Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σερτινδόλη (Sertindole)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.14

Eνδείξεις: Σχιζοφρένεια, σε περιπτώσεις ασθενών μη ανεκτικών σε ένα τουλάχιστον από τα υπόλοιπα αντιψυχωτικά.

Αντενδείξεις: Ασθενείς με μη ρυθμιζόμενη υποκαλιαιμία ή υπομαγνησιαιμία, με ιστορικό σημαντικής συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, αρρυθμιών, βραδυκαρδίας. Ασθενείς με επιμήκυνση του διαστήματος QT (συγγενές ή επίκτητο), βαριά ηπατική ανεπάρκεια. Κύηση και γαλουχία.

Αλληλεπιδράσεις: Η παράταση του QT που μπορεί να προκληθεί από την ουσία επιδεινώνεται με φάρμακα που την προκαλούν (κινιδίνη, αμιωδαρόνη, ερυθρομυκίνη, αστεμιζόλη κλπ.). Φάρμακα που αναστέλλουν το ένζυμο CYP3A4 αυξάνουν τη στάθμη του (λ.χ. κετοκοναζόλη, ριτοναβίρη, ερυθρομυκίνη κλπ.), καθώς και αυτά που αναστέλλουν το CYP2D6 (φλουοξετίνη, παροξετίνη). Αντιθέτως φάρμακα που επάγουν το CYP3A4 (ριφαμπικίνη, καρβαμαζεπίνη κλπ.) μειώνουν τη στάθμη του.

Προσοχή στη χορήγηση: Να διορθώνεται η πτώση Κ και Mg πριν την έναρξη της θεραπείας. Τακτικός ΗΚΓ/κός έλεγχος καθώς και τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Σε ασθενείς με νόσο του Parkinson (αναστέλλει τη δράση της ντοπαμίνης). Σε συγχορήγηση φαρμάκων που επηρεάζουν τη στάθμη του (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Σε ηλικιωμένους ασθενείς, σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ασθενείς με δυσανεξία στη γαλακτόζη ή σύνδρομα δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης (τα δισκία περιέχουν λακτόζη).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ζάλη, παραισθησίες, περιφερικό οίδημα, ορθοστατική υπόταση, ρινική συμφόρηση, δύσποια, ξηροστομία, παράταση διαστήματος QT, αύξηση βάρους.

Δοσολογία: έναρξη με 4mg ημερησίως. Αύξηση κατά 4mg κάθε 4-5 ημέρες έως τη δόση συντήρησης 12-20mg σε εφάπαξ ημερήσια δόση. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους. Μειωμένη δόση σε ηλικιωμένα άτομα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

SERDOLECT/Lundbeck: f.c.tab 4mg x 30, 16mg x 20, 20mg x 20

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.14 Σερτινδόλη (Sertindole)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
SERDOLECT Σερτινδόλη Lundbeck Hellas A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.