδων.

Λοιπά: Bλ. 04.05 .

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.03 Φάρμακα κατά της μανίας και της διπολικής διαταραχής

04.03.04 Λαμοτριγίνη (Lamotrigine)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.