Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κουετιαπίνη (Quetiapine)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 04.02.07

Ενδείξεις: Σχιζοφρενική ψύχωση. Μέτριο έως σοβαρό μανιακό επεισόδιο.

Αντενδείξεις: Γαλουχία. Συγχορήγηση με φάρμακα αναστολείς του ισοενζύμου 3A4 του κυτοχρώματος P450.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αδυναμία, υπνηλία, ζάλη, ρινίτιδα, αύξηση σωματικού βάρους, ορθοστατική υπόταση ή υπόταση ενίοτε μέχρι συγκοπτικής κρίσης ιδιαίτερα κατά την έναρξη της θεραπείας, ταχυκαρδία, ξηροστομία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, σπάνιες περιπτώσεις σπασμών, πριαπισμού, κακοήθους νευροληπτικού συνδρόμου (βλ. εισαγωγή κεφ. 04.02 ) και περιφερικού οιδήματος. Επίσης λευκοπενία, ουδετεροπενία, ηωσινοφιλία, αύξηση ηπατικών ενζύμων, λιπιδίων, μείωση επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών, ιδίως της Τ4. Ενίοτε αύξηση του διαστήματος QT. Βλ. και εισαγωγή.

Αλληλεπιδράσεις: Η κατασταλτική της δράση αυξάνεται με τα άλλα κατασταλτικά του ΚΝΣ και το οινόπνευμα. Μεταβολίζεται μέσω του ενζύμου CYP3A4 του κυτοχρώματος Ρ-450 και ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγχορηγείται με αναστολείς του ενζύμου (όπως αναστολείς της HIV πρωτεάσης, αντιμυκητιασιακοί παράγοντες της ομάδας των αζολών, ερυθρομυκίνη, κλαριθρομυκίνη και νεφαζοδόνη). Επαγωγείς των ηπατικών ενζύμων (καρβαμαζεπίνη, φαινυτοΐνη κ.ά) μειώνουν σημαντικά τη στάθμη της.

Προσοχή στη χορήγηση: Εχει αναφερθεί υπεργλυκαιμία ή επιδείνωση προϋπάρχοντος διαβήτη. Να μην συγχορηγείται με χυμό γκρέιπφρουτ. Βλ. και εισαγωγή.

Δοσολογία

Η ημερήσια δόση διαιρείται σε δύο λήψεις.

Σχιζοφρένεια: 50mg ημερησίως την 1η ημέρα, 100mg τη 2η, 200mg την 3η και 300mg την 4η. Μετά ταύτα η δόση εξατομικεύεται και συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 300-450mg/24ωρο.

Για τη θεραπεία των μανιακών επεισοδίων που σχετίζονται με διπολική διαταραχή: 100 mg ημερησίως την 1η ημέρα, 200 mg τη 2η, 300 mg την 3η και 400 mg την 4η. Περαιτέρω προσαρμογή της δοσολογίας μέχρι τα 800 mg/ημέρα την 6η ημέρα, πρέπει να γίνεται με αύξηση της δόσης κατά 200 mg ημερησίως.

Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί εντός εύρους 200-800 mg/ημέρα, ανάλογα με την κλινική απόκριση ή την ανοχή κάθε ασθενή. Το σύνηθες αποτελεσματικό εύρος δόσεων κυμαίνεται από 400 έως 800 mg/ημέρα.

Σε ηλικιωμένα άτομα ο ρυθμός αύξησης της δόσης ίσως χρειασθεί να είναι πιο αργός, και η ημερήσια δόση μικρότερη.

Ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια θα πρέπει να ξεκινούν με 25 mg/ημέρα. H δόση αυξάνεται κατά 25-50 mg/ημέρα. Δεν συνιστάται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικάπροϊόντα

Quetiapine Fumarate:

SEROQUEL/AstraZeneca: f.c.tab 25mg x 60, 100mg x 60, 200mg x 60, 300mg x 30, μεικτή συσκευασία (200 + 100 + 25)mg x 10 (6 των 25 mg, 3 των 100 mg, 1 των 200 mg).

Εθνικό συνταγολόγιο

04 Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος

04.02 Αντιψυχωσικά φάρμακα

04.02.07 Κουετιαπίνη (Quetiapine)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κουετιαπίνη

Η κουετιαπίνη είναι ένας άτυπος αντιψυχωτικός παράγοντας. Η κουετιαπίνη και ο δραστικός ανθρώπινος μεταβολίτης στο πλάσμα, νορκουετιαπίνη, αλληλεπιδρούν με ευρύ φάσμα υποδοχέων νευροδιαβιβαστών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
MATEPIL Κουετιαπίνη GAP Α.Ε.
QUENTAXIN Κουετιαπίνη PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
SEROPIN Κουετιαπίνη Genepharm Α.Ε.
SEROQUEL Κουετιαπίνη AstraZeneca Μ.A.E.
TIAQUEL Κουετιαπίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.